ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

Най-добрият фотографски комплект на Canon за туристическа фотография за начинаещи

Проектирани и създадени за пътуване, тези фотоапарати и обективи на Canon са идеални спътници, улавяйки вашите приключения и запазвайки спомените за цял живот.
Ръка, която изважда фотоапарат Canon с монтиран обектив Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM от чанта.

Независимо дали разглеждате град, правите поход на открито, или се потапяте в напълно различна култура, най-доброто оборудване за туристическа фотография ще ви позволи да уловите ключови моменти и да запазите специалните си спомени. Благодарение на мигновената свързаност по целия свят сега можете също да споделяте всичко – от снимки до цялостни туристически влогове с приятели, роднини и последователи по целия свят – в реално време.

За да създавате зашеметяващи снимки, разпечатки и видеоклипове, имате нужда от фотоапарат, който ви върши работа през цялата година, независимо от условията, с които се сблъсквате, като същевременно е достатъчно малък, за да се побере в ръчния ви багаж. Такъв е и случаят с обективите, които трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да поддържат приключенския дух без никакви компромиси с качеството на изображението.

Има много неща за обмисляне, но ние съставихме ръководство за най-доброто оборудване за фотография при пътуване. Така че, независимо дали сте начинаещ, развълнуван да започне, многообещаващ пътешественик блогър, който иска да впечатли последователите си, или създател на съдържание с увеличаващи се последователи, който желае да изведе съдържанието и фотографския си комплект на следващото ниво, можете да бъдете сигурни, че разполагате с инструментите, от които се нуждаете, за да успеете.

Най-добрите туристически фотоапарати за любителска фотография и семейни почивки: Canon EOS R100 и Canon Zoemini S2

Двама души стоят прегърнати пред редица плажни колиби на пясъка и се усмихват.

Идеален за семейни почивки, Canon EOS R100 е ценово достъпен вариант за тези, които искат да направят крачка напред в сравнение със смартфона и да заснемат качествени изображения и видеоклипове.

Бял Canon Zoemini S2 стои върху отворен скрапбук албум с изображения от пътувания, подредени по страниците.

Canon Zoemini S2 ви дава възможност да правите снимки и да отпечатвате в движение – идеален за скрапбук албуми от вашите пътувания. Можете да редактирате изображенията си и да добавяте творчески щрихи с помощта на приложението Canon Mini Print.

Семейните празници са нещо повече от бягство от ежедневието. Те са ценно време, прекарано с най-близките ни хора, където се създават някои от най-ценните ни спомени.

Canon EOS R100 ви позволява да отдадете дължимото на тези специални моменти. Технологията Dual Pixel CMOS AF може да проследява очите и лицата, за да държи всеки член на семейството на фокус дори в претъпкани градски сцени. Режимът за творческа помощ ви дава инструментите за незабавно регулиране на разфокусирането на фона, яркостта или контраста, а функцията Автоматично оптимизиране на осветеността балансира високия контраст, причинен от пряка слънчева светлина, за естествено изглеждащи изображения под ярката слънчева светлина.

EOS R100 е също идеалният спътник, когато слънцето залезе, с усъвършенствани функции, които ще поддържат снимките на фокус и без размазване, когато снимате без статив и при слаба светлина.

Свържете EOS R100 към приложението Canon Camera Connect и можете незабавно да прехвърляте изображения от фотоапарата към смартфона, за да ги споделяте в социалните мрежи. Приложението също така ви позволява да добавяте геолокационни данни към изображенията с помощта на GPS, независимо дали това е с цел да ви помогне да организирате снимките, когато се приберете вкъщи, или просто да покажете дестинацията си за почивка. За групови снимки можете да използвате режима за отдалечено снимане на Camera Connect, така че никой да не бъде извън кадър.

Ако търсите изключителна компактност, то 8-мегапикселовият Canon Zoemini S2 е брилянтен спътник за почивката, който вдъхва живот на ценните моменти, докато ги изживявате. Компактният фотоапарат и принтер Canon Zoemini S2 ви позволява да правите безупречни селфита, като използвате вграденото огледало и ринг лампата, за да усъвършенствате позата и експонацията. След това можете да изберете да отпечатате на място за по-малко от минута или да запазите изображенията в microSD карта и да ги отпечатате по-късно.

Като сдвоите Canon Zoemini S2 с приложението Canon Mini Print, можете също да проверявате композицията в изглед на живо, да персонализирате изображенията преди отпечатване и дори да отпечатвате снимки направо от вашия смартфон.

Най-добрите туристически фотоапарати за начинаещи и създатели на съдържание: Canon EOS R10 и EOS R50

Ръце държат Canon EOS R10, гледайки към екрана, който показва фонтан и зеленина.

Докато Canon EOS R10 тежи само 429 g, придружаващият го обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM – с тегло 130 g – е също толкова малък, като същевременно разполага с универсален диапазон на вариото и оптичен стабилизатор на образа (IS). Комбинацията от двата дава както на начинаещите, така и на опитните фотографи мощен, но лек фотографски комплект.

Близък план на подноси с цветя, заснети с режима Advanced A+ на Canon EOS R50.

Режимът Advanced A+ на EOS R50 – един от гамата интелигентни автоматични режими на снимане – прави множество снимки и след това ги обединява, за да можете да заснемате изображения с най-добро качество на вашите приключения с минимални познания. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM при 1/160 s, f/11 и ISO 100.

Впечатляващите технически спецификации правят Canon EOS R10 подходящ за ентусиасти и утвърдени създатели на съдържание, които се нуждаят от функции, които ще издигнат съдържанието им до нови висоти.

С 24,2-мегапикселов APS-C сензор EOS R10 заснема красиви снимки и безупречно 4K видео с гладка картина при 60p за професионално изглеждащи влогове и истории. А с помощта на усъвършенстваната система за автоматично фокусиране, способна да проследява очи, лица, животни и превозни средства, вашето съдържание винаги ще бъде фокусирано дори и при слаба светлина.

EOS R10 разполага и с подвижен сензорен екран за успешна композиция независимо от ъгъла, както и с вградена светкавица за снимане през нощта или когато светлината е недостатъчна. И тежи само 429 g, така че няма да ви пречи, докато обикаляте из ширналите се градове или стръмни планини.

Активни създатели на съдържание, които искат да заснемат по-качествени туристически филми, които да споделят с последователите си, може също да помислят за Canon EOS R50, който използва същия сензор и AF система като EOS R10, но има по-малко тяло и тежи само 375 g.

Лесен и интуитивен за потребители, които са запознати със сензорния екран на смартфона, той заснема красиво 4K видео с до 30p и разполага с режим „Цифров IS за видео“ за стабилни кадри, докато снимате в движение. Също така заснема видеоклипове във вертикален формат и има режим за видео за демонстрации в близък план за показване на необичайните хранителни продукти, които сте открили на местния пазар, или странните сувенири, с които сте се сдобили по време на пътуването си.

И двата фотоапарата могат да се използват с всеки RF или RF-S обектив на Canon, което ви дава достъп до цялата гама от универсални обективи, с богат избор за в бъдеще, когато амбициите ви пораснат.

Най-добрите широкоъгълни вариообективи от базов клас за туристическа фотография: Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM и RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Човек в розово горнище протяга ръка, за да заснеме себе си как пътува с лодка, с цветни сгради от двете страни, заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.

В съчетание с лекия Canon EOS R50, Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM е чудесен не само за туристическа фотография, но и за снимане на туристически влогове. Можете лесно да се поставите в кадъра за снимка, UHD 4K 30p видео или поточно предаване на живо, заснемайки широк изглед на пейзажа зад вас, за да придадете атмосфера. Заснето с Canon EOS R50 с обектив Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM при 10 mm, 1/200 s, f/8 и ISO 400.

