Wildlife eagle sea

Обективи за снимане на дива природа

Доближете се до природата повече от всякога

Най-важното за заснемането на дивата природа е да снимате обекта в естествената му среда. Трябва да знаете навиците на обекта си, както и много различни фактори, като напр. къде може да се намира през деня, позиция на слънцето спрямо обекта и колко можете да се приближите до обекта, без да го обезпокоявате. Някои от тези фактори ще определят типа обектив, който ще използвате за снимане.


Опознайте обекта си

Важно е да опитате и планирате какво ще снимате – напр. ако имате достатъчно късмет да сте в парк за диви животни, където животните са затворени, тогава вероятно ще знаете къде може да се намират през деня, така ще можете да прецените къде да се позиционирате в зависимост светлината и разстоянието до тях. Можете да помислите и за действието, което искате да заснемете, така че преценете и поведенческите фактори, като например кога животното е най-много и най-малко активно. Ако искате да снимате в ситуация, в която не е възможно да планирате какво ще снимате, като напр. ако сте на сафари, тогава нямате възможност да планирате кадрите си, така че е въпрос на това колко далеч ще сте от обекта и видовете животни, които ще видите. Всички тези фактори ще повлияят на избора на вашия обектив.

Ponies sunrise relaxed

Снимане от дистанция

Може да не сте в състояние да се приближите физически до обектите, тъй като това може да бъде опасно или може да ви забележат, ако се приближите прекалено. Ето защо за заснемане на дивата природа се използва телеобектив с фокусно разстояние 300 mm или повече, тъй като той предлага добро увеличение, за да поддържате дистанция от обекта, но да запълните кадъра. Въпреки това фактори като размера на животните, които снимате, също имат значение – например ако се опитвате да заснемете малка птичка, ще имате нужда от много по-голямо увеличение, за да уловите детайлите – нещо близко до фокусно разстояние 600 mm.

Monkey climbing candid

Улавяне на действието

Когато снимате бързодвижещи се животни, като напр. гепарди или птици, ще имате нужда от възможно най-високата скорост на затвора. При избор на обектив с голям отвор на диафрагмата ще можете да използвате повече от наличната светлина, което ще ви позволи да "замразите" движението на обектите и да заснемете рязко изображение. Телеобектив с голям отвор на диафрагмата като EF 300 mm f/2,8L IS II USM ще използва повече от наличната светлина и ще ви позволи да "замразите" действието.

Whale tail ocean action

Час от денонощието

Когато снимате дивата природа, трябва да използвате максимално наличния източник на светлина (слънцето). Обикновено има три периода от денонощието, които ви осигуряват най-добра светлина за снимане на дивата природа – сутрин, обед и привечер. Часовете след изгрев и преди залез са известни като златни часове. Тези часове предлагат по-мека светлина, тъй като лъчите от слънцето трябва да пропътуват през по-дебел слой от земната атмосфера поради ниската позиция на слънцето на хоризонта – това води също и до по-дълги сенки за по-драматичен ефект. Когато снимате по обяд, разполагате с много по-остра светлина от слънцето, което ви осигурява по-голям контраст и помага за премахване на дългите сенки в сцената.

Eagle flying sea action

Условия на снимане

Когато се опитвате да снимате дивата природа в естествената й среда, като напр. пустиня или на сафари, може да се озовете в изключително сурови условия, където трябва да сте сигурни,че оборудването ви ще работи без значение на какво го подлагате. В такива случаи ще бъде най-подходящ обектив от серия L на Canon заедно с фотоапарат със защита от атмосферни влияния. Със защита от атмосферни условия и прах можете с увереност да излезете навън и да снимате в най-суровите условия. Обективите от серия L имат и допълнително предимство от използването на най-усъвършенстваните оптични конструкции и технологии на Canon за постигане на върхови характеристики.

Two seals iceberg

Как фотоапаратът влияе върху избора на обектив

Обективите EF-S на Canon са предназначени изключително за фотоапарати със сензор APS-C, като напр. EOS 760D, и не са съвместими с пълнокадрови модели като серията фотоапарати EOS 5D.

Обективите EF могат да се използват с всеки фотоапарат EOS DSLR, но когато се използва обектив EF с фотоапарат с APS-C сензор, зрителният ъгъл ще бъде еквивалентен на този на обектив с 1,6x по-голямо фокусно разстояние, поставен на фотоапарат с пълнокадров сензор. Например 300 mm обектив, използван с EOS 760D, осигурява зрителен ъгъл, еквивалентен на 480 mm обектив, поставен на пълнокадров фотоапарат, което означава, че вашият обект ще бъде по-голям в кадъра.

Deer full frame sensor wildlife

ПЪЛНОКАДРОВ СЕНЗОР

Deer APS-C sensor wildlife

APS-C СЕНЗОР

Разбиране на отвора на диафрагмата и скоростта на затвора

Отворът на диафрагмата не само пропуска светлина, той също така позволява изолиране на обекта от фона, тъй като при снимане с по-голям отвор на диафрагмата, като напр. f/2,8, се намалява дълбочината на рязкост. Разбирането на връзката между отвора на диафрагмата и скоростта на затвора е изключително важно за фотографите – особено когато се опитвате да снимате дивата природа. Например увеличаването на отвора на диафрагмата с една стъпка (напр. от f/4 на f/2,8) удвоява количеството светлина, попадаща върху сензора, което означава, че можете да използвате скорост на затвора, която е два пъти по-висока и ви позволява да снимате лесно движещи се обекти.

Blue parrot claw wildlife

Избор на правилния обектив

  • Имате нужда от обектив, който ще ви приближи, без да обезпокоявате обекта? Затова е подходящ обектив с фокусно разстояние 400 mm или повече, тъй като той ви позволява да запълните кадъра, без да се налага да се приближавате.
  • Бързо ли се движи обектът ви? Ако е така, ще имате нужда от голям отвор на диафрагмата (напр. f/4 или f/2,8), за да се възползвате максимално от наличната светлина, което ще ви позволи да увеличите скоростта на затвора. По-големите отвори на диафрагмата се срещат при обективите с фиксирано фокусно разстояние. 
  • Имате нужда от защита за снимане в сурови атмосферни условия? Тогава трябва да изберете обектив от серия L на Canon за повишена издръжливост.

  • Искате ли да можете да променяте бързо своята композиция, без да се движите? Ако това е така, тогава трябва да изберете вариообектив в диапазона 100 mm до 400 mm, за да имате повече гъвкавост при композирането, без да сменяте обектива или да се приближавате до обекта.

Horses beach action wildlife

Надникнете в дивата природа

Малки животни

Макро обективите са страхотен избор за снимане на насекоми и други малки животни. Тези обективи ви осигуряват достатъчно голямо разстояние между вас и обекта (за да не го безпокоите), но ви позволяват да запълните кадъра. Макро обектив със стабилизатор на образа, като напр. EF 100 mm f/2,8L Macro IS USM, ви позволява да снимате без статив в условия, които обикновено биха изисквали статив.

Macro butterfly colourful insect

Статив

Колкото по-голямо е фокусното разстояние, толкова по-вероятно е да имате нужда от статив, тъй като всяка вибрация на фотоапарата се усилва с нарастването на фокусното разстояние. Купуването на обектив със стабилизатор на образа значително намалява нуждата от статив чрез компенсиране на заклащането на фотоапарата. Ако ще чакате дълго време, трябва да осигурите начин за поддържане на фотоапарата и обектива във фиксирана позиция. В тази ситуация може да е полезно да имате статив или монопод.

Squirrel frozen in motion wildlife

Използване на удължители

Ако обективът ви е съвместим с удължители, можете лесно да разширите приложимостта на обектива, тъй като те ви позволяват да се доближите повече до обекта. Ако ще използвате удължител, трябва да имате предвид, че той намалява количеството светлина, което попада върху сензора на фотоапарата. Използването на удължител EF 1,4x III означава, че ще загубите 1 стъпка светлина, а с удължител EF 2x III ще загубите 2 стъпки светлина. Това ще ограничи максималния отвор на диафрагмата и най-високата скорост на затвора, които можете да постигнете (напр. f/4 става f/5,6), което може да не е идеално за снимане на бързодвижещи се обекти.

Two seals sea action wildlife

Професионален избор на обективи за дива природа

EF 300mm f/2.8L IS II USM

Тези висококачествени обективи от серия L със стабилизатор на образа (4 стъпки по-ниска скорост на затвора) са известни със своята способност да постигат невероятни нива на рязкост, цвят и контраст дори когато се използва телеконвертор за повишаване на коефициента на увеличение, като същевременно дават невероятно резки резултати.

Преглед на детайли

EF 300mm f2.8L IS USM pack shot