Father piggybacks son through field

Как да използвате естествената светлина

Независимо дали заснемате портретни снимки на открито, опитвате се да уловите атмосферата на града през деня или усещането за чудесна лятна вечер, използването на естествена светлина ще ви помогне да заснемете удивителни изображения. Ако знаете как да използвате светлината като предимство, ще постигнете огромен напредък в снимките си. И не се налага да инвестирате в ново оборудване, за да видите резултатите.

Как да използваме часа от деня като предимство

Естествената светлина се променя в зависимост от часа и метеорологичните условия. Затова преди да излезете да снимате си създайте навика да мислите няколко хода напред. В крайна сметка няма смисъл да станете рано, за да снимате градската река по изгрев, ако ще получите по-добра снимка по залез.

Когато е слънчево и небето е ясно, светлината може да изглежда относително топла сутринта, по-ярка по обед и по-мека вечерта. Затова ако имате време, излезте, снимайте същата сцена в различни часове от деня и сравнете светлината на снимките, за да разберете коя ви харесва най-много.

Избягвайте пряка светлина за портретните снимки

Пряката светлина по обед би могла да създаде резки сенки, които да не са подходящи за лицата във вашите портретни снимки. Затова опитайте да снимате хората на сянка през слънчевите дни или изчакайте следобеда, когато слънцето дава по-топла светлина. Ако застанете зад сграда или под дърво например, ефективно ще избегнете пряката светлина и ще постигнете по-приятни резултати. Можете също така да използвате светкавица през деня, за да балансирате ефекта на слънцето.

Използвайте максимално златните часове

Времето точно преди залез и точно след изгрев, често наричано „магично“ или „златни часове“, е предпочитано от професионалните фотографи като момента с най-добра светлина през деня. Тъй като слънцето е по-ниско на небето, хоризонталната светлина хвърля дълги сенки и окъпва обектите в топъл блясък. Чудесно е за градски портрети, за улавяне на красотата на природата или за заснемане на отраженията на водата.

Регулиране на баланса на бялото на фотоапарата

Понякога светлината изглежда изгаряща и златна. Понякога е студена и синкава. Докато очите ви по естествен път се настройват, за да изглеждат цветовете еднакво при различните нюанси на светлината, фотоапаратите разчитат на настройка, наречена баланс на бялото. Тя регулира начина, по който фотоапаратът "вижда" светлината, позволявайки ви да контролирате нюансите на светлината, с която работите. Може да задавате настройки, за да компенсирате твърде студена или твърде топла светлина.

Повечето DSLR, безогледални и компактни фотоапарати от висок клас на Canon предлагат седем стандартни настройки за баланс на бялото. Настройка за автоматичен баланс на бялото се използва по подразбиране за повечето нормални светлинни условия. Изберете режима „Дневна светлина“, ако снимате при ярка слънчева светлина, или пък режимите „Облачност“ или „Сянка“. „Волфрам“ или „Флуоресцент“ може да помогнат за баланса на цветовете, ако снимате на закрито.

Най-добрият начин е да снимате при различни настройки на баланса на бялото, за да установите, коя е най-добрата. По този начин ще сте сигурни, че не губите цветовите характеристики, които искате.

Направете си рефлектор, за да отразите естествената светлина

Рефлекторите са лесен начин да уловите естествената светлина и да я насочите към обекта си. Не е нужно да ги купувате от професионален фотографски магазин. Често пъти голямо парче бял, сребрист или златист картон или фолио, залепено на картон, може да създаде търсения от вас ефект.

Експериментирайте смело

Експериментите с естествена светлина ще ви помогнат да разберете какво прави тя, какъв тип светлина харесвате най-много и как изглежда тя на снимка. Може да ви отнеме време да се научите да виждате светлината и да я улавяте – затова се забавлявайте. Излезте навън – снимайте необичайни комбинации от светлина и обекти и вземете най-доброто от атмосферните условия, сезоните и различните часове на деня.