Macro Photography

Обективи за макрофотография

Ефективно използване на макрообективите

Макрообективите позволяват снимане в близък план на много малки обекти, разкривайки детайли, които не могат да се забележат с просто око. Те се използват за заснемане на насекоми и цветя, както и от тези, заснемащи натюрморти в студио.


Макрообективите се използват от фотографи на диви животни и природа за заснемане на изображения на насекоми и цветя. С отлично качество на образа и голям максимален отвор на диафрагмата макрообективите са чудесен избор и за заснемане на портрети. За да се уверите, че сте избрали подходящия обектив, трябва да вземете предвид обекта и резултата, който желаете да постигнете.

Macro Photography

Уловете най-дребните детайли

Ако искате да се доближите до своя обект и да уловите най-дребните детайли, макрообективите ще ви позволят да заснемете кадри в близък план с изключителна детайлност. Уникалното предимство на макрообективите е, че ви позволяват да увеличите обекта така, че да изглежда сякаш е 0,5 пъти реалния размер или в най-добрия случай 1,0 път реалния размер или по-голям на сензора на фотоапарата.

Raspberry Photography

Увеличете, без да се приближавате

Когато искате да заснемете кадър в близък план на плахо животно или насекомо и да уловите дребните детайли, трябва да го направите незабелязано. Обектив с по-голямо фокусно разстояние от 100 mm до 180 mm позволява да запазите достатъчно голямо разстояние между себе си и обекта, за да го заснемете, без да го безпокоите и без да променяте светлината около него.

Green Insect Photography

Детайлност в реален размер

Уникалната функция на един макрообектив е способността му да увеличава обекта в идеалния случай до реален размер (или по-голям). Това се определя чрез коефициента на увеличение на обектива, който изразява съотношението между физическия размер на изображението върху сензора на вашия фотоапарат и физическия размер на обекта, който заснемате. Например, съотношение 1:1 (или 1,0x реалния размер) означава, че заснеманият обект се проектира в реален размер върху сензора на вашия фотоапарат. Специализираните макрообективи, като например макрообектива Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x, позволяват коефициент на увеличение до 1:5, което означава, че обектът, проектиран върху вашия сензор, е 5 пъти по-голям от реалния си размер.

Life-Sized Detail Photography

Как фотоапаратът влияе върху избора на обектив

Обективите EF-S на Canon са предназначени изключително за фотоапарати със сензор APS-C, като напр. EOS 760D, и не са съвместими с пълнокадрови модели като серията фотоапарати EOS 5D.

Обективите EF могат да се използват с всеки фотоапарат EOS, но когато се използва обектив EF с фотоапарат с APS-C сензор, зрителният ъгъл ще бъде еквивалентен на този на обектив с 1,6x по-голямо фокусно разстояние, поставен на фотоапарат с пълнокадров сензор. Например, ако използвате обектив EF 100mm f/2.8L Macro IS USM с фотоапарат EOS 760D, това осигурява зрителен ъгъл, еквивалентен на 160 mm обектив, поставен на пълнокадров фотоапарат. Сравнението по-долу показва реалния ефект от това при макрофотография.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Как фокусното разстояние се отразява на разстоянието на снимане

Фокусното разстояние при макрообективите не винаги се използва с цел приближаване на обекта. По-голямото фокусно разстояние (т.е. по-голямо число) позволява същия коефициент на увеличение при по-голяма дистанция до обекта. Например използването на 180 mm обектив при заснемане на пеперуди ви осигурява достатъчна дистанция, за да не обезпокоите обекта, като същевременно запазва макроувеличението.

С увеличаването на фокусното разстояние се увеличава и разстоянието на снимане, така че да разполагате със същия коефициент на увеличение. Разстоянието на снимане представлява разстоянието от обекта до фокусната равнина.

Илюстрацията отдясно показва разстоянието от върха на обектива до обекта.

How focal length affects working distance

Как фокусното разстояние променя перспективата

Избирането на правилно фокусно разстояние е важно съображение в макрофотографията, тъй като всяка една промяна може да повлияе на снимката. С увеличаването на фокусното разстояние фонът и предният план сякаш се приближават, което позволява да се променя характера на снимката.

Flower 180Mm Photography

180mm

Flower 100Mm Photography

100mm

Flower 50Mm Photography

50mm

Избор на правилния обектив

След като вземете предвид тези неща, трябва да прецените какво е важно за снимката.

  • Желаете да заснемете в близък план плахо животно или насекомо? Тогава ще ви трябва обектив с по-голямо фокусно разстояние, като например RF 100mm F2.8L Macro IS USM/EF 100mm f/2.8L Macro IS USM или дори EF 180mm f/3.5L Macro USM, който да осигури по-голямо разстояние на снимане.
  • Желаете ли да можете да увеличавате обектите над реалните им размери? В такъв случай макрообективът Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x с коефициент на увеличение 1:5 е идеалният избор за вас.

Flower Macro Photography

Ефективно използване на вашия макрообектив

Компенсиране на заклащането на фотоапарата

По-голямото фокусно разстояние на макрообективите може да усили ефекта от заклащането на фотоапарата, което да затрудни заснемането на резки и ясни изображения. Стабилизаторът на образа в обектива до голяма степен неутрализира ефекта от заклащането на фотоапарата при снимане без статив. Ако изберете обектив без стабилизатор на образа (IS), можете да използвате статив, за да стабилизирате фотоапарата и обектива, но тогава няма да можете да се движите така свободно.

Chameleon Photography

Осветяване на обекта

Използването на подходящо оборудване за осветяване ще ви позволи да използвате по-висока скорост на затвора, която осигурява ясни снимки на движещи се обекти. Macro Ring Lite MR-14EX Il и Twin Lite MT-24EX на Canon предоставят специализирани осветителни системи, които помагат да осветявате обекта си с по-равномерна светлина, както при Ring Lite, или с по-насочена светлина за текстура, както с Twin Lite. EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM се доставя с два вградени управляеми светодиода (Macro Lite), които осигуряват допълнително осветяване и премахват сенките.

Butterfly Photography

Екстремна макрофотография

Повечето специализирани макрообективи позволяват да постигнете коефициент на увеличение 1:1, но можете лесно да се доближите повече и да постигнете коефициент 1:2 (което означава, че обектът ще се проектира върху сензора на фотоапарата в двойно по-голям размер) с помощта на удължители, ако фотоапаратът и обективите ви поддържат такива. Ако желаете да се доближите възможно най-близо до обекта, макрообективът MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo може да постигне коефициент 1:5, при който става възможно заснемането на въздушните мехурчета в капка вода.

Extreme Macro Photography

Професионалният избор за макрофотография

МАКРОФОТОГРАФИЯ

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

Професионален RF макрообектив – RF 100mm F2.8L MACRO IS USM е идеален за заснемане на изображения в 1,4x реалния размер без статив и зашеметяващи портрети с качество от серията L.

Преглед на детайли

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Може да харесате още...

Свързани продукти