Еди Кио – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Запознайте се с майсторите в улавяне на действието

Фриц ван Елдик

Вижте видео

"Този фотоапарат е направен за моя начин на работа..."

Фотографът на моторни спортове Фриц ван Елдик е един от най-добрите в света що се отнася до заснемане на бързодвижещи се обекти. С отличаващ се стил, усъвършенстван от години опит, неговият фотоапарат трябва да работи толкова бързо, колкото и той самия. Така че как се справя EOS-1D X Mark II в неговите ръце? Той споделя своите мисли относно скоростта на фокусиране на фотоапарата и неговата способност да улавя всеки един момент...

Frits van Eldik

"Той е просто брилянтен!", възкликва Фриц. Този майстор в снимането на моторни спортове се впечатлява трудно, но днес той сияе. Той току що се е върнал от снимки в Race Resort Ascari – частна състезателна писта близо до Малага в Испания, където EOS-1D X Mark II е бил изпитан до краен предел срещу няколко доста бързи машини.

"Скоростта е ключовата дума за този фотоапарат, както по отношение на кадровите честоти, така и по отношение на автоматичния фокус. Той е невероятен!", заявява той. "И качеството на изображенията също е фантастично. Дори при заснемане на обект срещу слънцето има невероятно количество детайли в сенките. Качеството на файла е невероятно и този превъзходен 20,2 MP сензор със своя широк динамичен диапазон е наистина доста впечатляващ."

В работата на Фриц всичко е въпрос на скорост и способността на EOS-1D X Mark II да прави резки снимки по-бързо от Ферари, движещо се с максимална скорост, е нещото, което го впечатли най-много. При максимална резолюция с 14 перфектно експонирани и резки кадъра, заснемани всяка секунда, не е чудно, че холандецът има причина да отпразнува невероятното постижение на Canon.

"Докато пробвах фотоапарата за тази фотосесия, можех да видя, че всяка от снимките в серия, които заснемах, беше съвършено рязка", признава той. "Това беше наистина удивително. Чувството, когато фотоапаратът заснема серия от снимки толкова бързо, е невероятно. И когато започнеш да снимаш, веднага получаваш много приятно усещане, че всичко, което заснемаш, е с висока рязкост, и че автофокусът си върши работата, проследявайки движещия се обект, така че да можеш да се концентрираш върху композицията. Тоест – да, можете да разчитате на фотоапарата много повече, отколкото в миналото. Знаете, че той може да направи точно това, за което е създаден."

Faster workflow, sharper screen

По-бърз работен процес, екран с висока рязкост

С такава впечатляваща честота на снимки в серия Фриц разполагаше с пълна увереност при снимане и композиране в режим Live View. С добавянето на адаптера WFT-E8 WiFi обаче, той направи още една стъпка напред. "Използвах го и за задействане на спусъка с таблет, когато бях монтирал фотоапарата върху колата," обяснява той. "Незабавно получавате изображение с правилна резолюция на екрана на таблета си, което прави проверката на фокуса и композицията много лесна."

Фриц незабавно забеляза подобрение в екрана на EOS-1D X Mark II, който е много по-добър от този на EOS-1D X благодарение на своите 1,62 милиона пиксела. Фриц казва: "Вече можете наистина да проверите рязкостта чрез дисплея на фотоапарата много точно и лесно, което значително подобрява работния процес и означава, че не трябва да чакам, за да проверявам рязкостта на снимките впоследствие чрез моя лаптоп. Мога да правя това, докато снимам, така че това дребно подобрение улеснява живота ми на 100 процента."

Наслада при слаба светлина

За Фриц, който е свикнал да снима при всякаква светлина, беше важно да пресъздаде един типичен работен ден на пистата Ascari, което означаваше старт в ранна утрин...

"Рано сутринта чаках слънцето да се покаже и снимах с 16 000 ISO, когато светлината започна да блести върху колите. Това е любимата ми светлина и ми напомня за едно от моите любими 24-часови събития в моторните спортове – Льо Ман, когато утрото настъпва. Когато погледнах снимките вече имах усмивка на лицето си преди закуска!", засмя се той.

"Спомням си, че имах подобно изживяване, когато за първи път пробвах EOS-1D X преди няколко години, но никога не бях стигал до толкова високо ISO. Сега с този нов сензор мога да го направя, без да се притеснявам за качеството на снимките. Разширеният динамичен диапазон и по-добрите ISO характеристики наистина разкриват нови творчески възможности, особено когато снимам денонощно."

"Чувствах фотоапарата съвсем познат", признава той. "Менютата са като при EOS-1D X и се чувствах напълно удобно, когато го използвах с всичките си обективи. Снимах с всичко, което имах – от EF 14 mm върху колата до EF 400 mm и дори с вариообектива EF 200 – 400 mm с вграден 1,4x удължител. Всички обективи работиха добре."

"И така стигаме до още едно силно предимство," продължава Фриц. "61 AF точки при f/8 заедно с червените фокусни точки, които светят през цялото време. Тези две подобрения всъщност са наистина много полезни за фотограф като мен. Аз работя с много дълги обективи и също така обичам да използвам удължители, така че възможността за автофокус с тях ще бъде наистина полезна. Наред с това при слаба светлина червените фокусни точки улесняват виждаемостта на AF зоните."

Фокусирана работа

"Говорейки за автофокус, трябва да спомена, че проследяването на фокуса също е наистина много по-добро," признава той. Когато кола се приближава много бързо, обикновено предизвикателството е да я задържиш на фокус, докато тя минава пред теб и се отдалечава. Това обаче не е проблем с този фотоапарат и неговите разширени фокусни точки. От момента, в който автофокусът се фиксира върху обекта, той продължава да бъде фиксиран."

"Мога да настроя фотоапарата точно така, както искам. Направих малки корекции на чувствителността на проследяването на фокуса благодарение на примерните настройки в менюто – коригирах ги така, че да ми харесват и нямах никакви забележки към начина им на работа. Фотоапаратът е напълно персонализируем. Той ми улеснява живота, а в моята работа това е много добро нещо!"

"Веднага след като започнах да снимам с този фотоапарат, разбрах, че искам да го задържа. EOS-1D X Mark II е направен за моя стил на работа. Използвам серията фотоапарати EOS-1 от началото на моята кариера – от лентовия фотоапарат EOS-1V до сега. Използвал съм ги всичките и този засега е най-добър."

"Инженерите на Canon наистина се вслушват в професионалистите," заключва Фриц. "Когато ме попитаха какво трябва да може да прави фотоапаратът, бях удовлетворен да видя, че те наистина са ме послушали. Веднага щом поговориш за нещо с хората от Canon, те се втурват да разработят решение и след това отиват една крачка напред! Обожавам тяхното желание винаги да успяват и да надминават очакванията. Изцяло съвпада с моето желание."

Още за фотографа

Вижте пълния профил