Canon EOS 5D Mark IV with Dual Pixel RAW

Dual Pixel RAW

Какво е Dual Pixel RAW?

Dual Pixel RAW е иновация на Canon, използваща двойните фотодиоди на 30,4-мегапикселовия сензор Dual Pixel CMOS AF на EOS 5D Mark IV.

Canon EOS 5D Mark IV sensor with Dual Pixel RAW

Как работи

Пикселите на Dual Pixel сензора са съставени от два фотодиода. Тази конструкция на сензора означава, че той може да получава A и B сигнали от обекта и да разпознава разлика във фазата между двата сигнала, което му позволява да фокусира като част от системата Dual Pixel AF. Когато заснема снимка, сензорът комбинира сигналите A и B, за да го получи изображението. Тази технология позволява фокусиране и заснемане на изображението с един и същи сензор. 


При снимане във формат Dual Pixel RAW се запаметява RAW файл, съдържащ две изображения. Едното изображение се състои от комбинираните данни на сигналите A+B, а другото само от данните на сигнала A. Това означава, че файловете Dual Pixel RAW съдържат както нормалното изображение, така и информацията за паралакса, който може да се измери и да се екстраполират данни за разстоянието до обекта. Тъй като Dual Pixel RAW изображенията съдържат две изображения, те имат два пъти по-голям размер на файла в сравнение с нормалните RAW изображения. 


Използването на Dual Pixel RAW Optimizer от софтуера Digital Photo Professional позволява на потребителите да се възползват от Dual Pixel данните на изображението Dual Pixel RAW за фина настройка на позицията на максимална рязкост чрез използване на информацията за дълбочина, съдържаща се във файла.

Canon EOS 5D Mark IV sensor Dual Pixel RAW

Фина настройка

Когато дадено изображение няма достатъчна рязкост в определена зона, например в очите на обекта, е възможно изображението да се регулира и да се добави рязкост в желаната зона.

Изместване към „боке“

С Dual Pixel RAW е възможно да се регулира позицията на зони извън фокус или „боке“, за да се подобри композицията – например отстраняване на влиянието на обект извън фокус върху основния обект.

Намаляване на отблясъци

За разлика от слънчевите ореоли, които понякога може да се използват креативно, за да изглежда изображението с нисък контраст и "мъглива" атмосферна, отблясъците от ярки обекти са нежелани и показват отражения във вътрешните оптични елементи на обектива. Това може да се контролира чрез Dual Pixel RAW и да се намали чрез внимателна настройка.

За най-добри резултати

За да получите най-доброто от Dual Pixel RAW, трябва да подберете внимателно настройките за снимане на EOS 5D Mark IV. За най-добри резултати снимайте с фокусно разстояние от най-малко 50 mm и отвор на диафрагмата f/5,6 или по-малък при стойност на ISO чувствителност 1600 или по-ниска.

Ефектът може да се различава при снимане с хоризонтална или вертикална ориентация и за най-добри резултати трябва да снимате в рамките на следните параметри:

Фокусно разстояние

Разстояние до обекта

50mm

1 – 10 m (3,3 – 32,8 ft)

100 mm

2 – 20 m (6,6 – 65,6 ft)

200 mm

4 – 40 m (13,1 – 131,2 ft)