#travellover


ПЪТУВАЙ И СНИМАЙ ОТЛИЧИТЕЛНО


Предстои ли ти вълнуващо пътешествие? Дай живот на следващата си първа история от ново място със съветите на Ники Пандев! Усети духа на Лондон чрез снимките, които Ники направи, използвайки за първи път апарат и обективи за начинаещи. Резултатите са зашеметяващи и могат да те вдъхновят за твоето ново приключение! Разгледай нашите #travellover обективи, избери най-подходящия за теб и го вземи с „премия в брой“! Не пропускай да ни споделиш и твоите #mynextfirst кадри!

Николай Пандев #travellover

Аз съм Ники Пандев. Travel фотографията винаги е била притегателен жанр за мен. Способността да запечатвам спомени от пътешествията си, за да мога да ги споделя с близки и приятели, ме кара неспирно да усъвършенствам фотографските си умения. 

Винаги нося с мен своя фотоапарат, било то за пътуване или само разходка. Първия обектив който поставям в раницата си е широкоъгълен - от 10 до 24мм (EF-S или EF-M), с който мога да уловя повече отколко вижда човешкото око. 

Другият, който би се справил добре във всяка ситуация е мултифункционалният варио oбектив – 18-135мм или повече(EF-S или EF-M), защото винаги има интересни детаили и композиций до които не може да се доближим - тогава използвам такъв обектив.

#travellover

Подготви се и набележи най-фотогеничните локации

Запознай се предварително с мястото, към което си се запътил. Дигиталният свят ни дава възможност да проучим забележителностите в района, да знаем какво ще е времето, откъде и кога изгрява и залязва слънцето. Тази предварителна подготовка ти дава възможност да си на точното място в точния момент и се отплаща с добри кадри.

Един допълнителен съвет: Местните са неизчерпаем източник на информация, която е недостъпна за туристите, а и всеки би искал да сподели и покаже колко красива е родината му. Използвайте ги! Те могат да ви покажат неподозирани гледки.

#travellover

Избери ракурс

Когато сте там, експериментирай с ракурса. Често може да получиш перфектната композиция, ако просто промениш ъгъла на заснемане или дори ако погледнеш право нагоре.

Ниският ракурс също не е за пренебрегване. Доста често гледаме от високо, но почти никога от ниско. От нисък ракурс и с широкоъгълен обектив, обектите изглеждат по-величествени. Идеален за подобен ефект би бил обектив от 10 до около 18мм.

За снимки от висок или нисък ракурс на помощ идват фотоапаратите с подвижен дисплей. С подобен апарат, няма да се налага да заемате „странни“ за околните хора пози.

#travellover

Нейно величество светлината

Светлината е основен елемент във фотографията - тя създава изображението и усещането на снимката. Без светлина, на практика фотография няма!

Kогато светлината е ярка и пада странично - детайлите в кадъра изпъкват, особенно при снимане на архитектрурни забележителности. Възползвайте се от това!

Избягвам да снимам в средата на деня, когато светлината пада отгоре. По това време, обектите губят обема си и снимките не изглеждат впечатляващо.

#travellover

Експериментирай с дълга експозиция

Любимата ми техника от света на фотографията. Затова неслучайно стативът е неизменна част от арсенала ми за пътуване.

Ефектите могат да бъдат впечатляващи! За да постигна ниски скорости снимам на затворени бленди (по-някой път f/22), винаги минимално ISO (100) и ако модела фотоапарат позволява - low (L50). Често постигам това на дневна светлина с допълнителен ND филтър.

#travellover

Light trails? Да се възползваме от „синия час“

Едни и същи места в различните часове на денонощието могат да изглеждат по коренно различен начин.

Любим момент ми е “синия час“ – сумрак, когато контрастът не е много висок и при ISO 100 и затворена бленда лесно постигаме скорости от по няколко секунди. Така се получават вълшебните светлинни линии – впечатляваща смесица от улични светлини.

При затваряне на блендата на обектива до високо число (f/16+) се получава и този звезден ефект от уличното осветление.

#travellover

Вгледай се в детайлите

Понякога детайлът е всичко, от което се нуждае съвършената снимка. Тогава в употреба влиза мултифункционалният варио обектив, който ми позволява да се “приближа“ до обекта. Идеален би бил 18 - 135мм. или повече (EF-S и EF-M). Винаги има интересни детайли и композиции, до които не можем да се доближим - тогава използвам такъв обектив.

Когато пътувате опитвайте се да улавяте детайли, които са характерни за мястото, на което сте.

#travellover

Търсете форми във формите.

За да уловите емблематични локации по различен начин, търсете необичайна гледна точка. Снимайте популярни места от неочакван ъгъл, за да постигнете впечатляващ ефект.

Не забравяйте да затворите отвора на блендата на обектива (от f8 до f16), за да запазите остротата в предния и задния план на кадъра.

Експериментирайте! Само така може да направите онзи уникален и открояващ се кадър.

#travellover

Вземи до 600лв. „премия в брой“


Пътувай и създавай нови спомени! Това лято е за историите, които се случват за първи път. Вдъхнови се, избери техника, която най-добре пасва на твоите нужди и започни да създаваш снимки, с които ще изживяваш емоцията отново и отново!

Научи повече