Езеро, заобиколено от планини, с пейзажа, отразен във водата, и небето, покрито с облаци, заснето с Canon EOS R5 с обектив Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM е ултраширокоъгълен вариообектив, създаден да угоди дори на най-взискателните туристически фотографи. Разполагащ с 5-стъпков оптичен стабилизатор на образа, широк максимален отвор на диафрагмата f/4.5 и възможности за бързо фокусиране на RF гнездото на Canon, този обектив ще гарантира, че снимките, които правите по време на пътуване, ще изглеждат професионално, независимо от условията на осветеност. Заснето с Canon EOS R5 с обектив Canon RF 15-30mm F4.5.-6.3 IS STM при 17 mm, 2,5 s, f/11 и ISO 100. © Verity Milligan

Един от най-универсалните обективи на Canon за пейзажна и туристическа фотография е Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM. Този компактен, ултраширокоъгълен обектив е перфектен партньор за фотоапарати като Canon EOS R10 и EOS R50 и е чудесно допълнение към обектива от комплекта RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. С подобна прибираща се конструкция като на обектива 18-45mm, RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM тежи само 150 g и може лесно да се носи в раница или джоб на яке. Неговият диапазон на вариото от 10 – 18 mm не само ви позволява буквално да виждате по-голямата картина, но също така е страхотен за улавяне на различна перспектива и заигравка с връзката между елементите на преден и заден план.

Големият зрителен ъгъл на RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM го прави и един от най-добрите обективи за влогове на Canon, идеален, когато искате да поставите себе си в кадър, като същевременно включите обкръжението си, за да придадете атмосфера. STM системата за гладко и практически безшумно автоматично фокусиране е еднакво добра при заснемане на снимки и видео, а автоматичната корекция във фотоапарата премахва изкривяването от уравнението. Крайният резултат е висококачествени, реалистични снимки, достойни за всяко приключение при пътуване. За допълнителна гъвкавост можете да превключите към ръчен фокус и да приближите за макро увеличение до 0,5x, идеално за заснемане на изключително близки планове на местната флора и фауна, разположени на обширен фон. За да си спестите носенето на статив по време на пътуванията си, RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM разполага с оптичен стабилизатор на образа за 4 стъпки по-ниска скорост на затвора и до 6 стъпки, когато работи заедно с вградения стабилизатор на образа IBIS на фотоапарати като EOS R7.

Ако ви харесва това, което RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM прави, но използвате пълнокадров фотоапарат, тогава Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM е обективът за вас. Със своя ултраширок диапазон на фокусно разстояние този обектив няма да има проблеми да обхване всичко в кадър, независимо дали заснемате влог през извисяващ се градски център, пресичате уличките на криволичещ средновековен град, или улавяте гледки на грандиозна планинска верига. Компактен и лек, този RF обектив е ценово достъпно допълнение дори към най-лекия фотографски комплект и благодарение на своята стабилизация на образа и широк максимален отвор на диафрагмата f/4.5 той се справя уверено при променящи се условия на осветеност. Като пълнокадров обектив той е малко по-голям, но все пак много компактен и лек за типа си.

Най-добрият обектив за туристически репортажи: Canon RF 24-50mm F4.5.-6,3 IS STM

Две ръце държат EOS R фотоапарат на Canon с обектив Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM пред блуза в цвят каки.

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM разполага с пръстен за управление на обектива, който може да се програмира за настройване на отвора на диафрагмата, затвора или ISO чувствителността, като предоставя допълнителен контрол на върха на пръстите ви – идеално за бързо управление на настройките по време на динамични ситуации.

Ултраширокоъгълното минимално фокусно разстояние от 24 mm на Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM е идеално за документиране на широкоъгълни улични сцени или заснемане на портрети със заобикаляща среда за добавяне на контекст към обекта. Този обектив също така разполага с оптичен стабилизатор на образа за резки снимки без статив в движение и почти безшумен мотор за фокусиране, за да не обезпокоявате обектите и да записвате чист звук.

