Caroline’s children eating

СНИМАНЕ ЗА ПОВЕЧЕ

Lensational обучава жените по целия свят как да използват фотографията, за да документират своя живот, превръщайки разказването на истории в творчески начин за доход. Намерихме основателя Bonnie Chiu, за да разберем каква работа върши нейната благотворителна организация. Нямахме търпение да разберем какво я е вдъхновило, за да помогне при промяната на живота на толкова много хора чрез фотографията. Разберете също и за всички невероятни преживявания, които е имала през последните 5 години от стартирането на Lensational.

Защо мислите, че снимките създават толкова привлекателни истории?

Една картина разказва хиляда думи. Фотографията е универсален език, който преминава отвъд културата и езика. Чрез нея можете да споделите история, да предизвикате емоции и да разширите своето зрително поле. Въпреки това тя остава недостъпна за много хора в развиващия се свят.


Как фотографията променя животи?

Фотографията има способността да спира времето, да общува, да изразява и като цяло може да създаде портрет на това което търсите, но по-важното – на това как виждаме себе си. Изображенията надхвърлят времето и могат да надхвърлят границите: визуалното изображение апелира към всеки от нас по свой собствен начин.

То разкрива безкрайни възможности за създаване на нещо уникално, което хвърля светлина върху проблемите в обществото. Този процес изживява феминистката мантра; личното е политическо. И това със сигурност е първата стъпка към промяна и разбиране.


Какво ви вдъхнови да дадете фотоапарати на жените?

През 2011 г. срещнах четири турски момичета, докато пътувах. Като всеки един турист правих снимки и ги научих да правят снимки. Беше освежаващо да видя нещата през техните очи – медиите имат свой начин на изобразяване на мюсюлманските момичета – беше интересно да видя нещата по различен начин и в противоречие на погрешните схващания. Това ме накара да осъзная, че фотографията е универсален език, който минава отвъд бариерите.

© Francis Kokoroko


Как давате възможност на тези жени чрез Lensational?

Lensational има за цел да достигне до маргинализираните жени по самостоятелен начин; ние следим напредъка на нашите ученици и излагаме творбите им пред глобална публика. Жените могат да споделят своите изображения в нашата онлайн платформа за снимки чрез изложби и чрез нашите корпоративни партньори като Getty Images. Половината от приходите отиват при жените като източник на доход, докато другата половина се инвестира обратно в Lensational, което ни помага да продължим работата си.

С малкото изображения на силни, женски ролеви модели, които да ги вдъхновят, младите момичета и жените може и да не осъзнаят наличните за тях опции. Нашите изображения в Lensational искат да променят това.


С колко жените сте работили чрез Lensational?

Ние сме създали общност от над 100 доброволци в 25 държави и сме обучили 700 жени и момичета в 20 държави в Азия и Африка.


© Lucy Tabu


Коя снимка ви е вдъхновила най-много?

"A Touch of Pink" (в горната част на страницата) – беше направена от работничка в шевната промишленост на име Yasmin Islam Eva, Dhaka, Бангладеш през 2015 г. Секторът на шевната промишленост осигурява най-много работни места за жени в Бангладеш и е може би единственият начин за необразованите жени от селата да работят. 80% от служителите в индустрията са жени. Но работниците в шевната промишленост са нископлатени и получават малко признание от своите семейства или общество. Трудовите злополуки и злоупотреби – като срутването на фабриката Rana Plaza през 2013 г. – остават гравирани в паметта на хората от бранша. Ето защо започнахме нашия проект, като обучавахме работниците да разказват своите истории. Това е нещо много лично за мен, защото баба ми прекара 20 години като работник в шивашката промишленост в много сурови условия.

Това изображение наистина ме заплени, поради контраста между искрящите рози и бетонния хоризонт на Dhaka. Веднага ме прехвърли на покрива на тази фабрика – все едно аз бях дамата, която е направила тази снимка. Въпреки всичко хората са склонни да търсят красотата навсякъде. И понякога намираме смисъл в малките красиви неща, които са около нас.


Какво научихте за живота на жените чрез снимките?

Тъй като работим с най-маргинализираните жени в света, едно от предположенията е, че животът им е пълен с отчаяние и тъга. Но това не е истина. Монолитният стереотип и десетките години на спекулации със социалните проблеми ни карат да вярваме в това. Техните животи са толкова богати откъм цветове и разнообразни с преживявания – но всички те имат една обща тема – устойчивост.


Какво бихте казали, за да вдъхновите някой да излезе и да използва изображения, за да разказва истории?

Започнах моята идея за даване на възможност на жените чрез фотографията на Международния ден на жената през 2013 г., първоначално като страница във Facebook. Бях само на 20 години и не очаквах идеята да получи такъв отзвук в хората по целия свят. Надявам се, че това ще вдъхнови хората да излязат и да използват силата на фотографията, за да разказват истории – независимо колко малка може да Ви се струва в началото не знаете какво въздействие може да има.


Каква е визията Ви за бъдещето?

В Lensational ние си представяме свят, в който чрез фотографията, жените по целия свят могат да се изразяват свободно, да осъществяват своите стремежи и да бъдат представени по един достоен начин.


© Alison Joyce


Какво има в чантата на Bonnie Chiu:

Фотоапарати:

Canon EOS 600D

Обективи:

Обектив Canon EF-S 18–55mm f/3.5-5.6 IS STM

Обектив Canon EF 50mm f/1.8 STMКредит за интервюто: Написано от Ross Cockrill и John Coomber