Woman Portrait Photography

Обективи за портретна фотография

Какво означава портретна фотография

Като портретен фотограф ще се сблъскате с множество изисквания – от естествени групови семейни снимки до професионални портрети от раменете нагоре. В крайна сметка всяка снимка е различна и стилът на снимане влияе върху избора на оборудване.


За да сте сигурни, че сте избрали подходящия обектив за своята цел, трябва да се запознаете с различните портретни стилове, които можете да използвате.

Man Portrait Photography

Класически портрети

Класическият портрет обикновено представлява композиция, включваща главата и раменете, но може да отговаря на различни ситуации – от професионални портретни снимки от раменете нагоре, до улавяне на индивидуалността на обекта. Все пак класическите портрети обичайно се заснемат от известно разстояние, за да не се смущава обектът. Идеалният обектив за този тип фотография е с фокусно разстояние от порядъка на 85 mm с широк отвор на диафрагмата (f/l.2 до f/2.8). Обектив с такова фокусно разстояние позволява да се работи от удобно разстояние и осигурява идеалната перспектива за обекта. Широкият отвор на диафрагмата позволява да се работи в условия на слаба светлина и да се отделя обекта от фона благодарение на малката дълбочина на рязкост. Същият ефект може да се постигне и със стандартни вариообективи с широк отвор на диафрагмата.

Man Portrait Photography

Спонтанност

Ако желаете да улавяте хората в непринудени ситуации, ви трябва обектив, чрез който да можете заснемате снимки в близък план от разстояние. Идеалният обектив е вариообектив с фокусно разстояние 70-200 mm (снимане с голямо телеувеличение), тъй като той ще ви доближи до обекта в естествената му обстановка, без самият обект да забележи това.

Natural Moment Capture

Мода

Модната фотография се отличава с голямо разнообразие, затова е важно да знаете какво точно искате да заснемете. Ако искате да снимате в пълен размер модел, представящ дрехи, като същевременно запазите възможностите си за портретни снимки, идеалният избор е вариообектив с фокусно разстояние 24-70 mm. Този тип обективи разполагат с достатъчно голямо фокусно разстояние за портретни снимки от раменете нагоре, но и с достатъчно широк ъгъл, за да заснемат обекта заедно с обстановката. Обективите с по-голямо фокусно разстояние, например 70-200 mm, са добър избор за заснемане на модни ревюта, докато макрообективите могат да се използват за улавяне на фините детайли на бижута и дрехи.

Fashion Woman Photography

Групи

Груповите снимки могат да включват между трима и триста човека в различни сцени. Броят на хората, които се опитвате да поберете в кадър, определя какъв обектив ще ви е нужен. Колкото по-многобройна е групата, толкова по-широкоъгълен обектив трябва да използвате. Широкоъгълният обектив с диапазон 16-35 mm (пълнокадров формат) позволява с лекота да поберете всички в кадъра. При по-малобройни групи един стандартен твърд обектив за портрети с фокусно разстояние 30-85 mm ще побере всички в кадъра.

Girls Group Photography

Портрети в обстановка

Когато желаете да представите обекта с повече дълбочина, като го фотографирате в неговата среда, можете да използвате широкоъгълен обектив, за да разширите зрителното поле и да поберете в кадъра и обстановката. Широкоъгълните обективи обаче могат да изкривят пространствените отношения между обектите, но ако имате добра представа за това и как то се отразява на снимката, можете да го използвате като стилистичен прийом за заснемане на изображения, които не бихте могли да постигнете по друг начин.

Environmental Portrait Photography

Как фотоапаратът влияе върху избора на обектив

Обективите EF-S на Canon са предназначени изключително за фотоапарати със сензор APS-C, като напр. EOS 760D, и не са съвместими с пълнокадрови модели като серията фотоапарати EOS 5D.


Обективите EF могат да се използват с всеки фотоапарат EOS, но когато се използва обектив EF с фотоапарат с APS-C сензор, зрителният ъгъл ще бъде еквивалентен на този на обектив с 1,6x по-голямо фокусно разстояние, поставен на фотоапарат с пълнокадров сензор. Например, ако използвате обектив EF 50mm f/1.8 STM с фотоапарат EOS 760D, това осигурява зрителен ъгъл, еквивалентен на 80mm обектив, поставен на фотоапарат с пълнокадров размер на сензора.

Shot On A Full Frame Sensor

Снимка при 100 mm с пълнокадров сензор

Shot On An Aps-C Sensor

Снимка при 100 mm с APS-C сензор

Значението на фокусното разстояние

Можете да постигнете невероятни портрети с помощта на вариообектив или телеобектив с фиксирано фокусно разстояние. По-голямото фокусно разстояние осигурява снимане от по-удобна за снимащия и обекта дистанция.


Обективите EF могат да се използват с всеки фотоапарат EOS, но когато се използва обектив EF с фотоапарат с APS-C сензор, зрителният ъгъл ще бъде еквивалентен на този на обектив с 1,6x по-голямо фокусно разстояние, поставен на фотоапарат с пълнокадров сензор. Например, ако използвате обектив EF 50mm f/1.8 STM с фотоапарат EOS 760D, това осигурява зрителен ъгъл, еквивалентен на 80mm обектив, поставен на фотоапарат с пълнокадров размер на сензора.

Focal Length Photography

24mm

Focal Length Photography

85mm

Значението на отвора на диафрагмата

Портретните снимки обикновено изглеждат най-добре при малка дълбочина на рязкост, тъй като това отделя обекта от фона. Използването на обектив с по-широк отвор на диафрагмата (по-малко f-число) дава по-малка дълбочина на рязкост, при която фонът е по-разфокусиран.


Забележете по-долу, че на снимката отляво фонът е много по-мек и позволява да се открои лицето на момичето. Особено в сравнение със снимката отдясно.

F/1.8 Aperture F/2.8 Aperture F/5.6 Aperture

Снимането на портрети в условия на слаба светлина добавя стилистичен елемент към изображението и може да подчертае индивидуалността на обекта. Независимо дали снимате с твърд или вариообектив, трябва да изберете обектив с възможно най-широк отвор на диафрагмата, за да използвате максимално наличната светлина и да постигнете оптимален резултат. Колкото е по-оскъдна светлината, толкова по-широк отвор на диафрагмата трябва да използвате. Ако такива настройки са възможни, при снимане с f/1.8 обективът пропуска около 4 пъти повече светлина, отколкото с f/3.5, което е значителна разлика.

Избор на правилния обектив

След като вземете предвид тези неща, трябва да прецените какво е важно за снимката.


  • Налага ли се внезапно да променяте композицията на снимката? В такъв случай ви е нужен вариообектив.
  • Снимате ли на слаба светлина? В такъв случай ви е нужна по-широка диафрагма, за да се възползвате максимално от наличната светлина. Обективите с фиксирано фокусно разстояние често предлагат много широки отвори на диафрагмата, въпреки това вариообективите с фиксиран отвор на диафрагмата, като например EF 24-70mm f/2.8L II USM, са добра алтернатива благодарение на допълнителната си гъвкавост.
  • Желаете ли да постигнете мек и разфокусиран фон? В такъв случай се нуждаете от обектив с по-широка диафрагма, за да постигнете малка дълбочина на рязкост и разфокусиране на фона.

Изкуството на майсторския портрет

Най-добрите портрети изглеждат спокойни и непринудени, независимо от предназначението им. За да постигнете този резултат обаче не е достатъчно да разполагате с фотогеничен модел или красиво място. Като вземете предвид следните фактори, можете да постигате отлични резултати всеки път.

Осветление

Независимо дали снимате в студио или на терен, можете да използвате различни методи на осветяване, за да представите модела по най-добрия начин. Това може да включва например снимане в различни часове от деня, използване на рефлектор за подчертаване някои характеристики на обекта и др.

Lighting Photography

Композиция

Трябва да планирате как да разположите обекта в кадър. Това не ви ограничава до използване само на една трета от кадъра особено при снимане в близък план. Трябва да експериментирате, за да узнаете интересните начини за композиране на кадъра.

Composition Photography

Фон

Когато замисляте портрет, важно е да прецените фона на всяка сцена. Хубаво е да използвате фонове със структури и цветове, които да допълват обекта, без да отклоняват вниманието от него.

Background Portrait
Girl Making Bubbles

Професионалният избор за портретна фотография

EF 85mm f/1.2L Il USM

Предпочитан от професионалния портретен фотограф, този обектив от серия L предлага изключителни характеристики, особено при слаба светлина, благодарение на отвора на диафрагмата f/1.2. Този специализиран портретен обектив разполага с високопрецизен асферичен оптичен елемент и диафрагма с 8 елемента за изключително резки изображения с красиво разфокусирани фонове и изключително малка дълбочина на рязкост – идеален за творчески портрети.

Преглед на детайли

Ef 85Mm F/1.2L Ii Usm

Може да харесате още...