Shooting a vignette with Nehemias Colindres

Заснемане на кратка сцена с Неемия Колиндрес

Фотографът и кинотворец Неемия Колиндрес споделя своите най-добри три урока за заснемане на филми: "снимане на кратки сцени", "съвета на кинотвореца" и "през обектива".

За заснемането на кратка сцена или “vignette”, както я наричат в света на рекламата, са ви необходими внимателно планиране и разбиране, които се придобиват с практиката.

След като създадете своя муудборд (визуални примери, които описват това, което искате да постигнете) и сценарий (писменото описание на това, което ще се случва в кратката сцена), трябва да сте наясно какво се стремите да постигнете.

Направете разкадровка, за да скицирате всеки един кадър, като вземете предвид обектива, който искате да използвате за кадъра. Не се притеснявайте, ако не можете да рисувате, дори грубото скициране може да ви помогне да визуализирате завършената кратка сцена.

Примерни сцени от други филми, които мислите, че могат да свършат работа, също могат да бъдат добра отправна точка. Не забравяйте, че това не е кражба: в крайна сметка ние всички се влияем един от друг. Ясно е, че не можете да откриете отново изкуството на правене на филми, но можете да добавите своята глава към историята.

Преди да заснемете каквото и да било, най-добре е да направите преглед на движенията на кинокамерата и да ги разделите на етапи, както и да сте наясно какво искате да постигнете в сцената.

След това трябва да обсъдите сцената с вашите актьори. В зависимост от качеството на актьорите аз или опростявам задачата, или работя с тях и ги предизвиквам самите те да предложат нещо. Независимо от нивото на опит вашата работа е да им поставите емоционална или умствена цел.

Те трябва да разберат в каква ситуация трябва да попаднат. Обичам да напътствам актьора през сцената, но също и да наблюдавам действието от позицията на снимане. От тази позиция се опитвам да търся определени кадри и понякога откривам неочакван брилянтен развой, който не съм планирал. 

След като заснема сцената наведнъж, заснемам кадри на конкретни детайли, които биха могли да дадат на сцената различен облик. Изборът зависи от вашия стил и от типа филм, който заснемате. 

След това изграждам портрет. Портретите могат да вдъхнат живот на творбата ви, но трябва да можете да предразположите актьора или обекта така, че да се чувстват комфортно. Дайте им малки съвети, обикновено казвам на актьора да погледне настрани, да си поеме дълбоко въздух и да се обърне към кинокамерата с издишване. Ако така не постигна желания резултат, променям позицията им и ги карам да направят най-различни изражения. В един момент, както при повечето кадри, ако не получите желаното след няколко опита, можете да спрете, докато е време. 

Като последен съвет – вашата кратка сцена трябва да бъде достатъчно фрагментирана, за да разполагате с възможности, когато стигнете до етапа на редактиране. Може да ви хареса като едно цяло или ако сте по-опитен редактор, можете да придадете своя собствен стил. 

Важно е да имате контрол върху всеки един аспект, но също така е важно да знаете кога да се отпуснете и да дадете свобода на сцената – от вашите обекти до случайните събития, които се случват.

Не забравяйте, че добрият кинотворец е толкова добър, колкото е добро е мисленето и планирането, които са вложени в неговите филми.