Най-добрият обектив за хора, които правят туристически видео блогове: Canon RF 16mm F2.8 STM

Млада жена, стояща на високо място над река с мост над нея, се снима с Canon EOS R6 с обектив Canon RF 16mm F2.8 STM.

Ултраширокоъгълното фокусно разстояние на ценово достъпния обектив с широк отвор на диафрагмата и фиксирано фокусно разстояние RF 16mm F2.8 STM предлага страхотни творчески възможности за създателите на съдържание, които снимат широки гледки.

Ултраширокоъгълният обектив RF 16mm F2.8 STM с широк максимален отвор на диафрагмата f/2.8 е в състояние да улови широки изгледи и отваря множество творчески възможности за създатели на туристически видео блогове и създатели на съдържание. Този широк изглед също така върши работа, когато снимате в сравнително тесни пространства, като например от вътрешността на пазар или музей, и не можете физически да отстъпите назад, за да разширите изгледа.

Обективът е оборудван с почти безшумна технология за автоматичен фокус със стъпков мотор (STM), което го прави отличен вариант, когато искате да запишете пътеписи или да уловите звуците от заобикалящата среда, които вдъхват живот на местата.

Тъй като тежи само 165 g и е с дължина малко над 4 cm, когато е прибран, можете удобно да го носите монтиран към фотоапарата цял ден, изпълнен с разглеждане на забележителности.

Най-добрият компактен обектив за туристическа фотография: Canon RF 28mm F2.8 STM

Усмихнат турист стои на балкон с градски пейзаж, простиращ се отзад.

Ако искате да надградите обектива от комплекта и да направите изображенията при пътуване впечатляващи, ценово достъпният широкоъгълен Canon RF 28mm F2.8 STM предлага всички предимства на 28 mm обектив с фиксирано фокусно разстояние в невероятно компактен размер. Заснето с Canon EOS R8 с обектив Canon RF 28mm F2.8 STM при 1/1250 s, f/2.8 и ISO 100.

Ако размерът и теглото са основното ви съображение при избора на обектив за туристическа фотография, обективът Canon RF 28mm F2.8 STM с джобен размер тежи само 120 g и може да се прибира телескопично, когато не се използва, което го прави още по-лесен за прибиране в чанта или раница.

Универсалното фокусно разстояние от 28 mm е идеално за пътешествия, като ви позволява да запълните кадъра със завладяващи градски сцени, впечатляващи забележителности или цели семейни портрети, а широкият отвор на диафрагмата f/2.8 означава, че можете да продължите да снимате, когато се стъмни.

Може да е мъничък, но RF 28mm F2.8 STM е страхотен по отношение на оптичното качество с покритие Super Spectra, което намалява ореолите и отблясъците, и интелигентна вградена оптична корекция за по-резки снимки и видео.

Най-добрият широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние за туристическа фотография: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Купа с паста с домати и босилек, снимана отгоре, с вилица, листа от босилек и хаванче в кадър, заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM.

С 5-стъпков оптичен стабилизатор на образа за снимане без статив и без размазване и възможност за 0,5x макро увеличение Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM е очевидният избор за улавяне на апетитните деликатеси в някой далечен ресторант. Освен това тихият STM мотор за фокусиране го прави фантастичен обектив за заснемане на видео блогoве и поточно предаване на живо. Заснето с Canon EOS RP с обектив Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM при 1/125 s, f/2.5 и ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Има причина Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM да е предпочитан както от улични фотографи, така и от портретни фотографи и фотографи пътешественици. С достатъчно широк ъгъл за обширни градски пейзажи, широки пейзажни снимки и детайлни снимки в близък план, с ненатрапчив размер, широк максимален отвор на диафрагмата и макро увеличение до 1:2 той работи блестящо в редица жанрове.

Въпреки че е проектиран за пълнокадрови фотоапарати, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM може да се използва и с APS-C фотоапарати, като например Canon EOS R10, като той ще заснеме зрително поле, еквивалентно на това на 56mm обектив при пълнокадров фотоапарат.

