Ulla Lohmann
© Ulla Lohmann

От 15 години Ulla Lohmann е обсебена от една снимка. Заснета от приключенския фотограф Simon Carter през 1995 г., снимката показваше "чудноват, изглеждащ направо чуплив ефирен скален стълб в средата на океана". Тази скала е "Тотемният стълб" – скално образование в морето, високо 65 м, което се издига сюрреалистично от водата до нос Хау, Тасмания.

Разположено в югоизточния край на полуостров Тасман, това е място, което Ulla описва като "същинския край на света". Последната педя земя преди широкия и бурен океан, простиращ се на юг до Антарктика.

Splinter of Rock
© Ulla Lohmann
Grasslands
© Ulla Lohmann

Това природно скално образование е едно от най-вълнуващите предизвикателства за изкачване – и една от най-интересните награди на фотографията. И германският приключенски фотограф Ulla беше обсебена от него. Нещо, което да изкачи и да снима. Да покори и заснеме. "Крещеше ми – приключение," казва тя. "Отдалечеността, изолираността, предизвикателството на самото изкачване."

Това, което привличаше обаче, не беше просто едно трудно изкачване. Професионалните инстинкти на Ulla също я теглеха към "Тотемния стълб".

"Като фотограф исках да уловя колко крехка изглежда тази скала – сякаш може да се срути всеки момент.

Години наред гледах изображения и снимки и си мечтаех един ден да го направя. Когато ми се усмихна късметът, трябваше да приема."

Ulla се е подготвяла вманиачено. Като фотограф тя се е насочила към Canon EOS 5D Mark IV – фотоапарат, който съчетава гъвкавост, производителност и здрава конструкция.

"Няма място за повторно заснемане," казва тя. "Сама сред дивото не мога да бъда педантична към оборудването си. Трябва ми един фотоапарат, който може да върши много неща."

© Ulla Lohmann

Безкомпромисното качество на изображението и усъвършенстваното фокусиране и измерване на 5D Mark IV означават, че не се налага да си губите времето за намиране на точните настройки – а неговият здрав и устойчив на атмосферни влияния корпус е от изключително значение в пълни с предизвикателства среди.

"Като фотограф се намирате в тези сурови условия и трябва да се преборите със собствените си страхове," казва тя. "В същото време трябва да хванете фотоапарата и да направите страхотни снимки. 5D Mark IV разширява границите на това какво е възможно."

От гледна точка на физическите си умения Ulla разширява собствените си граници при подготовката за срещата си с "Тотемния стълб", като се упражнява с изкачването на стени, стръмни скали и дълги алпийски склонове със съпруга си Basti… докато най-накрая е готова да сбъдне мечтата си. От самото начало на изкачването обаче „Тотемният стълб“ не показа и грам милост.

Като може да бъде достигната само чрез спускане от стръмните скали на полуостров Тасман, основата на скалата се блъска и разбива от вълните, удря се от пръските и от вятъра – и никъде не може да се открие място, където да стъпиш или да се хванеш.

Tasman Peninsula Cliffs
© Ulla Lohmann
Tasman Alpine Cliff
© Ulla Lohmann

"Поглеждаш го и си мислиш – не мога да отида там горе," спомня си тя. "Океанът е само на крачка, вълните се блъскат, ветровете са силни и от самото начало всичко е безкрайно хлъзгаво. Липсва каквото и да е сцепление и катеренето е изключително трудно. Целите сте мокри, а с всеки удар на вълните ставате все по-мокри и това прави придвижването още по-трудно."

Въпреки всичко това тя успява да се изкачи на коварната скала, като търси скрити процепи, малки пукнатини, всякакви вдлъбнатини или неравности, за да се захване здраво. Докато Ulla напредва едва-едва нагоре по острата скала, часовете отлитат, нощта ще настъпи всеки миг… а нещастието не закъснява.

Basti, който е водач на изкачването, се подхлъзва и си наранява крака. Докато оценяват създалата се ситуация, Ulla усеща как мечтата й започва да се изплъзва.

"Ръцете ми бяха схванати, а дланите и пръстите ми кървяха – в този момент просто стисках зъби и се държах," казва тя. "Дори самото следване на Basti ми струваше нечовешки усилия, но знаех, че никога не бих могла да се справя сама. Нещо повече – предстоеше ни последната, най-опасна част от изкачването в настъпващия мрак. Но не смятах да се откажа – човек може винаги да направи повече от това, което си мисли."

Leidenschaft
© Ulla Lohmann
Campfire
© Ulla Lohmann

След като превързват крака на Basti, те правят последен опит да достигнат върха. Най-накрая, цялата в наранявания и кръв, с треперещи крайници, Ulla достига върха и – като завършек на едно продължило повече от десетилетие обсебване – улавя кадъра, за който е мечтала.

"Погледнах надолу и видях този безкрайно суров океан, след това погледнах нагоре и видях широкото небе над главата си и изведнъж се почувствах свободна," казва тя. "Постигнах мечтата си. Накарах я да се случи. След цялата тази борба изведнъж се оказах на върха.

"Немската дума за страст е Leidenschaft. Тя означава "създаване чрез страдание". Това, че достигнах ръба на своите възможности, ме накара да се почувствам жива. Обичам да разширявам границите си, а "Тотемният стълб" направи точно това."

"Тотемният стълб" от Ulla Lohmann. Покорен. Заснет. Увековечен.

Написано от Ulla Lohmann


Ulla Lohmann
Ulla Lohmann
Фотограф

Ulla обяснява защо е избрала Canon EOS 5D Mark IV

"Страхотно фотографско оборудване е безсмислено, ако не го използваш оптимално. Фотографите обичат да казват, че най-добрият фотоапарат е този, който използвате, а не онзи, който е в чантата ви. Фотоапаратът 5D Mark IV определено трябва да се използва.

"За мен най-важните негови предимства, като изключим техническите характеристики, са защитата от атмосферни влияния и здравината – налагаше му се да се справя с тропически поройни дъждове, с удари в скалите при катерене, с прекомерен студ и жега… и засега фотоапаратът "преживя" всичко, с което трябваше да се сблъска. Освен това мога да ползвам сензорния екран, без да свалям ръкавиците – което е от съществено значение, когато се работи в екстремни условия.

"По време на пътуването ми високото ISO на 5D Mark IV – което е мярка за чувствителността на фотоапарата към светлината – наистина свърши добра работа, макар и не по начините, по които може би си мислите: бях си забравила фенерчето, но като използвах висока ISO чувствителност, можех ефективно да ползвам фотоапарата за нещо като нощно виждане, за да установя къде съм!"