Joseph Penney

Звуците на парижкото предградие
От Joseph Penney

Районът на Сен Сен Дени в северните покрайнини на Париж е дом на поколение, чиито семейства са мигрирали от бившите френски колонии, за да помогнат за възстановяването на Франция след войната. Освен това е най-бедният градски район в страната.

Но макар много хора тук да са маргинализирани, от предградията на Франция произлизат някои от най-популярните съвременни актьори, художници и музиканти, включително актьорът Omar Sy и комикът Jamel Debbouze, всеки от тях формирал се в собствената си борба срещу установените стереотипи.

Ichon, 25-годишен рапър, чиито родители са емигрирали от Камерун и който е отраснал в Монтрьой, квартал в Сен Сен Дени, иска музиката му да надскочи границите на разделението между метрополитен Париж и пренебрегваните райони на предградието.

Joseph Penney

"Имам приятели, с които отраснах тук, които, като им казвах, че съм в Париж, си мислеха – "Еха, Париж!", все едно е голяма работа", казва той. "Те смятаха, че Париж не е за тях. Според мен обаче изборът е ваш."

Музиката на Ichon смесва рап с други жанрове. Освен музиката, обича да готви – страст, наследена от родителите му, които имат ресторант в Монтрьой.

Joseph Penney

"Животът е музикален видеоклип. В смисъл, че всичко е изкуствено. Ти избираш изображението. Ти избираш живота си, ти избираш музикалния си клип", казва Ichon.

Joseph Penney

Worms-T, чието семейство е от Алжир, също е рапър от Сен Сен Дени, наричан от местните "le 9-3" по номера на неговия департамент.

Той живее с жена си и баща си, взима дъщеря си от училище всеки ден и нито пие, нито пуши, но текстовете на 28-годишния мъж изобилстват от позовавания на много по-различен начин на живот в предградията.

"В 9-3 нашите различни общности са наистина обединени. Ако всеки се занимаваше с насилие, престъпност и лесни пари, в 9-3 щеше да има само богати хора. Но богатите хора са от другата страна на околовръстното", казва той, имайки предвид магистралата, която заобикаля метрополитен Париж.

Joseph Penney

Worms-T рапира за това, което знае: пречките, които издига животът в предградията, неговото крю La Rue La Vraie (Истинската улица), престъпността и планираното му изкачване до върха на рапърската игра.

Joseph Penney

Неговите меланхолични текстове са насочени към плашещото изображение, което много французи си представят за бетонните блокове, макар рапърът да казва, че си представя предградията като място за семейството и приятелите.

"Какво искат да чуят хората за нещата в предградието? Искат да чуят за насилие, така че това е, което им давам", казва Worms-T. "Това е като да отвориш сърцето си, но сърцето ти е тъмно. Отхвърляме това, което са насадили в нашите сърца."

Joseph Penney

Имиграцията и идентичността са горещи теми във Франция, изправена пред президентските избори догодина. Антиимигрантски партии набират сила в цяла Европа, включително крайнодясната партия на Франция – Национален фронт.

Младото поколение от творци "Le 9-3's" произлизат от други корени, но споделят усещане, че предградията са изолирани от основното общество и представени погрешно в медиите.

Joseph Penney

Дизайнерката Aisse N'diaye дава израз на мавританските си корени чрез своята модна линия дрехи, наречена Afrikanista.

Последната й колекция се нарича "Liberte, Egalite, Affaire de papiers", игра на думи, съчетаваща националния девиз на Франция и затрудненията, с които имигрантите се сблъскват относно техните документи за самоличност. Колекцията включва тениски, на които са щамповани имената на африкански квартали в Париж и имат еполети с червени ресни, изработени от плетени найлонови пазарски торби.

Joseph Penney

"Африканските жени са силни, така че трябва да се покаже тяхната сила и независимост, жена, която е горда от произхода си и знае накъде отива", казва N'diaye.

"Аз съм французойка. Но днес във Франция хората не ме признават като изцяло французойка ... Когато нещо лошо се случи, винаги е по вина на имигрантите или на мюсюлманите."

Joseph Penney