A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

СНИМАНЕ НА ФОЙЕРВЕРКИ

Как да снимате фойерверки по нов и творчески начин

Пъстрите фойерверки на фона на нощното небе са истински спектакъл, който мнозина намират за вълшебен – така че защо не уловите тази магия в снимка? Освен да зададете най-добрите настройки за снимане на фойерверки, важно е да помислите и за останалите елементи, които правят събитието и снимките ви специални.

Фойерверките най-често се наблюдават на специални събития, като например Нова година, рождени дни, сватби и фестивали, които често прекарваме с приятели или любими хора, така че ако включим и тези хора в кадъра, ще можем да уловим събитието по забавен и творчески начин.

В нашите съвети по-долу обръщаме внимание както на това, така и на други аспекти, отговаряйки на 10 често задавани въпроса, включително и как да изберем най-добрата скорост на затвора за снимане на фойерверки и как да използваме нови идеи, за да получим някои наистина неповторими и творчески кадри. Независимо дали използвате фотоапарат PowerShot, безогледален фотоапарат, или DSLR фотоапарат ще ви дадем всички съвети за снимане на фойерверки, от които се нуждаете.

1. Кое е най-доброто място, от което да снимате фойерверки?

Заслужава си да помислите за това кои позиции за снимане ще ви помогнат да направите възможно най-въздействащите снимки, така че планирайте отрано и намерете място, откъдето ще се вижда най-добре. Проверете позицията за снимане още през деня и разберете в коя посока ще духа вятърът.

Това е особено важно, ако наблизо ще има огън, тъй като това ще ви помогне да избегнете дим или жар, попаднали случайно в кадъра. Ако планирате да използвате статив, препоръчително е да застанете на място, където пред обектива няма да преминават хора.

2. Как да заснема атмосферата на фойерверките на парти?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

Един добър начин да уловите атмосферата на парти е да снимате членовете на семейство, докато се забавляват с бенгалски огън в ръка, като използвате въображението им за създаване на забавни и артистични следи със светлината. В приложението Canon Photo Companion ще намерите изчерпателно ръководство, в което са описани най-добрите техники и настройки за рисуване със светлина.

Друг начин за създаване на интересни кадри е, като уловите отражението на фойерверките в прозорец, докато приятелите и семейството ви гледат отвътре. Направете няколко пробни кадъра, за да се уверите, че хората на снимката са добре експонирани, след което запазете тези настройки за момента на фойерверките. Ако използвате фотоапарат PowerShot, като например Canon PowerShot G7 X Mark II, или който и да е от фотоапаратите EOS със сменяеми обективи, се уверете, че снимате в RAW формат, тъй като това ще ви даде максимална гъвкавост, за да регулирате експонацията в различни части от изображението след заснемане, използвайки Canon Digital Photo Professional.

3. Как мога да направя фокусирани снимки на фойерверки?

Трудно е да знаем кога ще избухнат най-големите и пъстри фойерверки, така че е добра идея да настроите фотоапарата си в режим на серия от снимки. Това ще увеличи шансовете ви да уловите едно или две изображения с особено впечатляващи експлозии.

Ако фотоапаратът ви е на статив, можете да използвате приложението Canon Camera Connect, за да го контролирате безжично през телефон или таблет. Наред с това можете да използвате дистанционно управление (с кабел или безжично) или дори функцията за самоснимачка на фотоапарата. Всичко това ще ви позволи да задействате спусъка, без да докосвате фотоапарата и така да избегнете заклащането и да постигнете резки изображения.

4. Как да снимам фойерверки без статив?

Ако снимате без статив, използвайте стабилизатора на образа (ако вашият фотоапарат или обектив има такъв), за да постигнете резки изображения. Това ще ви позволи да компенсирате всяко слабо заклащане на фотоапарата при снимане без статив, но имайте предвид, че стабилизирането на образа може да намали скоростта на затвора, ако снимате в режим "Приоритет на бленда".

Ако обективът на фотоапарата ви има превключвател, можете да го използвате, за да активирате или деактивирате стабилизатора на образа – друг вариант е да го направите чрез настройките от менюто на фотоапарата.

5. Кой обектив е най-подходящ за фойерверки?

Свързани статии
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

СЕМЕЙНА ФОТОГРАФИЯ

Топ 10 съвета от Lena Petrova за коледна фотография

Уловете духа на Коледа с 10 съвета от този семеен фотограф за заснемане на забавни и спонтанни портрети.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

ТВОРЧЕСТВО С ПРИНТЕР

Това е сезонът за творчество – шест неща, които можете да направите сами тази Коледа, като използвате своя принтер

Проявете творчество и създавайте свои собствени коледни подаръци, декорации и игри този празничен сезон. Всички шаблони са безплатни за изтегляне и печат.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

ТУРИСТИЧЕСКИ

11 съвета за снимане по време на градска ваканция

Как да извлечете максимума от фотоапарата си при обиколка из града, като уловите духа и атмосферата на градската джунгла с няколко лесни съвета и трика.

Въпреки че една снимка, на която не се вижда друго освен цветните фойерверки, може да изглежда впечатляващо, ако включите сгради или други конструкции, можете да направите кадъра по-интересен и да добавите контекст. Вариообективите също биха ви позволили да разнообразявате композициите си по-лесно, което е изключително полезно, когато снимате със статив. Широкоъгълен вариообектив, като например Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM или Canon EF 17-40mm f/4L USM, ще ви позволи да поберете всичко в кадъра. Но можете да заснемете страхотни кадри, като използвате обектива на компактен фотоапарат със суперувеличение или обектива, продаван в комплект с фотоапарата.

