Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

Piotr Malecki споделя своя нестандартен стил на градска фотография и тества Canon EOS M6 Mark II

Документалният фотограф и режисьор Piotr Malecki обича своя роден град Варшава: неговите оживени улици, жизнени хора и вдъхнатата с нов живот културна сцена.

„Варшава беше красив град преди Втората световна война“ – казва той. „По-голямата част беше разрушена, а Старият град беше възстановен, за да прилича максимално на оригинална, но градът има и друга страна.“ През последните 10 години е имало много преустройства, особено по река Висла, която отвори тази област на полския град, за да могат хората да се наслаждават.

Бащата на Piotr е вдъхновил страстта му към фотографията, когато му подарил изработен в Русия фотоапарат Smena за Коледа. Това значело много повече за 11-годишния Piotr от другите подаръци: „Баща ми е отговорен за това, че аз съм фотограф. Той не само ми подари този фотоапарат, а също така ми показа как да снимам“ – казва той.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

Сега Piotr винаги снима с фотоапарати на Canon и той беше първият фотограф в Европа, който използва Canon EOS M6 Mark II. Никъде другаде не искаше да го вземе повече, отколкото по улиците на Варшава. Той се отправи към пътя, който разделя западната част на реката и закътаните пясъчни плажове на изток, където младите хора се събират вечерта, за да се забавляват.

Canon EOS M6 Mark II прилегна на спокойния и спонтанен стил на уличната фотография на Piotr, тъй като е компактен и гъвкав безогледален фотоапарат с 32,5-мегапикселов сензор. Неговите характеристики от висок клас, като например серия от снимки с 14 кадъра в секунда (fps), отварящ се сензорен екран на 180˚, 4K видео и други, предоставиха множество творчески опции на Piotr.

„За някой, който тепърва започва или за фотографи-ентусиасти, които не разполагат с бюджета или търсят вариант с по-ниско тегло, това е перфектният фотоапарат“ – казва той.

Тук Piotr споделя неговите съвети за улична фотография и как да извлечете максимума от характеристиките на Canon EOS M6 Mark II.

1. Бъдете спонтанни

Свързани статии
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

Обиколка на Севиля с EOS R10

Блогърът Diana Millos разкрива защо тази този иновативен фотоапарат е идеалният спътник при пътуване.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

ГРАДСКА ФОТОГРАФИЯ

Открийте абстрактната улична фотография

Създавайте впечатляващо изкуство от обикновените сцени чрез тези прости техники за заснемане на сюрреалистични градски изображения.

Street photography tips

УЛИЧНА ФОТОГРАФИЯ

Съвети за улична фотография

Уловете магията на ежедневието с тези съвети и техники от уличния фотограф Giuseppe Esposito-Rodrigues.

Заснемането на спонтанни моменти и причудливи сцени е една от големите радости на уличната фотография, а наличието на фотоапарат с режим за бърза серия от снимки е абсолютно необходимо.

Piotr се натъкна на готина и необичайна ситуация, докато снимаше. „Имаше момчета на кростренажорни велосипеди, които пресичаха лъча светлина от уличните лампи“ – казва той. „За да ги снимам трябваше да комбинирам няколко неща – висока ISO чувствителност, високата кадрова честота на фотоапарата и фокусиране с широко отворена диафрагма на обектива (f/1.4) – но мисля, че се получи добре.“

Изборът на режима за снимане на серия от снимки в RAW формат на Canon EOS M6 Mark II позволява на Piotr да снима с 30 fps, заснемайки по-малки 18-мегапикселови файлове с изображения. Налична е също и функция за предварително снимане, при която изображенията се съхраняват половин секунда преди натискането на затвора, което ви помага да уловите дори най-мимолетните моменти.

2. Експериментирайте с видеото

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

Наличието на малък и дискретен фотоапарат, който е способен да снима видео с различни резолюции и кадрови честоти, може наистина да се отплати, както открива Piotr, когато среща група младежи, играещи волейбол на плажа по река Вистула.

Canon EOS M6 Mark II може да заснеме „ясни детайли“ в 4K видео с висока кадрова честота, обяснява Piotr. Високата детайлност на 4K резолюцията означава, че можете да изрежете видеото при постобработката и да получите крайния резултат във Full HD, което дава на видеографи като Piotr повече гъвкавост при кадрирането. „Можете да изберете част от изображението и да го увеличите, без да правите компромис с качеството“ – казва той.

Във Full HD Canon EOS M6 Mark II позволява на Piotr да снима бързи динамични сцени с 60 fps без накъсванията, които понякога се наблюдават при по-ниски кадрови честоти. Също така има и възможност за запис със 120 fps за 4x забавено движение за още по-гладко видео.

3. Излезте, след като се стъмни

За да заснемете усещането за един град, изследването на неговия буден нощен живот е от ключово значение. Независимо дали Piotr снима плажен волейбол в залязващата светлина на вечерта, или хора, каращи кростренажорни велосипеди по тъмно, той откри, че възможностите при слаба светлина на Canon EOS M6 Mark II са безценни.

„Тествах фотоапарата в обстановки със слаба светлина и с ISO 3200. Има хубава ниска зърнистост при по-висока чувствителност“ – казва той, добавяйки че Canon EOS M6 Mark II може да записва видео при слаба светлина толкова добре, колкото и да прави снимки. Фотоапаратът може да снима с до ISO 25600.

4. Фокусирайте се върху хората

Включването на хора в градската фотография е един от най-добрите начини да покажете как се усеща едно място, добавяйки движение и характер, за да вдъхнете живот на една снимка. Хората са централна част в работата на Piotr. „Правя снимки и на места, но принципно моят обект са хората“ – казва той.

При фотографирането на хора в сцена е важно да сте избрали позицията на фокуса в ума си – независимо дали са очите на главния обект, лицето на човека в средата на тълпата, или някой, който скача за топката. Гъвкавата и лесна за използване система на автоматично фокусиране (AF) на Canon EOS M6 Mark II помага с това.

„Точността на автоматичното фокусиране е много важна, а при Canon EOS M6 Mark II то е наистина надеждно и бързо“ – казва Piotr. „Проследява лица, а можете да проследявате също така и очи.“

Canon EOS M6 Mark II фокусира автоматично и ви позволява да оставите фотоапарата да избере точка на фокусиране или да зададете точката на фокусиране ръчно. Piotr предпочита да задава AF точките ръчно, преди да започне проследяването с използване на цялата активна AF зона или само на определена зона. Използвайки визьора (опция), за да композира снимките, той може да избере AF точка с палеца си чрез задния сензорен екран.

„Можете да фокусирате зона от изображението, която фотоапаратът трябва да следи, и не е нужно да е лице – може да е всичко – и просто той ще я дръжи на фокус.“

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

Двете функции, които наистина открояват Canon EOS M6 Mark II за Piotr, са „прецизността на автоматичния фокус при снимане с широко отворена диафрагма на обектива и фактът, че можете да снимате при по-висока ISO чувствителност, без да правите компромис с качеството“. Възможността да сменяте обективи също е ключова функция. „Ако имам нужда допълнително да гарантирам изображение с високо качество при слаба светлина, мога да поставя обектив Canon EF-M 32MM f/1.4 STM“ – казва той – „което го прави добър избор за фотолюбители и професионалисти, търсещи втори/резервен фотоапарат с компактни размери“.

Написано от Kevin Carter

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички истории