Стария

Резултати от висок клас за индивидуални кинотворци с ограничени бюджети с Canon EOS C200

Group of people pouring coulored powder on a woman.

Кинотворецът David Newton за заснемането на Trash the Dress с гъвкавата кинокамера EOS C200 с малък размер

David Newton нямаше търпение да изпробва възможностите на EOS C200. Неговият късометражен филм Trash the Dress се възползва напълно от гъвкавостта на кинокамерата и потенциала за снимане от един човек: монтирайки я върху жиростабилизатори и дронове и използвайки напълно разширените й функции за автоматично фокусиране.

David Newton описва себе си като "фотограф-кинотворец. Аз съм един от онези хора, които преминават от фотографията и видеозаписите с DSLR фотоапарат към по-сложни задачи според изискванията на проекта."

Преминавайки от DSLR фотоапарати с възможност за запис на видео към гамата кинокамери Cinema EOS, Newton води курсове за работа с кинокамери Canon и няма търпение да работи с новата EOS C200 възможно най-скоро.

"Участвам в този проект, защото от Canon казаха, че искат да изпробват възможностите на C200 и търсят някой, който е преминал от DSLR фотоапарат към кинокамера. Кинокамерата се намира в два лагера: тя отговаря на изискванията на работния процес на продукции от висок клас и е напълно оборудвана за големи среди за кинопроизводство; тя също така е много удобна за хора, които снимат сами или с малък екип благодарение на ергономичността й." Newton казва, че това е неговата зона на компетентност. "Обикновено работя сам или с малък екип. По-лесно се справям, когато съм сам." Тъй като преди беше използвал C200 при един проект в Дубай, Newton "вече имаше известен опит с нея".

Визирайки комбинацията от компактно и леко устройство със запис във формат Cinema RAW Light, Newton описва кинокамерата като "звяр от типа на Джекил и Хайд. Това, което наистина ми харесва, е 4K вътрешния RAW запис – фантастичен е. Това е кинокамера, която по цена и размер е в средния диапазон, но наистина се сравнява с високия клас, осигурявайки качеството, което само RAW може да даде. Свикнали сме да снимаме в MP4 – еквивалент на JPEG при снимките – с много ограничена способност за постобработка, но сега разполагаме с динамичен диапазон от петнадесет стъпки (от обработения Cinema RAW Light файл)." Това, коментира Newton, прави реално постигането на широк динамичен диапазон, както и увеличава възможностите в постобработката. "Ако желаеш да преминеш към HDR работен процес, можеш. А когато работиш във формат Rec709, получаваш гъвкавост при обработката – и смея да кажа възможност за спасяване на положението, ако объркаш нещо (което никога не се случва на никого!)"

Newton бързо разпознава значението на RAW и компресирания запис. "Разполагаш с RAW, но с намален размер на файла. Разполагаш с много високо качество и също така компресиране. Ако настроиш правилно кинокамерата резултатите, които ще получиш в MP4 са страхотни. Все пак, ако снимаш много с техниката "Син екран", тогава по-добре е да снимаш в RAW, за да разполагаш с допълнителни данни. Хората, които ще снимат с кодек с по-ниско качество, ще снимат сватби и събития, където не желаеш да генерираш много голямо количество данни или нямаш изисквания за обработка на RAW."

Canon video camera in action

Отвъд заснемащия сензор и формата на запис

Newton е особено ентусиазиран относно функциите за автоматично фокусиране на C200. "Системата за автоматично фокусиране с технология Dual Pixel CMOS е изключителна. Мозъкът трябва известно време да свикне с мисълта за преминаване от ръчен фокус – фокусирали сме ръчно в продължение на години – към нещо, което разполага с автоматичен фокус, на който можете да разчитате и използвате." Тази система за фокусиране се възползва от сензорния екран на C200 при избиране на точка за фокусиране, създавайки изключително гъвкаво решение, което намалява необходимостта от помощник оператор.

При ситуации, при които ръчното фокусиране не може да се избегне, Newton също се възхищава на помощните функции Dual Pixel Focus Guide. "Избирате точка за фокусиране, а системата показва стрелки около тази точка, за да знаете дали фокусирате отпред или отзад. Така че, ако искате да работите с кинообективи с фиксирано фокусно разстояние, ще разполагате с потвърждение на фокуса." Но с EF обективи "нямате нужда от помощник оператор и не е нужно да използвате фолоу-фокус система. Това позволява повече маневреност и можете да работите много по-бързо." Спомняйки си за DSLR фотоапаратите с възможност за запис на видео, Newton се радва да види тази система, вградена в специализирана кинокамера. "Фотоапарати като 7D Mk. II са оборудвани с нея от известно време и е хубаво да я видя и в кинокамера."

Group of people laughing whilst pouring coloured powder on woman

Оптимизирано разположение на контролите и свързаност в комбинация с позната система на менюто, за да бъдат нещата прости. "Всички бутони са отляво, а портовете отдясно. Не намираш бутони на странни места. Всички са групирани заедно. Можеш да работиш с нея много бързо и лесно и всеки, който е снимал с камери на Canon – DSLR фотоапарати или кинокамери Cinema EOS – ще установи, че настройките са му невероятно познати. Менютата са организирани по същия начин, бутоните са на същото място и са обозначени по правилния начин."

Като се има предвид донякъде непредвидимото естество на кадрите на Trash the Dress, Newton цени особено много компактността на C200. "Камерата се балансира много добре върху Ronin и под DJI 1000 – с две думи жиростабилизатор, монтиран под дрон – и нещата се получиха изключително добре. Това че е подходяща за монтаж открива нови креативни възможности."

Тъй като модерните кинокамери предлагат висока чувствителност, често има нужда от филтър за неутрална наситеност, а върху жиростабилизатор или дрон използването на обемист и тежък компендум може да е непрактично и Newton цени вътрешната функция за ND филтър с десет стъпки. "Ако ще снимате в RAW и искате най-добрия динамичен диапазон, тогава ще ви трябва ISO 800. Възможността да използваш две, четири, осем или десет стъпки на ND филтъра спестява доста проблеми при монтаж към жиростабилизатор или дрон."

БЯХ МНОГО ВПЕЧАТЛЕН ОТ НЕЯ, СКОРО ЩЕ ИМАМ ЕДНА В МОЯТА ФОТОГРАФСКА ЧАНТА

"Останах много впечатлен от нея" заключава Нютон, потвърждавайки, че "скоро ще има една в моята фотографска чанта. Използването на кинокамерата беше приятно и резултатите бяха толкова добри, че ако имаш работа, която да оправдае притежанието на подобно оборудване, няма нужда да се замисляш. В гамата кинокамери Cinema EOS това е най-универсалната камера. Когато работите, искате нещо, което се приспособява към вас, а не нещо, към което трябва да се приспособите. Има толкова много неща, които се случват по време на снимки, така че ако можете да улесните нещата, това ще ви спести много време. Времето на продукциите винаги е малко."

За да се върнете към общия преглед на EOS C200, моля щракнете тук

Написано от James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Сходни