Christine Sonvilla looking through printed copies of photographs scattered on a table.

ПЕЧАТ

Изображения с въздействие: защо печатът има значение

Ако искате да станете по-добър фотограф, наистина е важно да можете да идентифицирате характеристиките на изображение, които харесвате или не харесвате, както и аспектите, които биха могли да бъдат подобрени. Най-лесният начин да направите това е да разпечатате физическо копие, което точно представя цветовете и качеството на изображението и което можете да държите в ръка и да разгледате внимателно.

Повече от десетилетие Christine и съпругът й Marc Graf специализират във фотографията на дивата природа с акцент върху опазването й. Работата им е публикувана в книги и списания по целия свят, включително National Geographic.

„Отпечатаната снимка изглежда различно от тази на екрана“ – казва Christine – „и затова е от решаващо значение да отпечатате снимките и да ги погледнете още веднъж. Определете нещата, които харесвате и не харесвате в изображението, след което използвайте тази информация следващия път, когато снимате. Разберете как да коригирате всички грешки, които сте забелязали. Колкото повече правите това, толкова по-бързо ще се усъвършенствате.“

"Въздействието, създадено с отпечатано изображение, винаги ще бъде по-съществено от цифровите снимки в интернет или социалните медийни платформи, където всеки ден се появяват хиляди изображения“ – добавя Marc. „Отпечатаното изображение е нещо специално.“

Christine and Marc stand by a printed version of one of their shots displayed as part of an outdoor exhibition in a forest.
Christine и Marc експериментират с иновативни начини да представят своите творби, включително изложби на открито, които свързват хората с природата в самата околна среда, а не само в изображенията. Разпечатките е естествено да са големи, издръжливи, ярки и привличащи вниманието.

За печат в домашни условия стилната, безжична 3-в-1 серия Canon PIXMA TS8350 е идеална. С шест индивидуални мастила и технологията FINE на Canon този A4 многофункционален принтер може да произвежда разпечатки на снимки с качество на фотостудио, а също така да се справя с работни проекти и такива за семейно забавление. Като използвате мастилото ChromaLife100 на Canon, можете да се насладите на по-дълготрайни разпечатки с до 100 години живот в албум. Има дори слот за SD карта, така че можете да печатате направо от вашата карта с памет.

Как може отпечатването на снимките ви да подобри вашата фотография независимо от това какъв принтер използвате? Christine и Mac споделят своите експертни мнения.

Показвайте снимки в нова светлина

A Canon   Colorado 1640 printing out a large-scale shot of a brown bear in a forest.
Когато Christine и Marc трябва да отпечатват снимките си на обекти в реален размер, те разчитат на стандарта с професионално качество Colorado 1640.

Печатът предлага начин за споделяне на любимите ви снимки, който не се постига чрез USB. Защо да не направите албум от най-добрите си кадри и да споделите това с приятели? Физическата разпечатка придава на изображенията по-голяма стойност, особено като подарък.

„Ще има многобройни случаи, когато погледнете отпечатана снимка и си кажете: „О, не знаех, че това е на снимката“ – казва Christine.

Като страстни изложители Christine и Marc използват Canon imagePROGRAF Pro-1000 за печат и оценка на своите изображения, като се възползват от способността му да печата до размер A2 и от точността на цветовете на системата с 12 мастила. За още по-голяма гъвкавост, включително излагане на графики с размер на банер и разпечатки на обектите си в реален размер, включващи безброй застрашени видове, като планински мечки и големи котки, двойката се доверява на Colorado 1640.

Печатът създава повече мнения

A close up shot of a red squirrel on the driveway to a stately manor in Vienna.
Процесът на подбор на снимки за отпечатване – независимо дали печатате снимки, които да окачите на стените си, или да се показват на изложба – ще ви научи как да различавате добрите изображения от лошите.

Понякога да се движиш напред означава да се върнеш назад и да подобриш начина, по който снимаш, означава да бъдеш честен, когато оценяваш работата си. Използването на принтер, като серия Canon PIXMA TS8350, може да подпомогне този процес.

Подробното разглеждане на партида снимки, за да изберете изображение за печат, ви принуждава да усъвършенствате умението си да идентифицирате кои елементи правят изображението добро. Ако все още не сте сигурни, просто попитайте другите, както съветва Marc.

„Най-добрата обратна връзка, добра и лоша, идва, когато показваме изображенията си, отпечатани физически на изложби“ – казва той. „Зрителят се концентрира върху нещо като десет изображения в сравнение с евентуално стотици в Instagram. Свиването на фокуса им прави обстановката по-истинска, по-сериозна. Хората са по-честни със своето мнение, което – предвид контекста на нашата природозащитна фотография – е още по-важно“.

Покажете истинските си цветове

Wildlife photos by Christine Sonvilla and Marc Graf on display in an outdoor exhibition in a forest.
Мащабните разпечатки на Christine и Marc, произведени с Colorado 1640 с иновативната UVgel технология, остават ясни и ярки дори когато се показват на открито.

Един от основните проблеми при споделянето на изображения онлайн е липсата на контрол върху начина, по който другите гледат на работата ви, и по-специално как изглеждат цветовете. Използването на принтер от серия Canon PIXMA TS8350 с технология за мастило ChromaLife100 гарантира, че разпечатките ви остават наситени като цвят и качество до 100 години* в албум.

„Една от причините, поради които избрахме принтерите на Canon, е, че цветовете са много по-трайни“ – казва Christine. „Дори след цяла година навън, изложени на UV лъчение, нашите снимки изглеждат така, сякаш са отпечатани само преди ден, и така можем да използваме отново разпечатките от нашите изложби година след година.“

Написано от Natalie Denton


* Въз основа на ускорени тестове от Canon при съхранение в тъмни условия и контролирана температура, влажност и газове, като се симулира съхранение в албум с найлонови джобове. Canon не може да гарантира дълготрайността на разпечатките; резултатите могат да варират в зависимост от отпечатаното изображение, времето на изсушаване, условията на излагане/съхранение и факторите на околната среда.

Свързани статии
A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

ФОТОГРАФИЯ НА ДИВА ПРИРОДА

Снимайте с цел: как да снимате природата и да доведете до промяна

Christine Sonvilla и Marc Graf споделят най-важните си съвети за снимане на дивата природа и отправят призив за опазване.

A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

ОСНОВИ НА РЕДАКТИРАНЕТО

Как да редактирате пейзажни снимки за печат

Техники за редактиране, които ще превърнат живописните ви снимки в произведения на изкуството.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники