2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

ФОТОГРАФИЯ НА ДИНАМИЧНИ СЦЕНИ

Заснемане на невероятни паркур изпълнения със Samo Vidic

Samo Vidic е професионален спортен фотограф от почти 20 години. Като посланик на Canon той редовно снима големи спортни събития за списания и вестници и освен това снима портрети на най-големите спортни звезди, както и рекламни кампании на големи марки. Той снима спортните събития на Red Bull от 2005 г.

Samo наскоро засне паркур групата Storror в Истанбул, Турция, улавяйки впечатляващи изображения на атлетите, докато скачат, прескачат и бягат върху терен на различни нива. Попитахме го какъв съвет може да предложи на фотографи, готови на предизвикателството да снимат фрийрън и други вълнуващи градски спортове.

Набележете най-добрите изгледи

"Подготовката за снимката е много важна особено при бързи и непредсказуеми спортове като паркур", смята Samo. "Звучи очевидно, но преди да тръгнете трябва да се уверите, че сте взели важното оборудване, като например правилните обективи, заредени батерии и резервни карти с памет". 

В деня на снимките Samo казва, че е важно да се планира това което ще правите. "Преди да извадя моя Canon EOS-1D X Mark II от калъфа, говоря с атлетите и правя подробен оглед на мястото, за да знам къде точно са гледните точки за заснемане на идеалния кадър", казва той. 

Избирането на правилните обективи също е много важно. "Използването на най-универсалните и здрави обективи е от огромно значение, защото има опасност фотографското ви оборудване да понесе известни удари в процеса на снимане", обяснява Samo.

"Правете снимки при всички настройки на светлината и от различни ъгли и гледни точки."

Снимайте бързо и търсете детайли

"За заснемане на динамични градски спортове препоръчвам използване на широкоъгълни обективи, като например EF 16-35 mm f/2.8L III USM на Canon, за сигурно и гъвкаво снимане. За снимане от разстояние EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM на Canon е страхотен избор, защото е идеален за фокусиране върху детайлите и отделяне на атлета от фона".
Практикуващите паркур спортисти се движат непрекъснато, което затруднява заснемането на този спорт. За най-добри резултати Samo препоръчва да поемете контрола върху настройките на експонацията.

Свързани статии
Action photography: tips from a pro

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Фотография на динамични сцени: съвети от професионалист

Научете за спортната фотография от тази ръководена от ментор сесия с планинско колоездене.

5 top tips for shooting action

ФОТОГРАФИЯ НА ДИНАМИЧНИ СЦЕНИ

Топ 5 съвета за снимане на динамични сцени

Открийте как да заснемате по-креативни снимки на динамични сцени при приключения на открито със съветите от професионалния фотограф Tom Bing.

Get to grips with shutter speed

СКОРОСТ НА ЗАТВОРА

Поемете контрол над скоростта на затвора

Тези 5 основни съвета ще ви помогнат да овладеете скоростта на затвора, за да заснемате движещи се обекти и да подобрите своята фотография на динамични сцени.

4 men running up a crane on to shipping containers

"За да заснемете цялото действие предлагам да снимате с възможно най-високата скорост на затвора", казва той. "Минимумът е 1/1000 s или по-висока, като настроите автофокуса на "Следящ AF" и използвате възможно най-високата честота на серия от снимки".

Ако сте новак в спортната фотография, Samo казва, че добър избор би бил най-новият безогледален фотоапарат Canon EOS M50. "Той е лек, може да снима с честота 10 кадъра в секунда, да записва видео с 4K разделителна способност и лесно да прехвърля изображения към облака или смартфон", казва той.

Упражнявайте техниката си

Ако искате да станете добри в снимането на паркур или на друг градски спорт, съветът на Samo е един: трябва да се упражнявате възможно най-много. "Правете снимки при всички настройки на светлината и от различни ъгли и гледни точки", препоръчва той.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

"Посетете вашия местен спортен клуб, защото това ще ви позволи да извършите фина настройка на своите фотографски умения и да разберете настройките и възможностите на своя фотоапарат. Успехът не идва за един ден, така че практиката е много важна. Излезте от зоната си на комфорт, опитайте нови неща и направете нещо различно".
За да научите повече за работата на посланика на Canon Samo Vidic, посетете неговия уебсайт и неговия проект за атлети с увреждания, представен тук.

Написано от David Clark
Фотограф писател и журналист

Открийте силата и разнообразието на 4K гамата на Canon

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники