Maxim Shemetov

Копаене в града – шведите в града се връщат към корените си
От Maxim Shemetov и Helena Soderpalm

Правят го по покривите, на балконите на блоковете и дори на излезлите от употреба железопътни линии: шведите откриха страстта за градско градинарство като начин за отглеждане на свежа храна и възстановяване на връзката с природата.

Като част от глобално движение все по-голям брой шведски обитатели на градовете отглеждат собствени растения в кутии или отделения на прозорците или посещават обществени градини, изградени във или на промишлени или офис пространства.

"Горе на покривите сме способни да създадем по-биоразнообразни градове", казва John Block, който води обиколки в покривната ботаническа градина Augustenborg в Малмьо.

Maxim Shemetov

Обхващаща над 9500 квадратни метра на покрива на местни държавни офис сгради, градината е нещо повече от красиво място, казва той.

"С помощта на тези нови зелени пространства подобряваме градската среда благодарение на тяхната способност за охлаждане и намаляване на замърсителите във въздуха."

Maxim Shemetov

Вдъхновени от Highline в Ню Йорк – градина върху издигната железопътна линия, и Prinzessinnengarten в Берлин – възстановено сметище, жителите на стокхолмски квартал превърнаха излязла от употреба железопътна линия в общностно пространство за стотици градинари аматьори.

Maxim Shemetov

Преди пет години местният жител Philipp Olsmeyer искаше да направи района на Сьодермалм по-зелен и се свърза с местните власти с идеята си за Tradgard pa Sparet – на шведски "градина върху релсите".

"Сега има около 200 кутии (за засаждане) тук. Някои от тях принадлежат на асоциацията, а други – на училища", казва той.

Maxim Shemetov

На няколко мили от там градина Rosendals е градска ферма, популярна сред любителите на храната жители на Стокхолм, които се наслаждават на зеленчуци, плодове и билки в кафенето в оранжерията.

Pelle Mattsson съчетава работата си като илюстратор и графичен дизайнер с градинарството в Rosendals, което помага градският обитател да поддържа връзката си с променящите се сезони.

Maxim Shemetov

"Градинарството в Швеция зависи от сезоните, така че това е добра комбинация според мен", казва той.

"Да седя в студиото, рисувайки, и да прекарвам няколко дни в градината."