communitystories


Сега и ти можеш да създаваш вълнуващи портрети

Искаш да снимаш по-добри портрети? Прочети съветите на Вихрен – създателят на страницата People of Sofia и подобри фотографските си умения. Разгледай нашите #portraitlover обективи, част от промоцията „Премия в брой“, избери най-подходящия за теб и го вземи с до 400лв. премия.

ВИХРЕН ГЕОРГИЕВ #PORTRAITLOVER

Казвам се Вихрен и съм фотографът зад страницата People of Sofia. Спонтанните портрети са моя страст повече от 10 години и това ме вдъхнови да създам страницата. Постоянно обикалям столицата, въоръжен с фотоапарата и любимия ми портретен обектив. 

До момента съм заснел над 10 000 души по софийските улици. С течение на времето установих няколко основни правила, които и до днес ми помагат да претворявам същността на хората, които снимам по най-автентичен начин. 

На първо място е изборът на подходящ обектив. Най-подходящи са обективите с широк отвор на блендата (f1.4 до f/2.8), което е важно за различните ситуации и ефекти, които искате да постигнете.

#travellover

Опознай модела си 

Хубаво е да знаеш какво искаш да постигнеш. Но дори и да нямаш конкретна идея, говори с човека, който искаш да снимаш. Често моделите дават страхотни идеи без дори да подозират. 

Хората се притесняват, когато застанат пред обектива. Старай се да предразположиш модела си, да го усетиш. Снимката, която ще направиш, трябва да пресъздаде моментната емоцията или характера на модела.

#portraitlover

Играй със светлината

Светлината е много важна за добрия портрет. През различните части от деня естествената светлина дава разнообразни възможности за заснемане и различно настроение. Не се страхувай да експериментираш! 

На обяд например светлината е най-остра, затова намали светлочувствителността до най-ниско ISO. В късните часове светлината е мека, но често недостатъчна, затова увеличи светлочувствителността, за да постигнеш по-висока скорост на затвора.

Избери си обектив с широка диафрагма f/1.4 до f/2.8, това ще ти помогне да се възползваш максимално от наличната светлина.

#natureseeker

Използвай фона, за да допълниш човека в кадъра 

Човекът е най-важната фигура в портрета, но и фонът има голямо значение. Използвай фон, който допълва модела, за да придадеш допълнителна емоция на снимката.

Стреми се да изчистиш максимално елементите от околната среда като графити, надписи, дрехи с ярки щампи, освен ако нямат отношение към кадъра и човека, който снимаш.

Ако целиш така характерния за портретите мек и разфокусиран фон отново ти е нужен обектив с широк отвор на диафрагмата F1.4 до F2.8. Отворената диафрагма дава плитък фокус с акцент върху модела.

#portraitlover

Композицията е твой избор 

Дали лицето ще изпълва целия кадър или ще оставиш „въздух“ и пространство около него? Зависи какво искаш да внушиш и да постигнеш – дали зрителят да се потопи в образа или да го погледне отстрани. 

Ако искаш бързо да прекадрираш и да сменяш композицията, най- добре е да си избереш варио обектив, отново с широка фиксирана диафрагма (F1.4 до F2.8).

#portraitlover

Различен обектив, различна история

Няма най-добър обектив, има най-подходящ за това, което искаш да постигнеш и за историята, която искаш да разкажеш.

Спонтанност 

За да хванеш човека в непринудена ситуация, ти трябва обектив с голямо фокусно разтояние. Най-добре да е над 100 мм. С такъв обектив можеш да снимаш в едър план от разстояние, без да те забележат. Недей да пестиш кадрите, перфектният портрет може да се получи неочаквано. 

Винаги дръж апарата до себе си, в удобна фотографска чанта – така ще бъдеш винаги готов да улавяш спонтанни моменти.

#portraitlover

Класически портрет 

Твърдо си решен да снимаш класически портрети - глава, рамене, очи вперени в обектива. Винаги фокусирай в очите – това е първото, което виждаме, когато срещнем някого, a снимката е една своеобразна среща.

Общувай с модела през обектива. Обективи с фиксирано фокусно разстояние 50мм или 85мм и разбира се с широк отвор на диафрагмата са препоръчителни за подобни кадри.

#portraitlover

ИЗБЕРИ ОБЕКТИВ, КОЙТО ОТГОВАРЯ НА НУЖДИТЕ ТИ

Разгледай обективите, част от промоцията ни „Премия в брой“. Избери този, който най-добре пасва на нуждите и личния ти стил и го вземи с до 400лв. „премия в брой“. Разгледай и предложенията ни за фотоапарати, които ще ти помогнат да улавяш и споделяш повече истории. Вземи фотоапарат с до 600лв. „премия в брой“.
Купи предпочитания си продукт, регистрирай покупката си и ние ще възстановим съответната премия по банковата ти сметка.

Cashback