Cuban fashion and street photography by Sarah Caron using the Canon EOS M5

Пресъздаване на кубинския дух

Sarah Caron е френска фоторепортерка, базирана в Париж. След приключване на обучението си тя пътува до Куба и през 1994 г. прави емблематичните снимки, които поставят началото на нейната кариера като професионален фотограф. Оттогава тя е работила по много проекти в Африка, Южна Америка, Азия и Близкия изток на свободна практика с различни списания, включително Time и Paris Match, като печели доста награди и финансова помощ за своята работа с голяма популярност. Открихме я в Куба, докато си почиваше от натоварена модна фотосесия, за да изпробва EOS M5 и да ни разкаже малко за своята кариера и подхода й към заснемането на страхотни изображения.

Началото

Започнахме с въпрос към Sarah за това какво я е привлякло към живота на професионален фотограф, вместо да осъществи тийнейджърската си мечта да стане класическа балерина.

"Още от много ранна възраст винаги съм харесвала снимките. Родителите ми ме водеха по музеите, за да видя творбите на майстори художници, които според мен по много начини са били фоторепортери за своето време. Но също така обичах балета и през тийнейджърските си години мислех, че може да стана класическа балерина. Тогава се осъществи първото ми посещение на Куба – като ученичка в балетното училище Alicia Alonso в Хавана. Но в края на краищата увлечението ми към историята наистина вдъхнови пътешествието ми във фотографията. По време на магистърската степен по литература и цивилизация на Испания и Южна Америка открих творбите на Christina Garcia Rodero – изумителна испанска фотографка – в книгата й Occult Spain (Espana Oculta). След това вече бях наясно, че фотографията е това, с което искам да се занимавам – и никога не съм имала съмнения или размисли за избиране на друга професия."

Завръщане

Повторните посещения са запазена марка на фотографията на Sarah...

"Снимките, които направих при връщането си в Куба през 1994 г. – преди повече от 20 години – поставиха началото на моята кариера като професионален фотограф. И винаги когато имам възможност, обичам да посещавам отново местата, на които съм работила преди. Спестява се много време, когато вече знаеш съкровените детайли на дадено място и хората там. Това, че се връщам обратно не само ми дава възможността да заснема промените, които са се появили във времето в даден район, но също така мога да изследвам и в най-малки детайли това общество и хората – затова моите изображения отразяват по-задълбочено разбиране на културата. Това, че добре познавам мястото също е полезно по много начини – например къде да застанеш и просто да се разхождаш наоколо. Благодарение на честите ми посещения на Куба испанският ми се подобри дотолкова, че много кубинци не вярват, че съм французойка!"

Влиянието на черно-бялата фотография на Christina Garcia Rodero може да се види при първия професионално успешен проект за Куба на Sarah, който също е в черно и бяло. Попитахме я за креативния процес зад заснемането на монохромни или цветни изображения и изкуството по улавянето на емоцията...

"Причината за решението да заснема първия си фотодокументален проект в черно-бяло – изображенията на кубинските салджии – беше по-скоро от практична гледна точка, отколкото непременно от творческа. Тогава нямаше цифровизация и работех с лента, затова трябваше да проявя негативите и разпечатките сама и просто с черно-бяла среда се работеше по-лесно. Сега, когато е личен проект, избирам черно-бели или цветни в зависимост от това какво искам да разкрия в изображенията си. Но не мога да поставя ограничение – изглежда просто е интуитивна реакция според темата. Например продължавам работата си относно имиграцията – тема, по която работя от много години – с черно-бели изображения. И разбира се, ако имам задача от списание, ги питам какво искат и снимам според желанията им."

"Относно това как подхождам с улавянето на емоциите – честно казано не знам. Просто прекарвам време с хората в тяхната среда, което предполагам, че ми помага да изградя необходимата връзка. Разбира се, светлината играе изключително важна роля тук, което изисква голямо търпение – тъй като чакането за точния момент може да бъде дълго."

"Но понякога – особено когато имаш възложени задачи – ако светлината не е добра, например ако вали през цялото време, трябва да превърнеш неудобството в нещо интересно и това е истинското предизвикателство. Освен това, когато работиш като фоторепортер, трябва бързо да се приспособяваш към често променящите се ситуации и може да има много варианти за обмисляне освен светлината."

Последната задача на Sarah е била да направи модни снимки в Куба – което изглежда крайно различно от типа фотодокументални изображения, които е заснемала на места като Палестина и Афганистан, но за Sarah различията са по-малко, отколкото си мислите.

"Засега съм снимала мода в Пакистан и Куба, където това е начин за изразяване на мечтите им за промяна. Дизайнерите и на двете места използват своята креативност за разкриване на скрито политическо съобщение – така че от тази гледна точка не мисля, че е толкова различно от снимането на репортаж от конфликтни зони. И в двете ситуации добрата снимка трябва да предава информация и да вълнува емоционално на определено ниво този, който я гледа. Това се стремя да постигна с моя фоторепортаж и моите модни снимки."

Навън по улиците

Освен за заснемане на красиви изображения, разкриващи какво се случва зад кулисите на модна фотосесия, Sarah излезе с EOS M5 и по улиците на Хавана. Попитахме я какво е необходимо на един добър уличен фотограф и за типа фотоапарат, който трябва да се използва.

"За този проект исках да се превъплътя в пътешественик, който търси красиви и изненадващи изображения. Мисля, че за този тип улична фотография е нужна голяма наблюдателност, за да се забележат тези интересни и уникални сцени от улицата, и трябва да си бърз и да имаш възможност бързо да сглобиш идеята и да снимаш изображението. Защото обикновено имаш само един шанс! Освен това не трябва да притесняваш хората, които извършват ежедневните си занимания. Затова необходимото средство трябва да бъде малко, дискретно и да работи бързо – точно като EOS M5. Също така той разполага с допълнителния бонус, че може да снима висококачествени RAW файлове, които могат да бъдат използвани за професионални цели."

„Беше удоволствие да работя с EOS M5. Дълго чаках Canon да направят фотоапарат като този – лек, малък, бърз и същевременно мощен. Огромната гъвкавост на EOS M5 също беше голям бонус. Използвах го в различни ситуации, например модни фотосесии, репортажи, улична фотография, архитектура и пейзажи, за страхотен ефект при различни условия на осветеност. Дори успях да го използвам, за да създам изображения в стила на художниците импресионисти за нощните снимки на морето. Така че като цяло аз и EOS M5 сме страхотен екип!“