Един от най-екстремни зимни спортове

Някога използван за пътуване до отдалечени места през снежните месеци, днес скиджорингът е вече един от най-екстремните състезателни зимни спортове. Човек върху ски, който държи юзди, е дърпан от специално обучени състезателни коне без ездач. Участниците се състезават при спиращата дъха скорост от 50 км/ч.

Скиджорингът е бил демонстрационен спорт на Зимните олимпийски игри през 1928 г., а днес състезания се провеждат в много държави, включително САЩ, Канада, Франция и части от Скандинавия. Повечето състезания са с дължина между 5 и 20 километра. Във всички случаи, конете се отглеждат и обучават да останат спокойни при състезателни условия и да се чувстват удобно с юзди и скиор зад тях.

За да се доближим повече до тръпката и адреналина на скиджоринга, последвахме 55-годишния Франко Моро – действащ световен шампион, маниак на скоростта и запален скиор – докато тренира в Аржентина. Той подхранва своята мания към скиджоринга в продължение на 31 години и неговата страст към спорта разкрива различния му житейски подход към най-студеното време от годината – да празнува екстремните снежни условия, вместо да стои в затворени помещения. Елате и вижте.

Снимки © Ричард Уолч. Посланик на Canon