Срещнете се с "търсачите на геометрия" Daniel Rueda и Anna Devís.

© Francesc Planes

Присъединете се към нас, докато си говорим с архитектурните фотографи Anna Devís и Daniel Rueda.

Разберете какво се крие зад техния творчески и абстрактен начин на разказване на истории и как тяхната любов към сградите и пътуванията ги превръща в звезди в Instagram.

Как започна всичко за вас двамата? Какво ви привлече във фотографията?

D: Докато растях винаги имаше фотоапарати в моя дом, така че фотографията бе нещо, с което можех да експериментирам от ранна възраст. Имаше много опити и грешки, но винаги желаех да споделям създадените от мен изображения в уебсайтове като MySpace и Flickr. Това ми помогна да разбера как се развива моят собствен стил, гледайки всичките ми изображения качени там, докато започнаха да се появяват теми в информационните ми канали.

A: Аз съм единствено дете, така че винаги търсех творчески начини да се забавлявам. Когато започнех да се отегчавам от рисуването започвах да създавам изображения чрез фотографията и скоро осъзнах, че мога да правя още толкова много неща с един фотоапарат.

Очевидно архитектурата присъства силно в твоите изображения. До каква степен тя е повлияла твоя стил на фотография?

D: И двамата сме архитекти, така че намираме всички аспекти на архитектурата интересни и заинтригуващи. Това е нещо, към което и двамата сме много запалени, но не е непременно нещо, което други хора, които не са архитекти, биха оценили. Ето защо обичаме нашите изображения да бъдат леко наивни или игриви и най-важното – да разказват история.

© Daniel Rueda и Anna Devis

Обичаме човешкия елемент във вашата фотография. Какви истории се опитвате да разказвате?

D: Когато снимаш архитектура е много важно да предоставиш усещане за мащаб, ето от къде започва всичко. След това започнахме да експериментираме, като използваме човешкия елемент по по-абстрактен начин. Абстрактирането на мащаба или еднородността на сграда по наивен човешки начин ни помага да създадем известна съпричастност между зрителя и архитектурата.

Anna: Опитваме се да направим всичко, което създаваме, най-минималистично, но същевременно възможно най-творческо. Предполагам, че това се е превърнало в нашия стил на разказване на история; творчески минимализъм. Просто искаме да споделим своята страст с други хора по един прост и красив начин, който всички могат да разберат и оценят. Важно е всичко да бъде достъпно.

Вашите истории са прецизно композирани. Как се подготвяте за всеки кадър?

D: Аз съм малко перфекционист. Винаги мисля по какъв начин ще бъде направен кадърът. Как е настроено ISO, дали нивата са идеални – такива неща. Anna е по-креативна. Тя се интересува по-малко от числата и подхожда към всичко по-интелигентно от концептуална гледна точка. Мисля, че основната причина нашите изображения да се приемат толкова добре е защото сме двамата сме много различни.

A: Ние планираме около 90% от нашите снимки у дома, преди да пътуваме. Всичко, което създаваме, е от нещо, което сме начертали предварително. Винаги знаем какъв реквизит ще ни е необходим, за да създадем всяко изображение. Някои елементи са по-спонтанни, но винаги пътуваме с план.

Имате ли любим кадър, който сте създали заедно?

A: Вярвам, че най-добрата ни снимка тепърва предстои. Но винаги предпочитаме най-много последното си изображение, тъй като чувстваме, че винаги се учим и подобряваме.

D: Има толкова много време, планиране и грешки при създаването на всяко изображение. Когато най-накрая направиш кадъра, който търсиш, и го споделиш, той веднага се превръща в любимия ти. Няма какво да се направи, тъй като това винаги ще бъде кадърът, който усещате най-близко към момента.

© Daniel Rueda и Anna Devis

Кое е любимото Ви място?

D: Много са, някои са много известни в instagram като La Muralla Roja. Това е един огромен лабиринт, направен от чудесни пастелни цветове, разположен тук в Испания в Calpe. За съжаление това е частна жилищна сграда и достъпът до нея е забранен в наши дни.

A: Някои други са просто добре скрити съкровища вътре в града, чакащи да бъдат открити като L'Atrium de Jussieu. Многоцветно пространство в университета Pierre and Marie Curie, което открихме по време на последното ни пътуване до Париж.

© Daniel Rueda и Anna Devis

Какъв съвет бихте дали на някой, който желае да заснеме своята първа градска история това лято?

A: Мисля, че най-добрият съвет е да проучи местата, които не са в пътеводителя. Няма да намерите нищо, което някой вече не е забелязал, в основните туристически забележителности, така че направете малко проучване, преди да тръгнете и си създайте идея къде са по-интересните места. Точно там ще заснемете своите най-красиви изображения.

D: Трябва да е просто!

Страхотен съвет! За да приключим разговора, каква е следващата ваша цел?

D: Като начало тази година искаме да започнем да продаваме наши собствени разпечатки. Хората ни питат отдавна дали могат да закупят нашите изображения и мисля, че е време. Също така се радваме, че работим върху много вълнуващи проекти с няколко марки, но толкова много неща се случват, че не знаем откъде да започнем. Наскоро пристигнахме от Лос Анджелис. Още не сме се справили с часовата разлика, а трябва отново да опаковаме багажа. След няколко дни ще имаме семинар във Виена. Веднага след това ще посетим Амстердам, така че...Очаквайте още много наши истории!

Продължете да следвате историята на Daniel и Anna в Instagram

Чанта с оборудване на Daniel и Anna

Фотоапарати:

Canon EOS 5D Mark III

Canon EOS M6

Обектив:

Canon TS-E 24 mm f/3.5L II

Принтер:

Canon PIXMA PRO-10S

Отговорите са редактирани за яснота и темпо.Кредит за интервюто: Написано от Donna Williams