burano-italia-estelle-moreau.jpg

Запознайте се със сърфистите: Тао, Алекс и Карина

След като преодолеете първоначалния шок от това да видите вълна в река в центъра на Мюнхен, идва удивлението от тези, които всеки ден сърфират там. Постепенно първоначалните ни наблюдения за "новаци срещу опитни ветерани" се изместват от впечатления за характерите, с които всеки сърфист се носи по вълната. Срещаме трима от най-известните местни сърфисти на Айсбах, за да разкажем нашата най-нова история от „Елате и вижте“ за градските сърфисти.

Тао, 33-годишен, е индустриален дизайнер през деня, има две европейски титли и е най-бързото нещо на Айсбах. Уникалното при Тао е как прави всичко да изглежда много лесно. Все едно е безтегловен на дъската, играе си с вълната, без да се бори с нея. Той обяснява: „Когато сърфирам по вълната, винаги опитвам да не мисля за нищо. Знаете ли, просто се случва – в това се състои цялото сърфиране – да загубиш ума си, когато сърфираш“.

Тао смята, че сърфирането е повече философия, отколкото спорт, описвайки го като серия от неповторими моменти: „Мисля, че идеалният момент зависи от самия момент. Идваш и само двама-трима души са тук, вали сняг, нощ е, грее слънце – но всъщност става дума за вътрешното ти усещане. Всяка вълна е различна, всеки момент е различен – не е възможно да изживееш отново същия момент“.

Алекс и Карина са двойка, която се е събрала благодарение на Айсбах. Карина разказва: „Когато аз и Алекс сме заедно на вълната, това е нашето предизвикателство, защото имаме нещо, което споделяме и на което се радваме – нашето нещо“.

Алекс, 37-годишен, е местен фотограф и видеограф. Сърфира тук от почти десет години, но любовта му към сърфа идва от детството му в Бразилия. Той споделя: „Започнах да сърфирам, когато бях на 5 години; баща ми ме качи на дъската и оттогава съм запален“. После продължава: „Да сърфираш в града е чудесно и смятам, че това е уникално. Никъде по света няма да намерите подобна речна вълна, която да се намира насред града“. Алекс има държание на шоумен, но за него не е важно да бъде гледан или да му се възхищават. „Това е спорт, в който трябва да откриеш определена хармония с природата, за да му се насладиш. Това е малко егоистичен спорт, но също можете да го практикувате с добри приятели и добри хора. Всъщност тук давам най-доброто от себе си, защото съм в моята стихия – водата.“

Карина, 25-годишна, е нещо съвсем различно. Тази енергична студентка по спортни науки е абсолютно безстрашна във водата. Тя казва: „Видях сърфа на уличния пазар и тъй като винаги съм искала да сърфирам, но нямах пари да го постигна, просто го купих за 50 евро и си казах, че сега ще го пробвам на Айсбах, пък каквото ще да става. Докато валеше сняг, отидох там, скочих със сърфа във водата и казах: „Ето ме и мен“. Пет години след началото, Карина е европейски шампион.

Разгледайте интерактивното ни преживяване „Градски сърфисти“ тук.

  • Canon
  • Get Inspired
  • Showcase
  • Запознайте се с градските сърфисти от Мюнхен – Canon – Елате и вижте