Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Да снимаш живота по тъмно

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Посланик


Paolo Pellegrin – прочутият фоторепортер от агенция Magnum и посланик на Canon – споделя преживяванията си от първото използване на EOS 5D Mark IV и го сравнява с предходните DSLR модели от серия EOS 5D.

Когато прави документални снимки, които са негова запазена марка, Паоло Пелегрин успява да влезе под кожата на своите обекти, за да разкрие най-съкровените им мигове. Неговият подход изисква такт, дипломатичност, както и умения с фотоапарата. Способността на Паоло да изгражда отношения с обектите е от решаващо значение, за да му повярват и да го допуснат в живота си.

При една от последните си авантюри Паоло взе прототип на EOS 5D Mark IV в Рим, Италия, където прекара известно време с циганско семейство, живеещо в града, документирайки бита и културата. Проектът е отличен пример за това защо Паоло има продължителен и плодотворен опит със серията EOS 5D – комбинацията от пълнокадров сензор, бърза реакция и преносимост му дават възможност да заснеме всичко – от улични портрети до пейзажи при слаба светлина.

Когато разговаряхме с Паоло за преживяванията му с новия фотоапарат, той вече документираше събитията в Ирак, като работеше в градове като Рамади и Фалуджа. Докато телефонната линия пращеше, той ни каза първите си впечатления...


"Използвам EOS 5D от самото начало и съм проследил еволюцията на фотоапаратите през годините" – казва Паоло. "Макар че разполагах с EOS 5D Mark IV само за няколко дни в Рим, той ме впечатли много, особено когато снимах при слаба светлина."

Много снимки на Paolo от Рим са заснети след стъмняване – само една от причините той да предпочита обективи с фиксирано фокусно разстояние пред вариообективи. "Едно от нещата, които забелязах веднага, беше бързата реакция на автоматичното фокусиране, когато снимах на тези тъмни места, а това е много важно за мен" – казва той. "Качеството на изображението също е по-добро при тези условия. Първите ми впечатления, докато преглеждах RAW файловете, бяха, че има по-малко шум от преди и много детайли в сенките."

Също така снимането извън студио придава много по-голяма важност на качеството на LCD екрана. С 3,2-инчов сензорен екран с висока резолюция EOS 5D Mark IV показва на Паоло качеството на заснетите файлове и му дава възможност да преглежда и редактира, докато пътува, без да се налага да отваря лаптопа.

Паоло цени извънредно много високата резолюция на EOS 5D Mark IV. "Често разпечатвам снимки с голям размер – повече пиксели са винаги добре дошли", казва той.

"Аз наистина го използвам почти постоянно – на закрито и на открито. Мисля, че това е една от най-добрите функции на тези фотоапарати."

Без усложнения

Паоло снима само с няколко обектива с фиксирано фокусно разстояние, защото предпочита тяхното качество на изображението, голям отвор на диафрагмата и творческите възможности, които му предоставя фиксираното фокусно разстояние. "Базовия ми комплект се състои от обективи с фиксирано фокусно разстояние 28mm, 35mm и 50mm", казва той. "Използвам вариантите с голям отвор на диафрагмата EF35mm f/1.4L II USM и EF50mm f/1.4L II USM на тези два обектива и обичам също да използвам EF28mm f/2.8 II USM, който е много малък."

В чантата си Paolo има също EF24-70mm f/2.8L II USM ("Макар че не съм привърженик на вариообективите, това е наистина много добър обектив!"), както и обектив "палачинка" EF40mm f/2.8 STM, наречен така заради миниатюрната си конструкция.

Когато се надникне в чантата на Паоло, ролята на оборудването в дискретния му стил на работа се изяснява. Той обича да е незабележим и да реагира бързо, без да привлича внимание. Характеристиките на новия EOS 5D Mark IV могат да помогнат. Например режимът за безшумно снимане – развитие на технологията от предходните фотоапарати 5D. "Когато Canon въведе режим за безшумно снимане, за мен това промени напълно правилата", казва Паоло. "Аз наистина го използвам почти постоянно – на закрито и на открито. Мисля, че това е една от най-добрите функции на тези фотоапарати."

Новост за Паоло е и възможността за бързо прехвърляне на изображенията в таблет благодарение на Wi-Fi/NFC режима на EOS 5D Mark IV. Това нововъведение допълнително го впечатлило, тъй като знаел, че ако някога му се наложи да сподели бързо или да снима дистанционно чрез приложението Canon Connect, можел да го направи много лесно.

EOS 5D Mark IV е с настройки, които се персонализират лесно, и макар че Паоло разполагал с прототипа само за няколко дни, започнал да усеща предимствата на подобренията му. "Бях приятно изненадан от сензорния екран. Всъщност не знаех нищо за това, докато не хванах фотоапарата в ръка" – подсмива се той. "Но се свиква бързо и ми харесва, че може да се преглеждат изображения и да се увеличават."

"Не съм имал много поводи да използвам вградените Wi-Fi и GPS, но разбирам, че бих могъл в бъдеще. GPS е интересна функция, която може да бъде полезна за намиране на места на картата, например тези в пустинята в Близкия Изток."

"Когато Canon въведе режим за безшумно снимане, за мен това промени напълно правилата,"

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

В разговора с Паоло става ясно, че няма само една причина EOS 5D да привлича толкова фоторепортерите. Това се дължи на позиционирането на фотоапарата като модел с универсално приложение: DSLR, който прави много неща наистина добре. А EOS 5D Mark IV е тръгнал добре по стъпките на своите невероятни предшественици.

Той добавя: "Според мен това се дължи най-вече на размера на файловете и качеството, особено при слаба светлина. И неща като автоматичния фокус, които стават все по-добри. Не нося фотоапарата тук в Ирак, но наистина ми се иска да го бях взел. Очаквам с нетърпение да го използвам отново в бъдеще..."

Посланици и истории

Посланикът на Canon Lorenzio Agius използва EOS 5D Mark IV

Вдъхновение

Открийте как работи EOS 5D Mark IV в ръцете на професионалните фотографи

Вижте повече