N1 header

Сравнение: фотоапаратите на Canon срещу камерите на смартфоните

По време на скорошните ни снимки на градските сърфисти в Мюнхен помолихме фотограф аматьор да ни помогне в сравнението на снимките, направени с най-новите фотоапарати на Canon и с камерите на водещи смартфони – Apple iPhone 6S и Samsung Galaxy S7. Прегледайте резултатите по-долу.

За да има честна съпоставка, снимките са направени в рамките на минути една от друга, при една и съща светлина, с ръчни настройки и с платформа/статив за фотоапарат и смартфон (както е показано по-долу). Използвахме някои от най-новите потребителски фотоапарати на Canon, за да направим сравненията.

Увеличаване

Тук виждате предимствата на оптичното увеличение на PowerShot G3 X в сравнение с тестваните цифрови увеличения на смартфоните. Когато раздалечите пръсти, за да увеличите изображението при камери с цифрово увеличаване (като при двата тествани смартфона), просто изрязвате това, което е пред вас. Това може да влоши детайлността на изображението. Може да не успеете да видите обекта ясно и снимката да не запечата сцената така, както искате да я запомните.

Както виждате при изображението, заснето с PowerShot G3 X, качественият вариообектив с оптично увеличаване предлага повече детайлност, яснота и рязкост в сравнение с цифровото увеличаване на смартфоните.

Canon PowerShot G3 X

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G3 X

Samsung Galaxy S7

Снимане при слаба светлина

Тестваните камери на смартфони не дават добри резултати в условия на слаба светлина. Това е така, защото техните заснемащи сензори (устройства, улавящи светлината за заснемане на изображение) не се справят добре при слаба светлина в сравнение със сензорите на модерните компактни фотоапарати, безогледални и DSLR фотоапарати на Canon. Наред с това тестваните камери на смартфони не предлагат управление на настройките за ISO (ниво на чувствителност на камерата към наличната светлина), което значи, че изображенията изглеждат тъмни.

Тези изображения, поставени едно до друго, показват как по-големият сензор и възможността да се избере по-висока ISO чувствителност позволява на PowerShot G7 X Mark II да заснеме по-добро изображение с точни цветове, по-резки детайли и видимо по-висока яркост.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Заснемане на движещи се обекти при слаба светлина

В това сравнение можете ясно да видите как движението е рязко "замръзнало" в изображението, заснето с PowerShot G7 X Mark II, докато снимките на тествания смартфон не са така резки и им липсва цвят. При слаба светлина фотоапаратите на Canon регулират скоростта на затвора, ISO чувствителността и други настройки, за заснемат ясно и детайлно изображение, което ще ви се иска да отпечатате и споделите.

Целта на тази снимка е да „замрази“ движението на реката и сърфиста. Тестваните камери на смартфони не могат да постигнат достатъчно висока скорост на затвора или чувствителност към наличната светлина, за да заснемат изображения с достатъчна яркост.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Заснемане на портретни снимки

Едно от предимствата да се снима с фотоапарат с голям сензор, като например EOS 80D, използван тук, е способността да се създава малка дълбочина на рязкост (диапазон на приемлив фокус зад основния обект). Тук можете да видите в снимката с EOS 80D, че фонът е чудесно разфокусиран, което значи, че обектът „изпъква“ на снимката. Снимката, направена с камерата на смартфона, изглежда без дълбочина и с лошо заснети тъмни зони, тъй като смартфонът не може се справи с контраста така умело като EOS 80D. Камерите на смартфоните фокусират цялото изображение, затова фонът е също толкова част от снимката, колкото и обекта. Наред с това EOS 80D снима с оптичното увеличение на монтирания обектив. Това компресира перспективата и прави чертите на лицето да изглеждат по-естествени. Обективите на тестваните смартфони са с по-широк зрителен ъгъл, което разпъва чертите на лицето. Използването на такива обективи с широк зрителен ъгъл означава, че трябва да сте много по-близо до обекта, за да направите хубав портрет. С DSLR фотоапарат и вариообектив можете да застанете по-далеч от обекта. И двете снимки са направени без светкавица, на естествена светлина. Изображението, заснето с DSLR фотоапарат, има също така по-дълбоки, по-точни и балансирани цветове.

Canon EOS 80D

Apple iPhone 6S

Canon EOS 80D

Samsung Galaxy S7

Сравняване на резултатите

Както показват резултатите, фотоапаратите на Canon са много по-добри от тестваните камери на смартфони в заснемането на детайлни и добре експонирани изображения при едни и същи условия.

Ако сте вдъхновени да подобрите снимките, които споделяте с приятели и последователи, разгледайте нашите най-нови фотоапарати и изберете този, който е точно за вас?

Разгледайте селектора за фотоапарати

Разгледайте интерактивното ни преживяване „Градски сърфисти“ тук.