A model car in the garage

Създател на модели и фотограф Simon Carter. История за сила и мащаб.

Страстта на Simon Carter се е сформирала в продължение на десетилетия. Започвайки с моделирането като момче, след това моторни състезания и в наши дни кариера като професионален фотограф единствено когато имаше време да обедини всички тези умения той успя да създаде и заснеме миниатюрния свят на моторните спортове, който винаги си е представял. Седейки до неговата изумителна колекция от модели на състезателни автомобили, ние сме удивени от мащаба на задачата, която си е поставил. Това е история на създаване на един свят и след това влизане в него.

Бихте ли ни разказали малко повече за това кое ви вдъхнови да започнете да създавате и снимате миниатюрни модели?

Израствайки през 60-те години, както повечето други деца, прекарвах часове в създаването на модели на танкове от Втората световна война. Едва когато наскоро ги открих на тавана си осъзнах, че мога да съчетая всичките си интереси и умения, за да създам нещо съвсем уникално.

Как започвате да изграждате точно копие на състезателен автомобил?

Те са базирани на комплекти, които са произвеждани през 70-те и 80-те години и вече не са в производство, така че откриването им не е лесно. Сякаш това не е достатъчно трудно аз ги модифицирам, за да съм сигурен, че автомобилите са прецизни – от механична гледна точка – с работещо окачване, врати, капак на двигателя и багажник. После добавям прах, изгаряния и драскотини, които бихте видели на истински състезателен автомобил. Ето защо създаването на всеки един модел ми отнема около три месеца.

Когато създавате своите сцени, мислите за тях като любител на автомобили или като фотограф?

Малко и от двете. Създавам своите сцени по същия начин, по който се създава всяка сцена за фотография или филм. Това означава, че дори на този етап мисля относно ъглите, които ще са ми нужни, за да мога да направя снимките, които желая. Не става въпрос само за пресъздаването на усещането за гараж за състезателни автомобили, става въпрос за сцена, която мога да заснема.

©Simon Carter

Какъв е подходът ви към фотографията, след като автомобилите и сцените са готови?

От самото начало настоявах всичките ми изображения да изглеждат така, сякаш любител на състезанията току що е влязъл в един от тези гаражи и докато никой не гледа, успява да направи няколко снимки.

За да направя това трябваше да си представя, че съм висок само 6". В ролята на този миниатюрен фотограф разполагах само с три ъгъла, от които можех да снимам; изправено положение, приклекнал напред и коленичил на едно коляно.

Преглеждайки вашите изображения всичките изглеждат все едно са на открито, въпреки че знаем, че това не е така. Как постигате това?

Светлина. Най-важното е да използвате естествената светлина. Вероятно мога да ретуширам този ефект, но предпочитам да създам всичко във фотоапарата.

Помага ли ви опита на професионален фотограф?

Осветявам тези сцени по същия начин, който използвах за осветяване на истински автомобили, когато бях професионален фотограф. Което означава отразяване на светлината от повърхностите, вместо насочване директно към автомобила. Това придава на боята на автомобила лъскав ефект, който бихте получили единствено на открито. Понякога да знаеш твърде много може да бъде пречка. В крайна сметка аз се опитвам да създам серия, която изглежда все едно е направена от аматьор. Така че трябва да си напомням да правя неща, които знам, че не са правилни.

©Simon Carter

Ако някой иска да пробва настолната фотография има ли някакво специално оборудване, което му е необходимо?

За да придобиете представа за това колко е нискотехнологично, аз закрепвам фотоапарата, така че да мога да местя всичко в сцената с милиметър, докато стане идеално. За да направя това, използвам чанта за зеленчуци с две шепи ориз като "торба с пясък", за да балансирам фотоапарата. Това е най-добрият начин, тъй като няма място за министативи и фотоапаратът би бил прекалено високо и ъгълът ще е грешен.

Какво следва?

Мисля, че следващото предизвикателство трябва да бъде американски гараж. Това ще ме държи зает за няколко години.

Ако се чувствате вдъхновени, вижте света от миниатюрен моторен спорт на Simon Carter.

Чанта с оборудване на Simon

Фотоапарати:

Canon EOS 5D

Canon Sure Shot 35 mm AF-7

Обективи:

Canon EF 50 mm f/1.2L USM

Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM

Отговорите са редактирани за яснота и темпо.Кредит за интервюто: Написано от Mark Blaylock