canon-hanscke-berlin-hero

В Берлин купонът продължава въпреки заплахата от затваряне на клубове
#pursuitoftheshot

Берлин е световноизвестен с нощния си живот – от легендарния Berghain до спонтанните партита. Но оживените нощи на града са застрашени от недостига на пространство и покачващите се наеми. Няколко клуба бяха затворени през последните месеци и се очаква още много да ги последват. Тази история проследява малка част от нощния живот в Берлин, съсредоточавайки се върху хората, които го правят толкова ярък – от тези, които се забавляват навън, до тези, които работят в нощните заведения.

От суинг, салса и секс до танго, травестити и техно – нощният живот в Берлин има какво да предложи на всекиго.

Hannibal Hanschke 1

Нощ след нощ хиляди жители и посетители на Берлин се отправят към популярни места като RAW – старо, покрито с графити депо за ремонт на влакове в източната част на града, намирало се някога под комунистическа власт, но превърнато сега в дом на клубове, барове и басейн, както и бирария.

Там, в зали и навеси, разположени успоредно на железопътните линии, хората танцуват на реге, пънк рок, денсхол, хардкор, метал, рап и хип-хоп и техно в клубове с имена като Cassiopeia и Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

"Нощният живот в Берлин е като голямо приключение. Всеки ден можеш да откриеш нещо ново", казва Richard Shawn, британец, живеещ постоянно в Берлин.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, управител на охраната в Bassy Club, казва, че хората са важни.

"Необуздани, щури, свободни и неизброими – може да им забравиш имената, но не и лицата", казва тя за тези, които обичат да обикалят клубовете на Берлин вечер.

Hannibal Hanschke 4

Има притеснения колко дълго може да продължи това в град, в който наемите се покачват и търсенето на пространство се увеличава с нарастването на населението. Няколко клуба бяха затворени наскоро и се очаква други да ги последват.

В Prenzlauer Berg – район в бившата комунистическа източна част, превърнал се в рай за любителите на партитата след падането на Берлинската стена, оплаквания срещу шума доведоха до затварянето на няколко клуба.

Местните жители говорят за "Clubsterben" – "смърт на клубовете".

Hannibal Hanschke 5

Една от скорошните жертви е в източния район Friedrichshain – клуб на име Pogo Tussy, който беше съборен, за да освободи място за нови жилищни сгради.

"Толкова е тъжно да се откажеш след 13 години, но така стоят нещата", казва Simone Braun, бивш собственик на клуба.

Hannibal Hanschke 6

Но засега в много части на града купонът продължава.

За феновете на техното нощ, прекарана в легендарния клуб Berghain, е нещо задължително – ако успеят да влязат. Опашки с дължина сто метра са обичайна гледка пред бившата електроцентрала. Предприемчиви местни жители въртят оживена търговия, продавайки бира на чакащите.

Hannibal Hanschke 7

За тези, които не успеят, има множество алтернативи. Например Salon Zur wilden Renate – клуб, разпрострян на няколко етажа в стара сграда с апартаменти. Или Blank – клуб, в който партито продължава и в градината. Или пък Sisyphos в бивша фабрика за кучешки бисквити.

Hannibal Hanschke 8

В приглушено осветен шантав клуб, наречен Insomnia, хората сменят ежедневното си облекло с латексови или кожени дрехи в съблекалните близо до входа, докато други се събличат и се насочват към водовъртежа. Някои открито правят секс, докато звучи силна музика.

"Тук хората могат да са абсолютно свободни и да сбъднат тайните си мечти. Ние разчупваме границите. Единственото важно правило е: "Не" означава не!", казва Dominique, която ръководи клуб Insomnia заедно със съпруга си.

Hannibal Hanschke 9

В други клубове пулсира диско и привлича кросдресинг общност, които се представят в различни шоу програми.

Hannibal Hanschke 002

Но за тези, които предпочитат да прекарат нощта в обикновени барове и салони, има оживена улица, наречена Simon-Dach-Strasse във Friedrichshain, изпълнена с барове и ресторанти с маси и столове, наредени покрай калдъръма.

За вечеря хората могат да избират между мексиканска, средиземноморска и азиатска храна или – все пак това е Германия – къривурст, нарязана свинска наденица с обилно количество сос от кетчуп и къри на прах.

Текст: Michelle Martin, редакция: Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003