light trail over empty road

Фотография с управление на скоростта на затвора

Фотография с продължителна експонация

Продължителната експонация е свързана със заснемането на снимки със скорост на затвора от няколко секунди до няколко часа и е чудесна техника за заснемане на поразителни пейзажни снимки.

Първо ще трябва да закрепите фотоапарата на статив. Снимането с фотоапарат, като го държите в ръка, със скорост на затвора от дори 1 секунда ще създаде размазано изображение. Задайте ISO чувствителност в зависимост от сцената и използвайте режима "Приоритет на скорост" (Tv), за да зададете скорост на затвора до 30 секунди. Използването на устройство за дистанционно задействане на спусъка, като например контролер за дистанционно управление RC-6, дистанционен спусък RS-60E3 или безжично дистанционно управление Canon BR-E1, или 2-секундна самоснимачка ще предотврати заклащането на фотоапарата, докато натискате спусъка.

Както можете да видите в горния пример, движението на Земята по време на продължителната експонация е създало тези следи от движението на звездите в нощното небе.

Предизвикателството да снимате с продължителна експонация през деня е да настроите скоростта на затвора така, че да заснемете достатъчно движение. В идеалния случай искате скорост на затвора повече от няколко секунди, така че не забравяйте да поддържате ISO чувствителността ниска и отвора на диафрагмата малък. Продължителната експонация ви позволява също да снимате в условия на облачност или сянка или в началото и края на деня, когато светлината е по-слаба. Можете също така да инвестирате във филтър, който се закрепва към обектива и предотвратява навлизането на светлина. Най-добра работа ще ви свърши ND филтър. Някои компактни фотоапарати, като например PowerShot G7 X, предлагат вграден ND филтър, който можете да включвате и изключвате чрез менюто.

ISO 100, малък отвор на диафрагмата f/16 и скорости на затвора 1/10 и 30 s бяха използвани за създаване на чувство за движение в прилива и отлива.

Свързани статии
A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

Поразителна пейзажна фотография

Как да направите перфектното „пейзажно селфи“ с пейзажния фотограф и инфлуенсър Ása Steinars.

Light Painting Photography

РИСУВАНЕ СЪС СВЕТЛИНА

Рисуване в изображения с използване на светлинен източник и продължителна експонация

Рисуването със светлина е популярна фотографска практика най-вече защото е сравнително лесно да се постигнат страхотни резултати, изисква малко специализирано оборудване и можете да получите някои наистина интересни резултати.

Create light trails

ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ

Създайте светлинни следи

Как да използвате продължителни експонации, за да създадете светлинни следи: съвети от победителя на Canon Redline Challenge.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники