burano-italia-estelle-moreau.jpg

Разказът за вълната

Полунощ е, по средата на града сме, да сърфираме!

Странно е чувството да се озовете на Айсбах в Мюнхен за първи път. Над вечерния шум на града изведнъж чувате този невероятен ромон на водата, виждате и хората, които се подават и гледат от моста и ви повлича натам. Надничате над ръба и ето ги – сърфистите.

Мюнхен, Германия е дом на речното сърфиране от 1972 г., когато Артур Паули пръв сърфира на Флосленде. Макар и да има няколко места за сърф в Мюнхен, Айсбах (на немски „леден ручей“) привлича сърфисти ежедневно и хипнотизира посетителите на това място от целия свят. Затова сме тук – да разкажем нашата най-нова история от „Елате и вижте“ – за градските сърфисти.

Тази 2-километрова река, отцепена от Изар, протича през най-големия парк на Мюнхен – „Английската градина“. Тази постоянна вълна е създадена чрез прецизно потапяне на бетонни блокове в коритото на реката. Импровизирана система от талпи и въжета също позволява на сърфистите да оформят вълната. Както казва един от тях, Алекс, „Разликата между сърфирането в океана и в реката е тази, че в океана вълната те бута, а в реката вълната те дърпа – затова трябва да разпределиш по различен начин тежестта си върху дъската“. Опасно ли звучи? Ами опасно е. Това не е място за начинаещи сърфисти и дори до 2010 г. е било забранено да се сърфира в Айсбах, а вълната е била заплашена от премахване, докато местните не са направили петиция за запазването й.

Общността тук е сплотена и ясно се вижда, че сърфиращите на вълната са нейни страстни защитници. Новаците не се допускат, докато не се докажат на една по-малка вълна няколкостотин метра по-долу. Карина, друг от нашите сърфисти, описва сцената така: „Ако ви приемат, значи ви приемат, обаче е трудно“.

Невероятно е да се наблюдават неписаните правила на Айсбах; демократичната подредена опашка от сърфисти, тихото напрежение от състезанието, нарушавано само когато се приветства добро каране с удари по дъските. Макар всеки сърфист да е сам на вълната, на която се пуска отново и отново, всички са свързани от нея.

Разгледайте интерактивното ни преживяване „Градски сърфисти“ тук.