6. Как да фокусирам, когато снимам фойерверки?

Ако настроите разстоянието на фокусиране предварително, няма нужда да се притеснявате за фокуса в момента на снимането, а ще можете просто да се концентрирате върху изпипване на композицията и експонацията.

Поставете фотоапарата си в режим на ръчно фокусиране или преместете превключвателя за фокусиране на обектива на позиция MF (ръчен фокус) и за начало задайте фокус в безкрайността. Ако обективът ви разполага с малко прозорче, което показва различните фокусни разстояния, трябва да виждате символа ∞. Вероятно това е най-добрата настройка за фокуса, ако искате да уловите фойерверките в небето.

Ако искате да включите обекти на преден план във вашата снимка, фокусирайте в точка между предния и задния план, на около една трета от дълбочината на сцената, за да може всичко да е на фокус. Тази техника се нарича хиперфокално фокусиране. Можете да прочетете повече за това как да намерите идеалното хиперфокално разстояние в приложението Canon Photo Companion.

7. Какви настройки трябва да използвам, за да снимам фойерверки?

Ако снимате без статив, започнете с най-ниската скорост на затвора, която можете да използвате, без да се получава размазване на изображението, причинено от заклащане на фотоапарата. Широкоъгълните обективи са по-удобни за продължително снимане, а обективите със стабилизатор на образа (тези с абревиатурата IS в пълното наименование на обектива) значително помагат за заснемането на резки на снимки. Ако използвате фотоапарат на статив, можете да използвате много по-ниска скорост, като например една или две секунди, като отправна точка.

Ако коригирате ISO чувствителността, след като сте задали скорост на затвора и отвор на диафрагмата, ще получите добра експонация. По-ниските ISO стойности, като например ISO 100 или ISO 125, осигуряват по-резки изображения с по-добри цветове и по-малко шум, а фотоапаратите с по-големи сензори, като например пълнокадровите DSLR или безогледални фотоапарати, дават най-добри резултати.

Ако зададете отвор на диафрагмата, който не е твърде малък, около f/8, ще можете да постигнете максимално резки изображения без компромис с дълбочината на рязкост при сцени, където интересът е насочен към предния план. Разширете отвора на диафрагмата до f/4 или f/5.6, ако скоростите на затвора ви са твърде ниски.

8. Как да уловя формите на фойерверките?

Режимът за неограничена експонация на фотоапарата ви позволява да държите затвора отворен колкото време искате, което означава, че можете да улавяте фойерверките, докато се движат в небето и експлодират, оставяйки зад себе си светлинни следи, очертаващи техните впечатляващи форми. За да използвате режима за неограничена експонация, изберете ръчен режим или режим с приоритет на скорост и изберете крайната настройка по скалата за скорост на затвора (над 30"). Натиснете спусъка веднъж, за да отворите затвора, и още веднъж, когато искате да го затворите.

Добра идея e да използвате безжично или кабелно дистанционно управление (дистанционен спусък), за да стартирате и спрете експонацията, като например Canon BR E1 или приложението Canon Camera Connect.

9. Как да настроя правилната експонация за фойерверки?

Тъмно небе с ярки, избухващи фойерверки е сравнително необичаен сценарий в сравнение обичайните ви фотографски обекти и фотоапаратът ви може да зададе експонация, която е твърде ярка за фойерверки през нощта. Ако снимате в ръчен или полуавтоматичен режим, като например "Приоритет на бленда" или "Приоритет на скорост", можете да използвате компенсация на експонацията, за да избегнете подобна ситуация.

Потърсете бутон или символ на екрана, изобразяващ –/+, и задайте настройка около –1 до –2. Ако използвате ръчен режим, можете също да следите и скалата за ниво на експонацията на LCD екрана или в долната част на визьора на фотоапарата, докато избирате комбинация от настройки, които преместват показалеца за експонацията наляво по скалата.

10. Как мога да снимам силуети с фойерверки?

За творчески и необикновени снимки на фойерверки, уловете силуети на хора на фона на фойерверките. Подходящото време да опитате подобен кадър е на свечеряване, когато в небето има още светлина, тъй като силуетите ще се открояват по-добре. Ако обаче снимате особено наситен кадър, който изобилства от светлини и цветове, това може да се окаже достатъчно добър фон за вашите силуети.

При подобен тип изображения ще трябва внимателно да обмислите своето местоположение. Една по-отдалечена позиция и широкоъгълен обектив ще ви помогнат да включите много хора в кадъра на фона на небето, а ако се приближите повече до обектите и насочите фотоапарата нагоре, хората на снимката ви ще се открояват още повече.

Уверете се, че настройките на експонацията са такива, че хората да изглеждат като силуети. Това би трябвало да се получи, ако използвате препоръчаните тук настройки за заснемане на фойерверки, макар че може да се наложи да използвате отрицателна компенсация на експонацията за най-добър ефект (вижте съвет 9 по-горе). Направете опит да не използвате прекалено ниска скорост на затвора, тъй като обектите ви през това време може да се раздвижат и да развалят ефекта.

Написано от Matt Golowczynski

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники