Capturing the drama of climbing a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ulla Lohmann

EOS 5D Mark IV в най-суровите условия

Ulla Lohmann
Ulla Lohmann

Изследовател


Експедиционната фотографка и фоторепортерка Ула Ломан е от първите, използвали EOS 5D Mark IV, като го е подложила на най-трудното изпитание, което е успяла да измисли. Разкриваме предизвикателствата, с които се е сблъскала, с новия член на фамилията 5D на Canon, посещавайки вулканите на Вануату...

Южният Тихи океан е известен с лазурносините води, плажовете с бял пясък и островите, възпети във фолклора. Но има една друга и далеч по негостоприемна страна на тази част от света и именно там Ула Ломан предпочита да прекарва времето си. Ако се вгледате добре, на върха на някой от множеството вулкани, с които са осеяни 82-та острова на архипелага Вануату, може да забележите безстрашната изследователка на Canon с фотоапарат в ръка...

"Бях там с фотоапарата на снимачна сесия за една компания за снаксове" – обяснява Ула. "Помолиха ме да се възползвам от опита си в снимане на вулкани и да направя поразителни снимки, илюстриращи въображаемото пътешествие на лют тортила чипс от изработката до пакетирането. Разбира се, всичко е художествена измислица, но те искаха да наблегнат на "много горещите" емоции, така че слязох с фотоапарата на 600 метра в кратера на активен вулкан, като бяхме само на 50 метра от езеро с разтопена лава. Това беше "най-лютото" място, на което съм била някога, а дори не ядох от чипса!"

БЕЗ СТРАХ ОТ ГОРЕЩИНАТА...

Опитът на Ула със снимането в рисковани ситуации я прави много търсена, а инженерите на Canon се интересуваха особено как ще се представи EOS 5D Mark IV при тези екстремни условия и температури, както и как би заснел разтопената лава и тъмната скала в детайли с пълна яснота чрез чисто новия си 30,4-мегапикселов CMOS сензор.

Ulla Lohmann captures drama from a volcano with the EOS 5D Mark IV

Ула си спомня: "Този фотоапарат е стъпка напред в снимането с висока ISO чвствителност. Той е с ISO диапазон 100 – 32 000 (с разширяем от 50 – 102 400). Когато сте насред вулкан, установявате, че динамичният диапазон е огромен и за сензора на фотоапарата може да се окаже кошмарно трудно да улови всеки детайл. Когато обаче разглеждах файловете по-късно, на LCD екрана на 5D Mark IV, видях, че и тъмните, и ярките зони са заснети удивително добре. В този момент разбрах, че този фотоапарат е наистина специален..."

"Чудесна защита от атмосферни влияния", спомня си тя. "Щом може да се справи с вулкан на Вануату, може да се справи с всичко!"

Изследователят на Canon Ула Ломан заснема отблизо езеро с лава в основата на активен вулкан на Вануату.

Именно докато е дълбоко във вулкана, Ула открива колко е добър сензорният екран на EOS 5D Mark IV и как може да направи живота й по-лесен. "За мен сензорният екран беше фантастичен. Когато нося ръкавици за защита от горещина, нямам тази сръчност на пръстите, но с новия сензорен екран можех да регулирам настройките и да задавам фокуса и рязкостта само чрез докосване на LCD екрана на фотоапарата. Според мен той е по-интуитивен за бързо снимане, а за видео е още по-добър, защото можеш да "издърпваш" фокуса, докато снимаш, което е много удобно. В режим Live View можеш да фокусираш до EV-4, което го прави невероятен за снимане при слаба светлина.

“Също така на гърба на фотоапарата има нов бутон, позволяващ смяна на AF точките, без да отлепяш окото си от визьора. Всички тези подобрения са логичното развитие в сравнение с 5D Mark III. И се усеща много добре в ръката. Също така той е по-лек от стария модел, а това е много важно – особено когато се катеря нагоре-надолу из вулкан!"

ИНТУИТИВНА ВРЪЗКА

Да разберат фотоапарата и начина, по който да получат най-доброто от него, понякога отнема дълго време на повечето фотографи. Изследователите на Canon са особена група хора и взаимоотношенията им с инженерите на Canon означават, че способността им да вземат модел в процес на разработване и бързо да извлекат най-доброто от него се цени високо. Ула не прави изключение. "Получих го около 1 ден, преди да тръгна за Вануату, и щом се приземихме, веднага го използвах във вътрешността на активен вулкан. Стори ми се лесно да премина от EOS 5D Mark III към 5D Mark IV – корпусът е същият и контролите са почти идентични, тъй че всичко е много интуитивно за някой, който е използвал фотоапарат от серия EOS 5D."

Ула бързо оценила високата степен на защита на фотоапарата от атмосферни влияния, която скоро била поставена на изпитание от праха и пепелта на вулкана, както и от дъжда и влагата. Специални уплътнения предпазват капака за картата, а гумирани капачета предпазват портовете HDMI, USB, за слушалки и за микрофон – вече с подобрена защита в сравнение с предходните DSLR модели от серия 5D – поради което серия 5D продължава да бъде изборът на фоторепортерите. "Чудесна защита от атмосферни влияния", казва тя. "Щом може да се справи с вулкан на Вануату, може да се справи с всичко!"

"Използвала съм цялата гама през целия си живот. Това е съвършената система според мен. Качеството е удивително, а малкото тегло за изследователска фотография го прави съвършен универсален фотоапарат. Не исках да го връщам!"

ЗАПИС НА 4K ВИДЕО

Макар че прави предимно снимки, Ула – като много свои съвременници – е проучвала възможността да добави снимането на видео към уменията си. Това, че EOS 5D Mark IV може да записва в 4K, прави желанието за опознаване на тайните видеото още по-неустоимо.

"Вълнуваща възможност е да си фотограф и да разполагаш с фотоапарат, който може да снима в 4K толкова добре, колкото снимки с висока детайлност. Хареса ми, че има слот за втора карта и можех да продължа да снимам, а да заснема лавата в 4K беше супер. Хареса ми как 4K резолюцията се изрязва от сензора и не бяха нужни дълги обективи за заснемане на видео."

"Наистина очаквам с нетърпение да използвам тази възможност в следващи мисии. Записът на видео в режим Live View чрез екрана, който е с отлична рязкост и детайлност, е лесно и наистина става с натискане на един бутон."

Размерът и зрелищността на активния вулкан се виждат на снимката на изригваща лава, заснета с ниска скорост на затвора.

ДА СЕ ПОСИГУРИШ ЗА МОМЕНТА

Новост в EOS 5D Mark IV са множеството подобрени технологии за обработка на изображения, заети от EOS-1D X Mark II, предназначени за върховни резултати в мига на натискане на спусъка. Към функцията за цифрова оптимизация на обектива, позната от софтуера Digital Photo Professional на Canon, е добавен и стилът на снимка "Фини детайли", познат от DSLR моделите с висока резолюция EOS 5DS и 5DS R, както и подобрените функции за корекция на винетирането, изкривяванията и хроматичната аберация, както и настройките за автоматичен баланс на бялото. Има и нещо наистина специално: Dual Pixel RAW.

"Научих всичко за Dual Pixel RAW" – спомня си Ула. "За мен това е интересна технология. За моментите, в които нямаш много време, за да заснемеш портрет, когато фокусът се променя постоянно – например когато снимам местните, които скачат със завързани за краката лозови стебла (откъдето произлизат бънджи скоковете) – това е наистина полезно допълнение. Тази технология носи допълнително спокойствие. Фотоапаратът заснема сцената чрез двойни фотодиоди и така се получават два слоя на изображението. Наистина е страхотно, понеже при последващата обработка може да коригираш мястото с максимална рязкост, когато ситуацията го налага. Това означава, че рязкостта може да се регулира прецизно при обработката."

"това е фотоапарат, който понася тежките условия и продължава да работи."

"Използвах и GPS за запаметяване на моето местоположение на островите. Също така той не изразходва много енергия от батерията, а това е наистина полезно качество на 5D Mark IV, когато съм на експедиция. Всъщност в този фотоапарат няма нищо, което не бих използвала някога. Мога да въвеждам коментари към снимките направо във файла с изображението чрез IPTC и да прехвърлям изображения през Wi-Fi в моя таблет или смартфон. Възможностите за комуникация са фантастични."

"Когато хората ме питат защо трябва да си купят новия модел, отговорът е лесен: той понася тежките условия и продължава да работи."

Островите на Вануату са богати както на традиционни фестивали, така и на ритуални церемонии.

Посланици и истории

Посланикът на Canon Lorenzio Agius използва EOS 5D Mark IV

Вдъхновение

Открийте как работи EOS 5D Mark IV в ръцете на професионалните фотографи

Вижте повече