Joseph Penney

С рап и поезия Кейп Таун се опитва да изгради мост между расовите разделения
От Joe Penney

Заобиколен от океан и разделен на две от голата скала на Table Mountain, Кейп Таун е град, чиято невероятна природна красота контрастира на столетията на робство и расово потисничество в миналото.

Сега поколение от артисти, музиканти, поети и филмови дейци се опитва да преодолее това наследство, а в Южна Африка – страна с 11 официални езика – не е важно само какво казват, но и как го казват.

Quintin Goliath, подвизаващ се под сценичното име Jitsvinger, което означава "Опиянения", е рапър със смесен етнически произход от Кейп Таун. Неговите изпълнения са на африканс, език, говорен от 7 милиона южноафриканци, който произлиза от нидерландския със заемки от малайски, португалски, английски, кхоса, китайски и кой.

Joseph Penney

Goliath, който рапира за теми, включващи политика, идентичност и любов, казва, че африканс става все по-популярен, особено сред младите хора. 

"Африканс стана по-популярен и свободен напоследък, през последните петнадесетина години", казва той. И добавя, че в квартал Kimberley се говорят до шест различни езика в едно изречение.

Joseph Penney

"В резултат на това езикът ми може да достигне до по-широкото колективно съзнание и точно в това е бъдещето на африканс – включване и взаимно приемане на изразяването на другите."

Макар че някои виждат бъдещето на африканс като обещаващо, неговото минало е спорно. Езикът африканс се е развил в Кейп Таун измежду роби от Западна Африка, Индонезия и коренните племена Кой и Сан, които адаптирали нидерландския, говорен от робовладелците и колониалните заселници, в общ език.

Joseph Penney

Днес само около 40 процента от тези, които говорят африканс у дома, са бели южноафриканци, според Южноафриканския институт за расови взаимоотношения. 

"Много хора днес все още смятат "белия" африканс за красив, чист и правилен, а виждат тяхната версия като негативна или по-нисша форма, отразяваща вътрешна себеомраза, остатък от робството, колониализма и апартейда", казва Goliath. 

"Има много неща, които трябва да се поправят в по-широката общност на говорещите африканс", казва той.

Joseph Penney

Поетът от Кейп Таун, Jethro Louw, също се изразява на африканс. Той е потомък на роби от коренни койсан и мозамбикски племена и включва местни истории и митове от Кейп Таун в поезията си. Свири на музикален лък, използван традиционно за поезия, музика и общуване.

Joseph Penney

"Опитвам се да популяризирам културата на коренното население и символите, например лъка, в публичната сфера", казва той. 

След зулу, кхоса и африканс, английският е четвъртият най-говорен език в Южна Африка, но ролята му в обществения живот е много по-влиятелна.

Joseph Penney

Bheki Pilot Biller е 24-годишен студент по филмово изкуство от Limpopo, който говори зулу и английски и избира английски в работата си, която се съсредоточава върху социални проблеми. 

Pilot казва, че Кейп Таун остава радикално разделен и че се е чувствал обект на дискриминация в работата, понеже не говори африканс.

Joseph Penney

"Не мога да приема ситуацията, в която, за да получиш работа, трябва да имаш определен цвят на кожата. Има някои обяви, в които е отбелязано, че трябва да знаеш как свободно да четеш и пишеш на африканс. Какъв вид работа е това?"

Joseph Penney

Изглежда, че има гласове, които се надигат в защита на една по-приобщаваща Южна Африка във всяка общност на Кейп Таун: на скорошен концерт известният рок музикант Jeremy De Tolly, бял англоговорящ от Кейп Таун, каза, че бялото население на страната трябва да сподели благосъстоянието си със своите ближни южноафриканци.

Joseph Penney