Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

ВИДЕО ТЕХНИКИ

Създаване на видеоразкази

Когато снимате своя видеоразказ, е важно да имате обект, който ви интересува. Това фокусира вниманието ви, карайки ви да заснемате съществени елементи, които ще накарат публиката ви да гледа до края. Следните съвети ще ви насочат как да заснемете всички кадри, необходими, за да разкажете собствените си истории.

Планирайте снимките

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Запишете идеята си на хартия и пригответе оборудването си.

Планирането на снимките ви помага да си гарантирате, че ще заснемете всички необходими кадри. Воденето на бележки за съдържанието, което искате да заснемете – и как да го направите – организира снимките във въображението ви, преди да започнете.

Пригответе оборудването преди снимките; заредете батериите и почистете обективите. Не забравяйте, че батериите се изтощават по-бързо, когато записвате видео, отколкото когато заснемате снимки, затова се уверете, че имате резервни. Форматирайте картите памет с фотоапарата си, за да са готови за снимки. Видеофайловете са големи, така че може да се нуждаете от карти памет с по-голям капацитет.

Повечето от фотоапаратите имат вграден микрофон, който може да записва звук, но ще заснемете по-добър звук с външен микрофон като стереомикрофон Canon DM-E100. Фотоапарати, като например EOS M6 Mark II, имат портове за външен микрофон за моментите, в които трябва да осигурите кристално ясен звук.

Представете сцената

Представете сцената за вашия филм със серия от кадри в общ план на мястото. Смесете ги с някои детайли и екстремни близки планове на средата, в която снимате. Вариообективите със стъпков мотор (STM) – вариантите включват EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM и RF 24-105MM F4-7.1 IS STM – и са чудесни за видео, тъй като работят гладко и тихо.

Уверете се, че се движите из мястото, и избягвайте да снимате от една и съща позиция. Тези кадри ще са за началото на историята ви и ще покажат на зрителя контекста и мястото. Опитайте да заснемете клипове с продължителност поне десет секунди за тези въвеждащи кадри, така че да имате по-голям избор при редактирането.

Представете обекта

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Заснемете средата на главния си герой, за да го представите на публиката.

Представете главния герой на вашия филм, като покажете детайли за това къде се намира и какво прави. Заснемете различни клипове на обекта в действие и опитайте необичайни композиции и стилове на осветление. Много фотоапарати, като например EOS RP, EOS M50 или EOS 6D Mark II, ви позволяват да използвате автоматично фокусиране, когато записвате, на което наистина можете да разчитате да поддържа лицето на обекта на фокус.

Говорете с обекта си по време на снимане, това прави израженията му по-естествени. Също така ви помага да разкриете друг слой от неговия характер, който може да искате да запишете във видеото.

Използвайте близки планове

Изолирането на конкретни елементи с близък план създава интерес. Тези детайлни снимки могат да бъдат много полезни, когато редактирате видеото си.

Не всички близки планове се нуждаят от макрообектив – вашият стандартен обектив може да е достатъчен в много случаи. Приближете колкото е възможно повече, за да уловите обектите по-големи в кадъра, като същевременно ги изолирате от фона им.

Текстурираните елементи и цветните петна са идеални за абстрактни детайлни снимки. Не забравяйте да движите фотоапарата, което внася детайли в кадъра от разфокусиран фон.

Пробвайте различна перспектива и експериментирайте

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Снимайте отвисоко или ниско от пода и отделете време да опитате нещо различно.

Опитайте да уловите обектите си от необичайни ъгли. Не всички снимки ще се получат, но няма как да знаете, ако не опитате! Променете гледната си точка, като се качите над обекта си и снимате надолу, или като слезете на нивото на земята и снимате нагоре. Снимането под обекта може да ви даде абсолютно уникална перспектива. Подвижен сензорен екран като този на EOS 850D може да бъде много полезен в този случай. Променящата се позиция може да направи видеото ви много по-динамично, отколкото когато снимате изцяло от нормална гледна точка.

