hero-header.jpg

През обектива с Неемия Колиндрес

Фотографът и кинотворец Неемия Колиндрес споделя своите най-добри три урока за заснемане на филми: "снимане на кратки сцени", "съвета на кинотвореца" и "през обектива".

Когато за пръв път започнах да обмислям този проект, бях развълнуван мигновено. 24 часа в Берлин за отразяване на сърцето и душата на града през обектива на EOS.

Исках да изпробвам Canon EOS C300, за който толкова много бях чувал. Беше рекламиран като стъпка напред в сравнение с Canon EOS 5D Mark III, затова исках да разбера сам, а не само от стандартните уроци във Vimeo. Исках да разбера дали той ще се справи с моя стил на снимане.

Така че използвахме Canon EOS C300 и Canon EOS 5D Mark III, както и стар комплект обективи с фиксирано фокусно разстояние Canon K-35. Обикновено обичам да използвам по-стари обективи, така че бяхме наистина впечатлени от качеството на оптиката и от изображенията, които успяхме да създадем.

За концертната сцена нямахме особен контрол върху това как ще се разиграят нещата, така че трябваше да сме готови да заснемем всичко. Успяхме да заснемем няколко ключови портрета с персонажите, които предадоха на филма много повече чувство.

При заснемането на танцьорката трябваше да сме бдителни, тъй като нейният танц е свързан по-скоро с интерпретация, отколкото с хореография. Успях да я насоча в определени аспекти, за да получа конкретни кадри и движения, но ние тичахме около нея и просто се опитвахме да следваме ритъма ѝ, а EOS доказа, че е способен да свърши нужното.

Това, което ни помогна изключително много в тази сцена, беше заснемането на всичко с 50 кадъра в секунда, защото някои от движенията ѝ са толкова бързи, че мислех, че зрителите може да ги пропуснат. Това също така се съчета с нейния стил и при редактирането успяхме да извлечем повече емоция.

Заснехме целия филм в продължение на един ден. В началото седнахме със Стив Елъри – бизнесменът в последната сцена – и му отправих предизвикателство. Не му казах как смятам, че трябва да свърши историята.

Винаги обичам да оставям възможност за тези красиви грешки, които могат да издигнат един филм на друго ниво. Пънкарите бяха избрани от улицата и ги накарах да правят неща, които обикновено биха направили. Те обикновено подстригват косите си един на друг, така че реших да заснема това. Като цяло исках да заснема тях и техния начин на живот без много напътствия и мисля, че откликнаха доста добре.

В крайна сметка имам усещането, че Canon EOS C300 определено е крачка напред, но ако искаш да бъдеш гъвкав, бих препоръчал също снимане с Canon EOS 5D Mark III, тъй като той все още предоставя страхотна гъвкавост при слаба светлина.