Canon cameras

Впуснете се в пътешествието с разказване на истории с Canon.

@Cecilie Harris

Ние в Canon помагаме на хората да разказват истории вече над 80 години. Малко хора са виждали повече иновации и еволюция от Mike Burnhill – нашият продуктов специалист с над 11 години опит. Намерихме Mike, за да обсъдим миналото, настоящото и бъдещето на Canon.

Разкажи ни малко повече за себе си, Mike – какво представлява работата ти в Canon и от колко време си тук?

В Canon съм от вече 11 години и съм продуктов специалист за професионални фотоапарати. В моята сфера на работа влизат сериите EOS 1D, EOS 5D, обективите от серия L, а сега и новата система EOS R.

Започнах като общ продуктов специалист и се издигнах до това да отговарям за продуктите от професионалния клас за цяла Европа. Имам възможността да пътувам много и да посещавам големи събития, където има присъствие на CPS (Професионални услуги на Canon) – това са всички водещи спортни събития по целия свят. Бях в Корея за Зимните олимпийски игри, на Формула 1 в Монако, също така прекарах и няколко седмици в Русия за Световното първенство по футбол. Предлагаме подкрепа и услуги на професионални фотографи, като например почистване, проверки и ремонти. Като продуктов специалист съм на разположение, за да ги съветвам и обучавам за новите начини за използване на фотоапаратите и техните функции. Това означава, че фотографите могат да се концентрират върху улавянето на онези изключителни истории, без да се тревожат за нещата, които биха могли да се объркат.

@Alessandro Trovati

Сигурно си преживял много промени във времето, прекарано в Canon – кои според теб са били най-значимите моменти на еволюция?

Има два такива момента, които няма да забравя. Първият беше пускането на пазара на Canon EOS 5D Mark II през 2008 г. За първи път въведохме възможности за заснемане на видео в DSLR фотоапарат. Това отвори пътя към видеоблоговете. Преди Canon EOS 5D Mark II на хората им трябваха много скъпи видеокамери, за да могат да заснемат подобен тип съдържание. Това наистина промени видеоиндустрията за един ден. Беше вълнуващ момент, учехме се в движение. Сега PowerShot G7 X на Canon е най-популярната серия фотоапарати за видеоблогове в Европа.

Вторият такъв момент беше през 2014 г., когато в Canon EOS 70D беше въведен Dual Pixel AF. Тази технология, предлагана единствено от Canon, позволява на сензора да фокусира, докато снимате. Първоначално я замислихме през 1981 г, но не можехме да я въведем преди останалите технологии да са се развили достатъчно, за да я подкрепят.

Mike, ти самият си запален фотограф – какъв фотоапарат използваш в момента и защо?

Основният ми фотоапарат в момента е Canon EOS 5D Mark IV. Лека-полека се заигравам и с новата система EOS R, която е с автоматичен фокус с проследяване на лица, т.е. човек не трябва да се тревожи къде е точката на фокусиране. За мен това е страхотно, защото наскоро ми се роди бебе, така че вместо да гледам през визьора, мога просто да композирам грубо кадъра, докато правя смешни физиономии, за да уловя емоцията, която искам.

@Mike Burnhill

Ако се замислите за съвременните комплекти фотоапарати с обектив, бихте ли препоръчали фотоапарат за начинаещи и някой за по-напреднали фотографи?

За начинаещ фотограф бих препоръчал Canon EOS 200D. Малък е, лек и има прост интерфейс. В началото фотоапаратите може да изглеждат твърде сложни технически. Но Canon EOS 200D е проектиран с ясно меню, за да улесни нещата. Много хора знаят какво искат да постигнат, но не и как. Моделът Canon EOS 200D разполага с интерфейс, който обяснява как се постигат различните резултати, и след като опознаете фотоапарата, можете да превключите към меню с по-сложна организация, което е подобно на това на другите фотоапарати от системата EOS.

За по-напреднали фотографи бих препоръчал Canon EOS 6D Mark II – за много хора това е стъпката към нов тип фотография. По-големият сензор може да улавя кадри с малка дълбочина на рязкост, които са популярни сред професионалните фотографи.

Какво следва за Canon?

Вече обявихме новата система EOS R, която е съвместима с всички обективи Canon EF, дори с произведените през 1987 г. Отне ни шест месеца работа с нашите посланици, за да заснемем изображенията за пускането на пазара и да тестваме фотоапарата във всякакви среди. Например, Daniel Etter успя да завърши проект в мина за въглища, който преди това изглеждаше немислим. Вече беше започнал проекта, но не беше успял да заснеме онова, което искаше, защото беше твърде тъмно и неговите фотоапарати не можеха да фокусират. С новата система EOS R фотоапаратът фокусира при осветлението само от челниците на миньорите. И така, вълнуваме се, че тази нова технология ще излезе на пазара.

Боя се, че в момента нямам какво друго да ви споделя. Но останете на линия, предстоят някои интересни неща.

@Daniel EtterТекст: Саша Нюбъри