Ако снимате отвъд обекта, като оставите обекта на преден план, изберете конкретна точка на фокусиране, за да поддържате фона рязък и разфокусирате предния план в стил кинофилм.

Преосмислете композицията си

Помислете за това как най-добре да позиционирате елементите в кадъра. Понякога подходът за нормална композиция, като например правилото на третините и водещите линии, работи добре. Не забравяйте да опитате други гледни точки, например, като използвате симетрия, за да създадете алтернативни снимки.

Използвайте детайлни кадри и екстремни изрязвания, за да задържите интереса на зрителя. Пробвайте различни ъгли и гледни точки и открийте вашия собствен стил, за да накарате филма си да се откроява от останалите.

Поиграйте си със скоростта и времето

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
Използвайте интервална фотография, за да компресирате по-дълги сцени за по-драматичен ефект.

Изрязванията със скок в действието са полезни, за да добавите темпо и драма към вашия филм. Снимайте подобни последователности от един и същ ъгъл, след това прескачайте между различни части на всяка последователност, за да преминете от един момент към следващия.

Ако вашият фотоапарат има възможности за интервална фотография или висока кадрова честота, можете да ги използвате, за да си поиграете със скоростта и времето. Ангажирайте зрителя с видео от интервални снимки, за да компресирате забавено действие в по-кратки клипове. Използвайте възможността за висока кадрова честота, за да забавите бързо действие.

Създайте напрежение

За да разгърнете действието и го доведете до финала на филма, трябва да създадете визуално напрежение. Направете това, като използвате набор от кадри, екстремни близки планове и общи планове. Прекомпозирането на кадъра от неутрален обект към основната финална сцена е добър начин да пренесете видеото към този последен етап.

Поддържайте кадрите кратки за създаване на напрежение. Не забравяйте, че винаги можете да вземете няколко секунди от по-дълъг клип, затова опитайте да заснемете няколко секунди резервни кадри преди и след желаното съдържание.

Уловете действие и реакция

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Не забравяйте да заснемете реакцията и емоциите на обектите във видеото.

Поставете напълно заредена батерия във фотоапарата, преди да започне финалната сцена. Не искате да пропуснете нищо от действието заради изтощена батерия. Освен това се уверете, че имате достатъчно място в картата памет.

Важно е да заснемете финалното действие на филма си, но не забравяйте реакцията на участващите герои. Може да се наложи да се движите бързо. Оставете фотоапарата да снима и се опитайте да го местите гладко. Ръкохватка-статив Canon HG-100TBR, която работи най-добре с малки фотоапарати като EOS M6 Mark II, може да ви помогне да получите стабилни кадри. Променете кадъра от общ към близък план, като се преместите и увеличите приближението на обектива. Стремете се да уловите усещането за участие в действието около вас – искате зрителите ви да се чувстват ангажирани.

Забавлявайте се

Забавлявайте се, докато снимате филмите си, понякога нещата не се получават както сте планирали, но научавате много от тези ситуации. Изграждайки връзка с вашите обекти, откривате повече за хората и света около вас.

Когато заснемате филм, вие контролирате как се разказва историята. Когато работите с хора, в крайна сметка ще повлияете на тяхното представяне на случки и ситуации. Във филма ви има част от вашата личност, така че се наслаждавайте по време на създаването му.

Свързани статии
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

ВИДЕО ТЕХНИКИ

Превърнете деня, прекаран със семейството, във фантастично домашно видео

Уловете ценни семейни моменти и научете как да се възползвате максимално от видео функциите на вашия EOS фотоапарат със семейния влогър Stef Michalak.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

ВИДЕО ТЕХНИКИ

Съвети за заснемане на покадрова анимация

Професионалният аниматор Ed Jackson разкрива как да създадете филм с покадрова анимация.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

ВИДЕО ТЕХНИКИ

Създайте завладяващ документален филм с вашия фотоапарат EOS

Отличеният с награди документален режисьор и посланик на Canon Joel Santos споделя най-добрите си съвети за разказване на истории чрез видео.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники