See the difference with a specialist action lens

Вижте разликата със специализиран обектив за динамични сцени

Фотографите на динамични сцени обичат да потапят зрителя в действието, за да предадат изживяването на това да бъде на игрището, в камиона за сафари или да лети заедно с граблива птица.

Популярен начин за постигане на това е запълването на кадъра с действието, показвайки обекта отблизо в детайли. Ще има случаи, в които ще можете да се позиционирате на метри от действието. Но обикновено ще бъдете избутани зад бариери или ограда и ще трябва да снимате от разстояние. В тези случаи е най-добре да използвате обектив с дълго фокусно разстояние, за да пренесете изображенията си в центъра на действието.

Фокусното разстояние се измерва в mm и колкото по-голямо е числото, толкова по-голямо ще е увеличението на изображението, което се проектира върху сензора на фотоапарата ви. Най-общо казано обективите с фокусно разстояние, по-голямо от 85 mm, са известни като телеобективи, но, за да снимате действието отблизо, ще ви е необходим обектив с фокусно разстояние от 200 mm или повече, като например EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM или EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM. Тези варио телеобективи предлагат диапазон от фокусни разстояния и са популярни за снимане на динамични сцени, разположени на различни разстояния от позицията на фотографа.

Нека видим някои примери:

Тези изображения са заснети с често използван EOS фотоапарат от една и съща позиция край водата. В първото изображение е използван 18-55 mm обектив – стандартен обектив за обикновено снимане. Изображението включва твърде много заобикалящ морски пейзаж и не се чувствате въвлечени в действието – обектът е твърде малък в кадъра. Във втората снимка обаче е използван 55-250 mm обектив, който насочва вниманието върху действието, улавяйки кайтсърфиста в близък план. Това изображение се фокусира върху малките детайли, като например отделните водни пръски, които създава, докато завива, както и върху лицето му. Тази снимка в близък план запълва кадъра с действието, като елиминира всяко разсейване на заден план и потапя зрителя в атмосферата.

Свързани статии
Taking your camera to the match: 7 tips for improving your sports photos

СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

Вземете вашия фотоапарат на мача: 7 съвета за подобряване на спортните ви снимки

Фотографирането на спортни събития предлага голям брой творчески възможности и е страхотна възможност да опитате някои от режимите и функциите на фотоапарата си, които може да не сте използвали преди.

Zoom in and capture fast action

ФОТОГРАФИЯ НА ДИНАМИЧНИ СЦЕНИ

Използване на вариото и снимане на динамични сцени

Да снимаш означава да улавяш моменти за част от секундата. Но няма да се наложи да се движите чак толкова бързо, ако сте подготвени.

Learn to use panning for better action photos

ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

Научете се да използвате панорамиране за по-добри снимки на динамични сцени

Каквито и да са целите, панорамирането е чудесно умение. Научете се как да контролирате фотоапарата си за постигане на перфектната снимка.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички съвети и техники