Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

11 съвета за снимане по време на градска ваканция

Почивката в града е чудесна възможност да упражните своите фотографски умения. С оживените улици, великолепните забележителности и културните особености, различни за всеки един град, запаленият фотограф може да улови уникални и поразителни кадри, които никой друг не е забелязал дотогава, и да придобие ценен личен опит за уличната, архитектурната и туристическата фотография. Ето най-важните съвети и трикове, чрез които да се възползвате максимално от благоприятните възможности за снимане на една ваканция в града.

1. Пътувайте с малко багаж

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Ходенето пеша е най-добрият начин да опознаете града, но това означава да носите възможно най-малко оборудване. Най-добре е да се придържате към няколко основни неща, които можете да поберете в лека чанта за фотоапарат, включващи:

  • Компактен фотоапарат, например Canon PowerShot SX740 HS
  • Резервни батерии
  • Резервни форматирани карти памет
  • Мобилно устройство, чрез което да споделяте снимките си в движение
  • Кърпа за почистване на обектив
И накрая, обуйте удобни обувки и поставете бутилка вода в чантата си, тъй като вероятно ще сте на крак в продължение на часове.

2. Проучете предварително

Един преглед на съществуващите изображения преди пътуването ще ви ориентира за най-популярните фотографски обекти в града и ще ви даде представа кои зони са интересни за всеки турист с фотоапарат, където ще можете да заснемете свои уникални кадри.

Преди да тръгнете, проучете в сайтовете за споделяне на снимки кои места са популярни и кои пренебрегвани. Добра е да знаете какви ще бъдат атмосферните и светлинните условия по време на посещението ви, за да се подготвите за тях. 

За да си помогнете, можете да проверите дали градът, който ще посетите, е представен в раздела „Градски истории“ на приложението Canon Photo Companion? Почерпете вдъхновение от галериите с невероятни изображения, дело на опитни фотографи от цял свят, включващи съвети, разкази, местоположение на картата и описание на настройките за снимане, използвани за различните снимки. С избор от над 15 града, то е достъпен източник на информация преди и по време на вашето пътуване.

3. Уловете неочакваното

Свързана статия
Vlogging how-to: winning vlogging tips

ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

Открийте абстрактната улична фотография

Създавайте впечатляващо изкуство от обикновените сцени чрез тези прости техники за заснемане на сюрреалистични градски изображения.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

Извлечете максимума от възможностите за градска фотография с нашите най-добри съвети

Заснемайте зашеметяващи градски пейзажи и детайлни градски сцени. Продължете да четете, за да научите всички препоръки, съвети, техники и вдъхновение, които ви трябват.

Against a bright blue sky, a man sits on the edge of a huge curving platform that's elevated several metres above the ground.

АРХИТЕКТУРНА ФОТОГРАФИЯ

Съвети за архитектурна фотография

Влезте в архитектурната фотография с техники и съвети от професионалисти.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Колкото и да е вълнуващо снимането на известни забележителности като Айфеловата кула в Париж или Колизеума в Рим, много фотографи смятат, че най-уникалните и впечатляващи снимки ги очакват там, където не минава обичайният туристически маршрут. 

Из жилищните квартали можете да изследвате духа на града в кафенета, пазари, паркове и малки улички. Потърсете необичайни стенни рисунки и улични знаци, интересни автомобили и ежедневното общуване между хората. Опитайте да се "позагубите" – това е сигурен начин да се приберете със снимки, които хората не са виждали досега!

4. Използвайте различните режими на фотоапарата

Ако фотоапаратът ви предлага специални режими или настройки, възползвайте се от тях, за да заснемете възможно най-добрите снимки. Повечето модели Canon PowerShot разполагат с режими за снимане на специални сцени, които ще оптимизират настройките на фотоапарата, за да улавят динамиката на града. 

Режимът „Спорт“, например, ще увеличи ISO светлочувствителността и ще поддържа висока скоростта на затвора, за да "замразите" движението в динамична сцена. Опциите за сцена (SCN) се избират чрез програматора, разположен отгоре на фотоапарата.

5. Уловете истинския дух на града

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

За да почувствате истинския дух на града, наблюдавайте хората. От заснемането на неподозиращи обекти могат да се получат вълнуващи снимки. При заснемането на спонтанни сцени бързата реакция е особено важна. Ето защо е добре да използвате компактен фотоапарат с добро увеличение, за да можете мигновено да уловите сцената. Ако пък предпочитате по-спокоен и контролиран подход, потърсете интересен субект, поискайте разрешение и опитайте са направите уличен портрет.

6. Стабилизирането на образа е много важно

Най-вероятно по време на ваканцията в града ще снимате предимно без статив, а постигането на резки снимки в катедрали, тъмни улици и други места с оскъдна светлината може да се окаже трудно. Ето защо е важно фотоапаратът ви да разполага с добър стабилизатор на образа (IS). 

Фотоапаратът Canon PowerShot G7 X Mark II е оборудван с мощен оптичен стабилизатор на образа (4 стъпки по-ниска скорост на затвора), който позволява без статив да постигате резки снимки при слаба светлина дори когато използвате голямо приближение.

7. Изпробвайте художествения ефект „размазване от движението“

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

След като сте се запознали с настройките на фотоапарата за "замразяване" на движението, можете да подходите творчески, вършейки обратното – улавяне на динамиката на живия дишащ град чрез творчески снимки с ефект на размазване. 

Изберете от режимите за сцена опцията „Панорамиране“ или поставете програматора в позиция „Приоритет на скорост“ (Tv) и задайте скорост 1/30 секунда, след което уловете размазано движението на тълпата и уличния трафик. Вижте в ръководството на своя фотоапарат дали разполагате с други творчески режими, чрез които да постигнете уникални и творчески снимки.

8. По-близо

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Вариообективът е чудесен начин за отсяване на скритите бижута в градския пейзаж, като например абстрактните шарки и изящна орнаментика на дадена сграда. Фотоапаратът Canon PowerShot SX740 HS е проектиран за постигане на 40x оптично увеличение, а технологията ZoomPlus цифрово удвоява оптичното увеличение, за да се постигне общо увеличение от 80x при минимална загуба на качество в сравнение с други системи за цифрово увеличение. Това означава, че можете да заснемете ясно и рязко детайлите, намиращи се на върха на високи сгради или на голямо разстояние.

9. Снимайте независимо от атмосферните условия

Лошото време не е оправдание да не излезете навън. Всяко време си има чар. Хубавата черно-бяла снимка, заснета в дъжда, може да прелива от атмосфера, а черно-белият режим на фотоапарата ви ще се справи с оскъдната светлина на дъждовния ден. 

Сграда, която ви изглежда безлична в ясен ден, може да изглежда интригуващо или зловещо, ако бъде заснета под мрачните облаци. Ако небето е забулено в облаци, светлината ще бъде разсеяна и подходяща за изразителни фотопортрети на улицата – особено с помощта на вградената светкавица. Или пък възползвайте максимално от цветовете и светлините, отразени в мократа от дъжда улица нощем. Пазете фотоапарата от влага и прах.

10. Добавете хора и за повече мащаб

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Когато снимате емблематична сграда или изящен мост, може инстинктивно да изчаквате минувачите да излязат от кадър. Но ако включите в снимката хората, които използват градската среда, ще дадете на зрителя чувство за мащаб и ще направите изображението по-въздействащо – особено ако архитектурният обект е с внушителни размери и хората на снимката изглеждат дребни. Възможно е минувачите, уловени в снимката, да изразят по-добре идеята на архитекта за жизнено пространство, използвано от хората в града.

11. Споделяйте снимки, докато пътувате

Споделянето на снимки с приятели и роднини им позволява да участват във вашите приключения. За щастие новите фотоапарати Canon са оборудвани с вградени функции за свързаност, които позволяват с лекота да снимате, споделяте, отпечатвате и съхранявате снимките си още със заснемането им. Функциите Bluetooth® и Wi-Fi на Canon PowerShot SX740 HS и Canon EOS M50 позволяват на вашия фотоапарат да изпраща изображения заедно с данни за местонахождението ви към вашия телефон чрез приложението Canon Camera Connect, така че да можете да ги публикувате в желания блог или социална медия за удоволствие на всичките ви приятели, роднини и последователи.

Открийте силата и разнообразието на 4K гамата на Canon

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники