Model poses next to flowers

Lorenzo Agius

Разликата е динамична

Lorenzo Agius
Lorenzo Agius

Посланик


EOS 5D Mark IV се справя добре с много неща, но в ръцете на портретния фотограф Lorenzo Agius той работи на друго ниво с комбинация от скорост, качество и гъвкавост, които позволяват използване на изцяло нови начини на работа.

Lorenzo Agius е зает фотограф, който снима смесица от мода и портрети за известни клиенти. Въпреки това, когато му се предостави възможност да изпробва една от първите пробни бройки камери EOS 5D Mark IV, той беше сигурен, че има време да вмести този ангажимент в графика си.

През един дълъг уикенд той успява да направи две фотосесии, една в неговото студио и друга на място, изпитвайки фотоапарата до краен предел и тествайки почти всичките му нови функции. Беше ли той впечатлен? "Фотоапаратът е безупречен," заявява той, добавяйки, че неговата смесица от скорост и качество е идеална комбинация. "Мога да снимам много по-бързо, отколкото когато използвам моя EOS 5DS и това е сериозно предимство. Когато снимам мода и портрети, понякога е необходимо да снимам повече кадри в секунда, за да уловя момента."

EOS 5D Mark IV заснема 30-мегапикселови RAW кадри с максимум 7 fps и може да обработи това количество данни благодарение на разработката на процесора DIGIC 6+, който също помага за качеството на изображението. "Когато снимах на място, веднага забелязах, че изображенията имат по-голям динамичен обхват. Ако нивата на осветеност се променят непредвидимо или ако обектът се премести леко извън светлината, аз знам, че мога да възстановя тази яркост в последващата обработка, без да жертвам качеството на изображението.

"Това е нещо, което забелязваме, докато ретушираме изображенията от тези кадри и ги разглеждаме детайлно. Често се озовавам в непредвидими ситуации на място за снимане и ако кадърът с най-добро изражение на лицето на обекта се получи с по-малко от идеалното осветление, тогава трябва да мога да коригирам това. Да имам разширена функционалност е изключително важно и той разполага с необходимата функционалност."

Тази гъвкавост и възможността за коригиране на неочаквани ситуации може да бъде открита и в други аспекти от спецификациите на EOS 5D Mark IV. "Винаги съм мислел, че EOS 5D Mark III е доста добър за обработка на изображения с високо ISO – с удоволствие го използвах до ISO 1500-1800. Но при същите нива на чувствителност EOS 5D Mark IV е доста по-добър и съм сигурен, че мога да постигна по-добри резултати. Това ми позволява да използвам какъвто отвор на диафрагмата и скорост на затвора желая, в каквато и да е ситуация," казва той.

"Има също и Dual Pixel RAW – това е невероятно!" – възкликва той. "Обичам да снимам с широка диафрагма за малка дълбочина на полето, но няма много толеранс за грешки, когато използваш широко отворен обектив като EF 85 mm f/1.2L II USM. Смятам, че е много разочароващо да загубиш иначе отличен кадър, защото едното око не е на фокус или обектът се е преместил малко, точно преди да снимате. Но ако снимам Dual Pixel RAW файл, тогава мога да коригирам тези места, където остротата е важна, след като заснема.

"Честно казано не съм сигурен как биха могли да подобрят този фотоапарат. Много се радвам, че това не е мой проблем."

"Вече мога да спася подобни кадри, така че винаги имам най-добрите моменти от кадъра независимо от проблемите с фокусирането, експонацията или осветлението. Това, което най-много харесвам в този фотоапарат, е начинът, по който не ме ограничава и предоставя повече възможности и свобода. Аз имам повече възможности да направя снимката и това е много важно. Когато разполагате с няколко минути с някоя известна личност, не можете да изпускате възможности. Canon ме спаси от унижението да имам разфокусирани изображения или кадри с лоша експонация – обичам това в тази марка," казва той.

Вижда нещата различно

Като някои други по-нови EOS фотоапарати EOS 5D Mark IV може да проследява хора в Live View, докато се движат в кадъра, регулирайки фокуса, за да останат на фокус. Това е предимство за снимане на видео, но Lorenzo също използва технологията за снимки.

"Когато поставя фотоапарата на статив и го задам на Live View, мога да го фокусирам върху лица, за да е винаги на фокус. След това мога снимам, без да гледам през визьора или да бъда до фотоапарата, което ми позволява да общувам по-добре с хората, които снимам," обяснява той. "Фотоапаратът не е фактор и мога да общувам с моя обект лично.

Lorenzo работи по този начин с помощта на дистанционната функция Live View на таблет, който е свързан към EOS 5D Mark IV през Wi-Fi с помощта на приложението Canon Camera Connect. Това му позволява да контролира фотоапарата и да заснема изображения дистанционно, усещане, което той обича – да снима с голямоформатни фотоапарати.

"Това е все едно се връщам към дните на фотографи като Richard Avedon: той не гледа през обектива на своя фотоапарат 10x8, когато го е използвал, защото не вярва в този подход. Той застава до него и разговаря с обекта си – точно това правих аз, когато използвам EOS 5D Mark IV. Беше брилянтен! Получавам резултати с острота и по-добри изражения – все едно имам с мен асистент на видеокамера и осветител, а всъщност снимам изображения."

Lorenzo казва, че този начин на работа му напомня на по-бавния, по-съсредоточен начин на снимане, типичен за филмовата фотография. "Цифровото заснемане е като цяло автоматизирано: натискаш един бутон и ако не се получи от първия път, ще стане в следващите опити. Евентуално ще получите кадъра, който търсите, когато направите достатъчно снимки, което е малко мързеливо, така мисля аз. По-бавното снимане, при което аз мога да отдам цялото си внимание на моя обект, ми осигурява много по-добър успех. Почувствах се, че правя снимката някак си по-осъзнато.

"Фотоапаратът не е фактор и мога да общувам с моя обект лично."

Lorenzo Agius photographs with EOS 5D Mark IV

Универсално решение?

EOS 5D Mark IV е описан като "универсален" фотоапарат и Lorenzo е съгласен, въпреки че той иска да отбележи, че универсалността не е постигната чрез компромиси. Той казва: "Аз мисля, че независимо от вида на фотографията, която правите, има нещо в този фотоапарат, което ще ви даде преимущество и ще ви позволи да направите нещо ново." "Ако сте журналист и снимате при условия на слаба осветеност, много ще ви хареса опция за висока ISO чувствителност. Ако снимате спортни събития или дивата природа, тогава имате опция за снимане при 7 fps и подобна система за AF като при EOS-1D X Mark II. Ако сте портретен фотограф като мен, тогава той ще ви позволи да направите всичко, което бихте поискали да направите с един фотоапарат."

"Фокусиране, скорост и качество. Моите асистенти и цифрови оператори, които видяха фотоапарата, докато го използвах, и файловете, които се получават от него, бяха удивени. Не можеха да повярват на очите си," каза той.

Lorenzo притежава също така два фотоапарата EOS 5DS. "Предполагам, че ще ги използвам, когато имам нужда от допълнителна разделителна способност за изображения за билборд или нещо подобно, но EOS 5D Mark IV е по-бърз, има по-широк динамичен обхват или фокусира по-добре и разполага с цялата тази гъвкавост, която обсъдихме – Dual Pixel RAW и подобни. Мисля, че това е първият фотоапарат, който някога съм използвал, за който не съм си помислил, че е "невероятен, но нещо му липсва."

"Просто няма нито капка разочарование за мен, той е на съвсем друго ниво. Независимо дали сте професионалист или аматьор, вие ще направите по-добри снимки и ще спасите изображения, които досега не бихте могли да съхраните. Честно казано не съм сигурен как биха могли да подобрят този фотоапарат. Много се радвам, че това не е мой проблем."

Посланици и истории

Посланикът на Canon Lorenzio Agius използва EOS 5D Mark IV

Вдъхновение

Открийте как работи EOS 5D Mark IV в ръцете на професионалните фотографи

Вижте повече