canon-hanscke-berlin-hero

В Берлин купонът продължава въпреки заплахата от затваряне на клубове
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Берлин е световноизвестен с нощния си живот – от легендарния Berghain до спонтанните партита. Но оживените нощи на града са застрашени от недостига на пространство и покачващите се наеми. Няколко клуба бяха затворени през последните месеци и се очаква още много да ги последват. Тази история проследява малка част от нощния живот в Берлин, съсредоточавайки се върху хората, които го правят толкова ярък – от тези, които се забавляват навън, до тези, които работят в нощните заведения.

От суинг, салса и секс до танго, травестити и техно – нощният живот в Берлин има какво да предложи на всекиго.

Hannibal_Hanschke_1

Нощ след нощ хиляди жители и посетители на Берлин се отправят към популярни места като RAW – старо, покрито с графити депо за ремонт на влакове в източната част на града, намирало се някога под комунистическа власт, но превърнато сега в дом на клубове, барове и басейн, както и бирария.

Там, в зали и навеси, разположени успоредно на железопътните линии, хората танцуват на реге, пънк рок, денсхол, хардкор, метал, рап и хип-хоп и техно в клубове с имена като Cassiopeia и Suicide Circus.

"Нощният живот в Берлин е като голямо приключение. Всеки ден можеш да откриеш нещо ново", казва Richard Shawn, британец, живеещ постоянно в Берлин.

Nico Brodersen, управител на охраната в Bassy Club, казва, че хората са важни.

"Необуздани, щури, свободни и неизброими – може да им забравиш имената, но не и лицата", казва тя за тези, които обичат да обикалят клубовете на Берлин вечер.

Има притеснения колко дълго може да продължи това в град, в който наемите се покачват и търсенето на пространство се увеличава с нарастването на населението. Няколко клуба бяха затворени наскоро и се очаква други да ги последват.

В Prenzlauer Berg – район в бившата комунистическа източна част, превърнал се в рай за любителите на партитата след падането на Берлинската стена, оплаквания срещу шума доведоха до затварянето на няколко клуба.

Местните жители говорят за "Clubsterben" – "смърт на клубовете".

Една от скорошните жертви е в източния район Friedrichshain – клуб на име Pogo Tussy, който беше съборен, за да освободи място за нови жилищни сгради.

"Толкова е тъжно да се откажеш след 13 години, но така стоят нещата", казва Simone Braun, бивш собственик на клуба.

Но засега в много части на града купонът продължава.

За феновете на техното нощ, прекарана в легендарния клуб Berghain, е нещо задължително – ако успеят да влязат. Опашки с дължина сто метра са обичайна гледка пред бившата електроцентрала. Предприемчиви местни жители въртят оживена търговия, продавайки бира на чакащите.

За тези, които не успеят, има множество алтернативи. Например Salon Zur wilden Renate – клуб, разпрострян на няколко етажа в стара сграда с апартаменти. Или Blank – клуб, в който партито продължава и в градината. Или пък Sisyphos в бивша фабрика за кучешки бисквити.

В приглушено осветен шантав клуб, наречен Insomnia, хората сменят ежедневното си облекло с латексови или кожени дрехи в съблекалните близо до входа, докато други се събличат и се насочват към водовъртежа. Някои открито правят секс, докато звучи силна музика.

"Тук хората могат да са абсолютно свободни и да сбъднат тайните си мечти. Ние разчупваме границите. Единственото важно правило е: "Не" означава не!", казва Dominique, която ръководи клуб Insomnia заедно със съпруга си.

В други клубове пулсира диско и привлича кросдресинг общност, които се представят в различни шоу програми.

Но за тези, които предпочитат да прекарат нощта в обикновени барове и салони, има оживена улица, наречена Simon-Dach-Strasse във Friedrichshain, изпълнена с барове и ресторанти с маси и столове, наредени покрай калдъръма.

За вечеря хората могат да избират между мексиканска, средиземноморска и азиатска храна или – все пак това е Германия – къривурст, нарязана свинска наденица с обилно количество сос от кетчуп и къри на прах.

Текст: Michelle Martin, редакция: Angus MacSwan/Jeremy Gaunt