Fishermen in Essaouira, Morocco, sit by the harbour. Photo by Along Dusty Roads.

ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

Пътуващи фотографи Along Dusty Roads: Съвети от пътя

За много хора идеята да опаковат живота си и да си купят еднопосочен билет до другата страна на света, за да осъществят мечтата си е точно това – една мечта. Но точно това са направили Andrew и Emily. През една дъждовна вечер в източен Лондон те решават да комбинират своята споделена страст към фотографията и пътешествията и техният блог, спечелил награди, и така се ражда Along Dusty Roads.
Ние разговаряхме с тях за техните пътешествия по света и техните вдъхновения, за да помогнат на независимите пътешественици като самите тях.

Бихте ли ни разказали за вас, вашия блог и вашата история?

„Срещнахме се в Лондон чрез онлайн срещи и установихме, че пътешествията и фотографията са наша съвместна любов. Вероятно е поради факта, че никой от нас не каза „не“ на напускането на Лондон, за да пътуваме няколко години, и така това стана една реалистична амбиция.
„Along Dusty Roads е нещо, което започна като платформа за нашите писания и фотографии още през 2014 г. Качихме се на самолета за Мексико с еднопосочен билет, чорапи, натъпкани с пари, груб маршрут, здравословна доза страст към пътешествията и прекалено много оборудване за фотоапарати. И в един потрошен автобус в Belize се роди името.
„Започнахме го като нещо практично и вдъхновяващо за други пътешественици, които си прокарват път през Латинска Америка. Оттогава това се превърна в бизнес на пълен работен ден и страст – място, където пътешественици от всякакъв вид да намерят вдъхновение, да научат как да пътуват по-добре или просто да мечтаят за следващото си приключение по време на обедната си почивка.“

Кое е първо, историята или снимката?

„Наистина зависи от местоположението, колко проучване сме направили и как сме избрали да го изпитаме.
„Например, когато пътувахме за Боливия, ние останахме очаровани от различните местни племена и техните забележителни облекла. В разговорите разбрахме за един пазар точно извън Sucre, където всеки уикенд се събират десетки различни групи, всички с приказни шапки; отидохме с ясното намерение да разкажем тази история. А в Essaouira (крайморски град в Мароко) нямахме представа, че ще останем омагьосани от рибарите, които работеха на пристанището, и точно там се връщаме периодично, търсейки винаги само още една снимка.
„В повечето случаи оставяме мястото да ни ръководи; нашето впечатление често се оформя от сцените, които се показват пред нас и хората по пътя.“

People stand beside local market stalls in Marrakech, Morocco. Photo by Along Dusty Roads.

Когато се преместихте от улиците на Лондон в огромните шири на Латинска Америка, по какъв начин приспособихте фотографската си техника спрямо околната страна?

„Колкото и странно да звучи нито един от нас не е правил снимки в Обединеното кралство преди нашето приключение в Латинска Америка. Докато пътувахме в чужбина, ние създадохме каталог със снимки от пътуванията, всички от които са съхранени на прашни твърди дискове. Много рядко се разхождаме из Лондон с нашите фотоапарати, тъй като нашата родна страна рядко буди интереса ни.
„За щастие, това вече се промени и осъзнахме, че човек, уличен ъгъл или сцена не е задължително да бъдат чужди, за да бъдат интересни. Много интересни неща можете да намерите в едно банално нещо и прекрасно изображение може да съществува почти навсякъде.“

Имате ли някакви съвети за начинаещите фотографи?

„Научете основите на светлината, диафрагмата, кадрирането и редактирането; не използвайте автоматичен режим и снимайте RAW изображения. Не мислете, че пътуващата фотография е всичко, което виждате в информационния си канал в Instagram. Много е важно да отделите време, за да опитате различни подходи и стилове и да видите какво събужда страстта ви и в какво сте добри. Не съхранявайте снимките си само на цифровия екран; отпечатайте някои от тях, за да придобиете различна перспектива и „усетите“ творението си.

По какъв начин търсите душата на дадено място, за да заснемете това, което най-добре представлява това мястото, което посещавате?

„Разхождаме се. Разхождаме се много. Губим се в градове, села и сред хълмовете, за да уловим живота, когато се натъкнем на него. Понякога при снимане на нова дестинация не забелязваме тема, чак когато се приберем у дома и си дадем малко време, и разгледаме изображенията няколко седмици или месеци по-късно я виждаме.
„Важно е да позволите на мястото да ви покаже историята си, вместо да я търсите с предварителна идея.“

A man in an ice cream van in Whitstable, UK. Photo by Along Dusty Roads.

Пътната фотография изглежда лесна, но е трудно да я правите правилно – по какъв начин гарантирате, че вашата ще се отличава?

„В света на Instagram пътната фотография става все по-пряко свързана с жени в красиви рокли и невероятни шапки – вместо хората и местата, които съществуват. Например в Marrakech всеки изглежда все едно пренощува в една и съща къща, посещава същия спа център и прави същите позьорски изображения в популярни места. И докато необходимостта означава, че нашият собствен канал и блог включват някои от тези изображения тип „примамка за харесвания“, ние взехме решението да останем верни на себе си и на вида фотография, който обичаме.“

Можете ли да ни дадете съвети за снимане на хора по време на пътуване?

„Винаги ни питат как заснемаме изображения на хора, първо искаме разрешение или след това? Честно казано, рядко искаме разрешение. Това е разликата между красивия портрет и страхотната улична фотография. Целият език на тялото на човек се променя, когато разбере, че ще го снимат и изображението, което е съществувало, спира да съществува.
„Разбира се, много важно е да снимате по тази начин с цел, уважение и чувство към заобикалящата среда – винаги преценяваме ситуацията и „снимаме на посоки“ в 90% от случаите.“

"Важно е да позволите на мястото да ви покаже историята си, вместо да я търсите с предварителна идея."

Важно ли е времето на деня за вашите снимки?

„Изключително важно. Разликата между хубавата и страхотната снимка често е часът на нейното заснемане. Снимане в златния час е един от най-лесните начини, за да подобрите крайния кадър, но когато пътувате (особено ако разполагате с кратко време или ако времето е ужасно) това не е възможно.
„Но колкото е важно фотографите да преследват златния час, също толкова важно за нас като пътуващи блогъри е да признаем, че пътуващата фотография не трябва просто да създава впечатлението за постоянно слънчеви дни и преживявания. Понякога времето е лошо, а понякога няма да успеете да отидете на някое място и да го фотографирате така, както сте се надявали.
„Но заснемането на идеалния кадър не е единствената причина да пътувате до някое красиво място.“

Andrew and Emily of Along Dusty Roads.

Получаването на заплащане за пътуване се е превърнало в амбициозна мечта за много хора – какъв съвет бихте дали на всеки, който желае да превърне пътешествията в своя кариера?

„Първият съвет би бил да не вярвате в истерията. Има 101 различни курсове и статии, които твърдят, че ако просто направите X, Y и Z, вие ще се превърнете в успешен пътуващ блогър – това просто не е вярно. Това, което често забравят да споменат, е огромното количество упорита работа и много късмет, които са необходими, за да успеете в тази индустрия.
„Ако истински желаете да направите кариера в това, научете се как да пишете и да подобрите своята фотография. Уверете се, че обичате пътуването във всичките му форми. Не става въпрос само за петзвездни курорти и инфинити басейни. Бъдете любопитни, бъдете пламенни и се радвайте да напишете статия, която един човек ще прочете, толкова, колкото ако я прочетат 10 000 души.“

Вашата философия на пътуването е 12 идеи, свързани с удоволствието, приемането и даването максимума от себе си – можете ли да ни разкажете малко?

„Нашата малка философия на пътуването гарантира, че дори никой друг да не го е грижа какво правим или не желае да чуе за невероятните неща, които сме видели, ние винаги ще разполагаме със знанието, че сме изпитали малка част от света така, както никой друг не го е правил. Онзи момент, онова място, онова време – те са били наши.
„Пътуването е привилегия и никога не трябва да го забравяме.“

Бихте ли ни разказали една от любимите си истории, която сте заснели с фотоапарата си?

„Без съмнение – това е в Еквадор. Беше последният ден от петдневно изкачване на Андите – Quilotoa Loop. Emily имаше простуда и краката ни бяха на мехури. Трябваше да има камион, който да ни прекара през последните няколко мили, за да хванем автобус обратно до Latacunga, но ни казаха, че няма да потегли в близките четири часа. Решихме да вървим. Един час по-късно една футболна топка подскочи по средата на пътя, последвана от две малки деца на не повече от пет или шест години – бяхме попаднали в селско училище.
„През следващите няколко часа ние прекарахме един прекрасен следобед с тези деца и техните учители. Играхме футбол, говорихме испански език, споделяхме истории и им показахме как да правят снимки с нашите фотоапарати. Сигурни сме, че това беше първият им урок и те бяха много щастливи да снимат нас и едни други, като се кикотеха на резултатите. Това е една от любимите ни истории от Латинска Америка и един от любимите ни спомени от пътувания.“

Кое е оборудването, без което не можете, докато пътувате?

„Без съмнение нашият обектив Canon EF 50mm f/1.4. Качеството на изображението е превъзходно. Често се налага да правим снимки за части от секундата и наличието на обектив с фиксирано разстояние означава, че винаги сме наясно къде трябва да застанем, за да уловим желаната сцена. Особено при снимане на посоки това е често използвана от нас техника.“

В духа на движението напред какво да очакваме от Along Dusty Roads?

„Нашата обща етика е да насърчаваме независимото, разумно и любопитно пътуване. Но, за да се развием като пътуващи фотографи и разказвачи на истории, освен обичайните ни статии, бихме искали да се потопим по-надълбоко. Искаме да разкрием историите на хората, които срещаме по пътя си – хората, които правят нашето пътуване възможно. Това ще подобри нашия стил на портретиране и документиране, като същевременно като личности, които насърчават пътешествията, това ще ни помогне да накараме хората да помислят върху положителното въздействие на пътуването до дадено място.
„Относно дестинации: На дневен ред са Латвия, Бразилия, Карибите, Нидерландия, Фарьорските острови и Испания. Бихме искали също да проучим Обединеното кралство малко по-задълбочено.“


Написано от Dan Castle

Свързани статии
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

10 съвета за туристическа фотография

Фотографът и блогър Diana Millos споделя най-добрите си съвети за невероятни снимки при пътуване.

Two young people skateboard down a city street at night.

ТУРИСТИЧЕСКА ФОТОГРАФИЯ

Как да извлечем максимума от фотоапарата си на обиколка из града

11 съвета и трикове, които да ви помогнат да заснемете духа на градската джунгла.

Laura Bingham

ВЛОГОВЕ

Laura Bingham: завладяването на река Есекибо

Авантюристката Laura Bingham извърши първото в света спускане по река Есекибо и направи влог за това изживяване с PowerShot G7 X Mark II.

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът „Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички истории