Най-добрите компактни камера и фотоапарат за туристически влогъри и блогъри: Canon PowerShot V10 и PowerShot G7 X Mark III

Две жени, седнали на маса в ресторант, държат чиния пред Canon PowerShot V10, поставен на вградената му стойка

Canon PowerShot V10 има вградена регулируема стойка и широк зрителен ъгъл, за да можете да включите спътниците си в кадъра, когато снимате видео блогове за кулинарен туризъм.

Мъж седи на каменист плаж пред малък огън. Canon PowerShot G7 X Mark III е поставен на статив с микрофон на скала пред него.

Със своя широк диапазон на фокусното разстояние, еквивалентен на 24 – 100 mm при пълнокадровите фотоапарати, всичко от заснемане на влогове без статив до заснемане на портретни снимки и снимки на дивата природа е възможно благодарение на изключително компактния Canon PowerShot G7 X Mark III.

Когато жаждата за приключения ви завладее, често ви остава време само за да вземете раницата и да тръгнете. В тези ситуации, когато мястото е най-важно, Canon PowerShot V10 или PowerShot G7 X Mark III е идеалният партньор за пътуване.

Създаден за влогъри, които са надраснали своите смартфони, Canon PowerShot V10 е компактен и лек вариант за пътуване. Тежи само 211 g, а големият 1,0-инчов сензор заснема красиво 4K видео с функцията „AF с разпознаване на лица“ на Canon в 100% от кадъра, което означава, че без значение къде в изображението искате да бъде вашата фокусна точка, камерата ще фокусира върху нея, което ви позволява максимална гъвкавост с композициите.

Режимът „Цифров IS за видео“ поддържа записа стабилен, когато се разхождате, докато вградените стерео микрофони могат да уловят атмосферата на заобикалящата ви среда, независимо дали това е претъпкан пазар, или оживен ресторант на открито.

Постигайки върховния баланс между производителност и размери, PowerShot G7 X Mark III разполага с голям заснемащ сензор от тип 1.0, предлагащ впечатляващи 20,1-мегапикселови снимки и 4K видео във фотоапарат с ширина под 11 cm и тегло само 300 g – така че, ако нямате място в раницата, можете просто да го пъхнете в джоба си. Можете също така да превключвате от снимки към видео и обратно с едно лесно движение.

Готови сте да се впуснете в приключение? Уверете се, че сте изтеглили приложението Canon Camera Connect, за да можете да свържете фотоапарата си към смартфона си и да споделяте пътуванията си направо в социалните си канали. Приложението ви позволява също да управлявате фотоапарата си дистанционно за снимки без размазване, причинено от заклащане, и стабилно видео.

За авантюристите тези фотоапарати и обективи, които са удобни за носене в раницата, наистина са най-добрите спътници, заснемайки невероятни изображения и видео, без да ограничават свободата ви на движение. За повече вдъхновение за туристическата фотография разберете как се справи професионалистът Diana Millos, която прекара 48 часа в красивата Севиля с Canon EOS R10.

Написано от Peter Wolinski и Matthew Richards

Свързани продукти

Свързани статии

  • ВЛОГОВЕ

    Най-добрите фотоапарати и обективи на Canon за влогове

    Canon произвежда гама от фотоапарати и обективи, които са идеални за създателите на съдържание. Това ръководство ще ви помогне да откриете идеалния избор за вас.

  • ТУРИСТИЧЕСКА

    Идеалният спътник при пътуване

    Професионалният фотограф Martin Bissig предприема пътуване до Шри Ланка с EOS R10.

  • ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

    10 съвета за туристическа фотография

    Фотографът и блогър Diana Millos споделя най-добрите си съвети за невероятни снимки при пътуване.

  • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА/НА ОТКРИТО

    Съвети за снимане при екстремни метеорологични условия

    От защитата на вашето оборудване до грижата за себе си, ето нашите най-добри съвети и трикове за овладяване на фотографията при екстремни метеорологични условия.