panning shot of bike in the air

Снимане на движение

Как да придадете движение в снимка

Фотографията на динамични сцени е свързана с улавянето на драма, движение и усещане за скорост. Но дилемата, пред която са изправени фотографите, е как да изразят това движение в снимка.

Високата скорост на затвора е важна за замразяване на действието и постигане на резки изображения. Но снимането например на автомобил, пътуващ със скорост от 200 mph, с много висока скорост на затвора ще доведе до снимка на автомобила, която всъщност може да изглежда неподвижна. Трудно е зрителят да получи усещане за движение от това изображение.

Можете да прочетете тази статия за панорамиране – техника, чрез която да намалите скоростта на затвора и да проследявате обектите си, докато снимате. Това е страхотен начин да се придаде усещане за движение, но е подходящ само за определени ситуации. Освен това е необходима доста практика за постигане на добри резултати всеки път.

Като използвате принципите на панорамирането, можете да използвате скоростта на затвора, за да придадете движение, без реално да извършвате панорамиране – опитайте да намалите скоростта на затвора от 1/1000s на 1/640s – дори и това малко намаляване на скоростта на затвора може да добави леко размазване в някои части на обекта ви, които се движат по-бързо, като например въртящите се колела на автомобил или върховете на крилата на птица. Освен това свикнете да следите обекта през визьора, докато снимате – дори и при по-високи скорости на затвора може да се постигне лек ефект на движение от тази техника в снимката и, разбира се, когато намалите скоростта на затвора, това е от съществено значение.

Освен промяна в скоростта на затвора има и други техники, които можете да използвате, за придаване на движение. Оглеждайте се за ключовото действие на събитието. Снимането на един обект на събитието е добре, но два обекта, движещи се в тандем, могат да подкрепят идеята, че се извършват бързо движение и действие.

Освен за състезателни действия се оглеждайте и за неща, които се случват поради бързината и движението – димът от гуми, водната следа във водните спортове, прах или кал, изритани при състезанията с коне – това са все примери за начини за улавяне на идеята за движение.

Можете също така умишлено да размажете снимките си. Чрез фокусиране на обекта, използване на кратка експонация и преместване на фотоапарата в посока, противоположна на движението можете да създаде размазване на цветовете, които придават движение.

Свързани статии
Learn to use panning for better action photos

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Научете се да използвате панорамиране за по-добри снимки на динамични сцени

Каквито и да са целите, панорамирането е чудесно умение. Научете се как да контролирате фотоапарата си за постигане на перфектната снимка.

Capturing motion photography

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Фотография с улавяне на движението

Улавянето на движения в снимки изисква да направите избор между замразяване на действието ИЛИ използване на творческо размазване от движението, което пресъздава чувство за динамика в снимките ви. Преподавателят от Canon Brian Worley споделя най-добрите си съвети за улавяне на движение.

Shoot sharper fast-moving action

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Снимайте по-резки динамични сцени

Заснемането на страхотни снимки на динамични сцени, като например градски речни сърфисти, сноубордисти или бегачи означава да мислите в перспектива. Първо трябва да помислите какво искате да снимате, колко бързо се движи обектът и къде ще застанете, за да снимате.

Свързани продукти

Свързани статииРазделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники