Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

ВИДЕО ТЕХНИКИ

Ценни моменти: заснемане на семейството

Stef и Hannah Michalak се описват като „семейство от Бат, което записва видеоклипове“. Двойката записва интимни моменти от живота си като родители в поредица от видеоклипове в киностил, които очевидно са станали хит – след присъединяването си към YouTube през 2012 г., седмичните влогове на семейство Michalak са привлекли 276 000 абонати и са събрали повече от 43 милиона гледания.

Въпреки че видеоклиповете създават автентично и спонтанно впечатление за живота им, те са резултат от внимателно планиране, снимане и монтаж – процес, който Stef е усъвършенствал чрез опити и грешки и години практика.

За Stef и Hannah упоритата работа си е заслужавала. Не само защото са пожънали успех като ютубъри, а защото имат библиотека с красиви видеоклипове, за които ще могат да си спомнят след време. Както Stef казва: „Наистина си струва да вложите малко усилия в това, защото няма да можете да сложите цена на стойността на това видео за вашето семейство. Никога няма да погледнете назад 20 години по-късно и да си помислите, „наистина съжалявам за онзи ден, когато заснехме всички тези кадри и създадохме това красиво видео. И причината да използваме видео за заснемане на спомени, а не снимки, е, че нищо не може да ви върне към момента така, както ще го направи видеото.“

Семейство Michalak стартира с обикновен компактен фотоапарат и оттогава добавя професионални фотоапарати към комплекта си, като основният им фотоапарат за заснемане на малките моменти от живота е Canon EOS M50, страхотен многофункционален безогледален фотоапарат, който комбинира заснемане на 24,1-мегапикселови снимки и 4K UHD видео в компактно тяло.

"Нуждаете се от фотоапарат като Canon EOS M50, за да бъде ваш компактен партньор, който е толкова лесен за използване: включвате го, задавате режим за запис на видео, може би отделяте няколко секунди за задаване на настройки в менютата и това е – готови сте да продължите“, разкрива Stef.

Разберете как Stef се справя, докато снима видео за най-малкия си син, който се учи да кара колело – и предлага няколко съвета как да направите първите си стъпки в записа на видео.

1. Открийте интересен ъгъл

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Експериментирането с различни ъгли е чудесен начин да добавите разнообразие към записите си. Stef предлага да местите фотоапарата из сцената, за да подобрите композицията, правейки финалното видео вълнуващо за гледане.

Ако ви е по-удобно да снимате снимки, отколкото видео, не се страхувайте да направите промяната. Можете да използвате всички свои умения за композиране на снимки, за да снимате видео. „Смятам, че е важно да подходите към снимането, сякаш това е снимка“, казва Stef. „Всъщност разполагате с този малък прозорец, който гледа към този огромен изглед и всичко се състои в това къде да го поставите, за да заснемете перфектно тази сцена. Понякога е необходимо да направите крачка наляво или надясно или да преместите фотоапарата надолу или нагоре, за да подобрите композицията и да привлечете вниманието на зрителя към обекта.“

„Хората са склонни да държат фотоапарата на нивото на очите, но е важно да се изпробват различни ъгли“, добавя той. „Когато снимате деца например, е важно да свалите фотоапарата до тяхното ниво. По-голямата част от времето съм клекнал, седнал или легнал. Удобното нещо при Canon EOS M50 е, че той има подвижен сензорен екран, така че можете да държите фотоапарата ниско и просто да настроите ъгъла на екрана, за да наблюдавате какво записвате. Също така бих препоръчал да активирате координатната мрежа на екрана, която да ви помогне при кадрирането.“

Приложението Canon Camera Connect, което свързва фотоапарата ви с вашето iOS или Android устройство, е полезно и за заснемане на кадри от необичайни ъгли, защото ви позволява да регулирате фокуса, докато снимате, без да докосвате фотоапарата.

Свързани статии
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

ВЛОГОВЕ

Най-добрите фотоапарати за влогъри на Canon

Тези страхотни фотоапарати за влогове на Canon вдъхват живот на вашите влогове, като ви дават контрол и изключително качество на видеото.

Print family life story

ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Отпечатайте историята на живота на вашето семейство

Печат и творчество със снимки на съкровени семейни моменти.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

ВИДЕО ТЕХНИКИ

Научете как да създадете първия си филм

Имате интересна история, която да разкажете? Защо не я заснемете в кратък филм. Научете как можете да го направите с няколко съвета.

2. Стабилни изображения

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Никой не обича размазани изображения, а има редица начини за предотвратяване на заклащането на фотоапарата, като например да опрете фотоапарата на нещо стабилно, да закупите статив или да използвате обектив, оборудван със стабилизатор на образа.

За да избегнете нестабилни кадри и да гарантирате, че видеото ви изглежда професионално, е важно да държите фотоапарата и обектива по същия начин, както ако заснемате снимка. „Уверете се, че държите фотоапарата с две ръце и лактите ви са свити“, казва Stef. „И определено инвестирайте в статив. Не е нужно да е нещо голямо и тежко, ако използвате лек фотоапарат, като Canon EOS M50.

„Огледайте се за всичко, което можете да използвате, за да осигурите опора, като например да прикрепите фотоапарата към врата и бавно да я отворите, за да създадете гладко движение. В миналото дори съм поставял фотоапарата на бавновъртящ се таймер за яйца и по-късно забързвах кадрите.“

Обектив на Canon със стабилизатор на образа (IS), като Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, улеснява заснемането на снимки без размазване на образа. Но също така е възможно да компенсирате заклащането на фотоапарата цифрово дори когато използвате обектив, който няма стабилизатор на образа.

3. Фокусирайте лицата

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Canon EOS M50 разполага с AF режим „Лице + проследяване“, което означава, че е по-лесно от всякога да поддържате движещите се обекти на фокус – идеално за заснемане на семейно забавление.

Stef препоръчва да използвате AF режима „Лице + проследяване“ на Canon EOS M50 за автоматично поддържане на движещи се обекти на фокус. „Всичките ми фотоапарати Canon основно се използват с тази настройка. Върши невероятна работа за проследяване на действието, особено с енергични деца. Много е надеждна и означава, че не трябва да се притеснявате за това, когато снимате.“

Много фотоапарати Canon разполагат с Dual Pixel CMOS AF технология, при която пикселите на сензора на фотоапарата се удвояват като отделни AF точки за още по-бързо и по-точно проследяване. Тази функция се използва от Canon EOS M50 при запис във Full HD, което е добра резолюция, която да използвате, когато искате да редактирате видеото бързо или когато имате по-малко място за съхранение на файлове. Dual Pixel CMOS AF предлага до 143 AF точки (в зависимост от използвания обектив) с проследяване на лица и обекти. Възможността за ръчен избор на AF точка означава, че когато снимате кадри без статив, можете да плъзнете пръста си по сензорния екран, за да преместите AF точката или да създадете професионален ефект с „дърпане на фокуса“.

4. Използвайте по-висока кадрова честота за динамични сцени

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Обикновено Stef снима с възможно най-високата кадрова честота, така че да може да заснема повече детайли и да създава видео на забавен каданс.

Преди да започнете да снимате, трябва да изберете кадрова честота за настройката за резолюция на записа. Това е броят кадри, който се записва в секунда. Снимането с по-висока кадрова честота ви позволява да заснемете повече детайли в динамични сцени, а също така ви позволява да създавате видео със забавен каданс, когато възпроизвеждате видеото с нормална кадрова честота.

„Деветдесет процента от времето снимам с възможно най-високата кадрова честота, защото това ми дава гъвкавостта за забавяне на движенията по-късно“, казва Stef. „Така че бих избрал 50 кадъра в секунда (fps), а не 25 fps, ако тази опция е налична. Никога не бих споделил видеото онлайн с по-високата кадрова честота, тъй като може да изглежда хиперреалистично. Вместо това бих преобразувал видеото в 25 fps, преди да го кача, тъй като усещането ще бъде по-близо до това на кинофилм. В редките случаи, в които бих снимал с 25 fps, би било при видео на човек, който говори, за което съм сигурен, че няма да има нужда да забавям.“

Получавате по-голям избор от кадрови честоти, когато записвате с по-ниска резолюция, така че може да си струва да записвате видео във Full HD, а не в 4K, ако искате да постигнете гладко възпроизвеждане на видеото на забавен каданс.

5. Записвайте по-ясен звук

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Качеството на звука е жизненоважно при запис на видео. Stef препоръчва да се поддържа процесът прост и да се използва настройка „Авто“ за ниво на запис на звук, както и евентуално да се използва малък стерео микрофон.

Качеството на звука е също толкова важно, колкото на картината, но Stef съветва нещата да са максимално прости. „Препоръчвам да използвате настройка „Авто“ за нивото на запис на звук, за да можете да се съсредоточите върху улавянето на момента.“

STM обектив на Canon, като Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, използва технология за автоматично фокусиране с почти безшумен стъпков мотор, което го прави чудесен избор, когато записвате аудио чрез фотоапарата. Можете допълнително да подобрите качеството на звука, като използвате микрофон, който се прикрепя към чехълчето за аксесоари на фотоапарата. „Дори малък стерео микрофон като Canon DM-E100 може да доведе до голяма разлика“, казва Stef.

Ако снимате с дълъг обектив, Stef предлага да използвате телефона си за запис на аудиото. „Ако искате да се снимате от разстояние, настройте телефона си за запис на звук и го поставете наблизо. Плеснете три пъти с ръце пред фотоапарата, тъй като това ще улесни синхронизирането на звука и картината чрез софтуера."

6. Бъдете обективен разказвач

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Не можете да уловите всеки момент, затова си поставете ограничение във времето. Когато става въпрос за видеомонтаж, изберете предпочитаните части и изрежете останалите, за да постигнете видео, с което да се гордеете.

Лесно е да прекалите с кадрите, когато записвате семейни събития, но Stef препоръчва да останете обективни и да си поставите цел. „Има толкова много красиви кадри навън, но те трябва да допринесат за историята, а не да са просто още един хубав кадър. В началото винаги се пристрастявате да снимате колкото се може повече, но така просто ще „прегорите“. Трябва само да намерите добър ритъм с фотоапарата и да не се притеснявате да заснемете всеки нюанс на деня.

„Ако завършите с часове записи, когато стигнете до монтажа, задайте си ограничение във времето от няколко минути за финалното видео – в противен случай ще се окажете с 45-минутен монтаж. Продължавайте да изрязвате видеото, докато не останете с най-добрите части.“

Написано от Marcus Hawkins

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники