See the difference with a specialist action lens

Вижте разликата със специализиран обектив за динамични сцени

Фотографите на динамични сцени обичат да потапят зрителя в действието, за да предадат изживяването на това да бъде на игрището, в камиона за сафари или да лети заедно с граблива птица.

Популярен начин за постигане на това е запълването на кадъра с действието, показвайки обекта отблизо в детайли. Ще има случаи, в които ще можете да се позиционирате на метри от действието. Но обикновено ще бъдете избутани зад бариери или ограда и ще трябва да снимате от разстояние. В тези случаи е най-добре да използвате обектив с дълго фокусно разстояние, за да пренесете изображенията си в центъра на действието.

Фокусното разстояние се измерва в mm и колкото по-голямо е числото, толкова по-голямо ще е увеличението на изображението, което се проектира върху сензора на фотоапарата ви. Най-общо казано обективите с фокусно разстояние, по-голямо от 85 mm, са известни като телеобективи, но, за да снимате действието отблизо, ще ви е необходим обектив с фокусно разстояние от 200 mm или повече, като например EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM или EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Тези варио телеобективи предлагат диапазон от фокусни разстояния и са популярни за снимане на динамични сцени, разположени на различни разстояния от позицията на фотографа.

Нека видим някои примери:

Тези изображения са заснети с често използван EOS фотоапарат от една и съща позиция край водата. В първото изображение е използван 18-55 mm обектив – стандартен обектив за обикновено снимане. Изображението включва твърде много заобикалящ морски пейзаж и не се чувствате въвлечени в действието – обектът е твърде малък в кадъра. Във втората снимка обаче е използван 55-250 mm обектив, който насочва вниманието върху действието, улавяйки кайтсърфиста в близък план. Това изображение се фокусира върху малките детайли, като например отделните водни пръски, които създава, докато завива, както и върху лицето му. Тази снимка в близък план запълва кадъра с действието, като елиминира всяко разсейване на заден план и потапя зрителя в атмосферата.

Свързани статии
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Вземете вашия фотоапарат на мача: 7 съвета за подобряване на спортните ви снимки

Фотографирането на спортни събития предлага голям брой творчески възможности и е страхотна възможност да опитате някои от режимите и функциите на фотоапарата си, които може да не сте използвали преди.

Zoom in and capture fast action

ФОТОГРАФИЯ НА ДИНАМИЧНИ СЦЕНИ

Използване на вариото и снимане на динамични сцени

Да снимаш означава да улавяш моменти за част от секундата. Но няма да се наложи да се движите чак толкова бързо, ако сте подготвени.

A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Панорамна фотография за начинаещи

Открийте как да използвате панорамирането за по-добри снимки на динамични сцени с тези топ съвети.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники