Еди Кио – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Запознайте се с майсторите в улавяне на действието

Еди Кио

Вижте видео

"Можех да го използвам веднага. Толкова е добър."

Еди Кио е водещ спортен фотограф, който редовно работи на свободна практика за фотоагенцията на Ройтерс. Той е и член на програмата Посланици на Canon, познава изключително добре EOS системата и е един от първите, снимали с EOS-1D X Mark II. Той споделя своите наблюдения относно специфичните предимства на фотоапарата при слаба светлина и висока светлочувствителност...

Eddie Keogh

Предизвикателството за Еди беше да изпробва EOS-1D X Mark II във велопарка Lee Valley в Лондон – емблематичният колодрум, построен за Олимпийските игри в Лондон, и да заснеме триумфалните победи на отборите на Великобритания, водени от сър Крис Хой и Виктория Пенделтън през лятото на 2012 г. По стечение на обстоятелствата през 2012 г. Еди получи своя първи EOS-1D X, така че това беше доста подходящо място, където да изпробва новия си фотоапарат. Но всичко ли ще е така хубаво? Еди разказва историята...

"От момента, в който го докоснах, разбрах, че ще е добър," отбелязва той. "Работата с него просто вдъхва доверие, а усещането в ръката е по-добро от всякога. Всеки път, когато Canon създадат нов фотоапарат, аз се питам "Как може да е по-добър от предишния?" Но този наистина задава нови стандарти."

"Идеята беше да отида на колодрума и да снимам колоездене на закрито", разкрива той. "Бил съм тук и преди, за да отразявам световните първенства, както и Параолимпийските игри, така че мястото ми беше познато. И какво по-добро място за изпробване на този фотоапарат? Осветлението създаваше трудности, така че това беше един истински тест за фотоапарата – да снимаш бързодвижещ се обект на закрито при слаба светлина и с висока скорост на затвора. Това беше предизвикателство за фотоапарата в две направления. Но благодарение на сензора с впечатляващи ISO възможности открих, че ако снимам с ISO 3200, получавам същото качество на изображенията, каквото получавах при ISO 1600 на EOS-1D X."

Eddie Keogh

"Чувствах се много комфортно с фотоапарата", спомня си той. "Най-много ми харесва сходството между този и стария ми EOS-1D X. Ако ми дадете новия фотоапарат сега, без проблем мога да изпълня задачата си още утре."

Еди имаше особено силно желание да види напредъка, постигнат в скоростта и проследяването на автофокуса. "Имах възможността да изпробвам проследяването на фокуса, следвайки колоездачите, докато се приближаваха от пълен кадър до само горната част на тялото, когато минаваха покрай мен", спомня си той. "При серия от снимки с 14 кад./сек. всяка снимка беше рязка. И освен това неизменно резки. Гледах кадрите върху дисплея на фотоапарата и всеки беше на фокус. Нямаше нито един лош кадър. Няма смисъл да имаш върхова честота на серия от снимки от 14 кад./сек. [с AF/AE], ако десет от тях не са на фокус..."

Той допълва: "Освен това фокусира обекта малко по-бързо. На практика говорим за наносекунди, но нека бъдем честни – една наносекунда може да бъде разликата между топка на върха на нечий крак и топка на шест инча разстояние от него. Този момент наистина трае 1/1000 от секундата и след това изчезва. Това е маржът, с който работим. Ето защо EOS-1D X Mark II е една голяма крачка напред. Има превъзходен буфер, а двата DIGIC 6+ процесора наистина вършат невероятна работа при обработката на всичката тази информация."

"Ако всяко ново оборудване е по-добро, по-бързо и по-удобно, то прави работата ми по-лесна", с усмивка отбелязва той. "Спомням си миналото със старите 64 МВ CompactFlash карти и много ниските скорости на запис. Ако сега трябваше да снимам серия от снимки с 14 кад./сек. с една от тях, щеше да ми отнеме цял ден! Така че наличието на CFast карта, наистина е бонус. С EOS-1D X Mark II имате буфер от 170 RAW файла, което е невероятно. Последното нещо, което искаш да ти се случи като фотограф, е да пропуснеш снимка не по своя вина, а заради нещо като пълен буфер или бавен процесор. Фотоапаратът трябва да отговаря на очакванията и EOS-1D X Mark II – със своите свръхбързи процесори и голям буфер – несъмнено ще бъде добре дошъл."

Предимство от ясни и резки снимки

Когато настъпи време за преглед на снимките, преживяванията на Еди също бяха пресъздадени върху дисплея на фотоапарата. "Дисплеят е фантастичен – с разделителна способност от 1,6 милиона пиксела", заявява той. "Това е наистина важно подобрение в сравнение с EOS-1D X. Възможността да виждам по-рязък образ е истинско предимство, тъй като в последно време работя значително повече с дисплея на фотоапарата. Много често, когато съм на някое спортно събитие, ми се налага да проверя рязкостта много бързо. Новият екран осигурява тази възможност."

"Наред с това EOS-1D X Mark II разполага с нова функция, която му дава невероятно предимство," разкрива още той. "Това е функцията за изрязване и изпращане. Това е фантастично за фотографи като мен, които работят в спортната фотография. Можете да изберете заснета снимка и да я изрежете чрез фотоапарата, който след това я съхранява като отделно JPEG изображение. При спортните снимки 95% от изображенията биват изрязвани. Много рядко до клиента стига спортна снимка, която не е била изрязана, затова тази функция е изключително ценна и спестява изключително много време."

Той продължава: "Понякога в ролята си на фотографи ние наистина държим на начина, по който нашите снимки се използват след това, а изрязването наистина може да подчертае или развали въздействието на дадена снимка. Така че приемаме с отворени обятия възможността фотографът сам да изрязва изображението, докато то все още е във фотоапарата."

Също така приветстваме и добавянето на вграден GPS, който присъства за пръв път при DSLR фотоапаратите от серията EOS-1D. Еди обяснява: "Това всъщност е много важно. Например, когато множество фотографи изпращат поредица от снимки на един гол, с EOS-1D X Mark II знаем, че часът на събитието съвпада напълно с часа на заснемането на снимката. Следователно достоверността или точността на снимката не е под въпрос. Също така не се налага ръчно да настройвате часовника на фотоапарата. С EOS-1D X Mark II знам, че случилото се на игрището и заснетото през моя обектив са едно и също нещо."

Видеография

Еди използва пет от своите любими обектива за снимките на колодрума: EF11-24mm f/4L USM, EF14mm f/2.8L II USM, EF24-70mm f/2.8L II USM, EF70-200mm f/2.8L IS II USM и EF400 f/2.8L IS II USM. "EOS-1D X Mark II работи брилянтно с всеки един от тях," уверява той. "Фокусирането беше бързо и точно – много по-добро от това с EOS-1D X. С добавянето на 4K видео във фотоапарата имах възможност, ако се наложи, да снимам и видео, използвайки режима Live View, с равномерно фокусиране благодарение на сензорното управление и Dual Pixel CMOS AF. От все повече фотографи вече се изисква да снимат и видео, особено в Ройтерс, където търсим нови и нови хоризонти и се стремим да предложим повече на своите клиенти, затова тази функция е ценна.

"Крайното ми заключение е, че с EOS-1D X Mark II мога да правя повече снимки с по-високо качество и да ги изпращам по-бързо благодарение на новата Wi-Fi мрежова карта", обобщава Еди. "Според мен този фотоапарат е значителна крачка напред от първоначалния модел EOS-1D X и с добавянето на брилянтната функция за изрязване и изпращане наистина е създаден за фотографи като мен. Кога мога да го поръчам?"

Още за фотографа

Вижте пълния профил