Известна също като "калчо фиорентино" (флорентински ритник), бруталната игра Calcio Storico (исторически футбол) се играе само във Флоренция през месец юни и само от четири отбора, представляващи четирите квартала на града.

Историята на играта може да бъде проследена до 15-и век и първоначално е била играна от аристократи и дори понякога от действащия папа. Вроденото й насилие се дължи на размирните времена. Съперничествата между фамилиите в средновековна Флоренция (дом на небезизвестната фамилия Медичи) често избухвали в хаос.

Съвременното съревнование – два полуфинала, последвани от финал – се провежда на покритата с пясък "пиаца" (площад) пред църквата от 14-и век Санта Кросе.

Правилата са прости. В продължение на петдесет минути след изстрелването на топовен залп два отбора от двадесет и седем мъже се опитват да прехвърлят топка над ограда с височина 4 фута (1,2 метра) в двата края на игрището и така да отбележат гол (caccia): ако пропуснат, съперникът получава половин caccia.

Играчите могат да използват както ръце, така и крака, за да подават топката, и имат право да спират противниците си с движения от борбата – или почти по всеки друг начин, по който преценят за добре. Неминуемо се пролива кръв. Играчите изпускат нервите си. Но въпреки това достойнството и уважението някак си се запазват.

Печелившият отбор не вдига голям сребърен трофей, а вместо това получава за награда крава.

"Калчо сторико" е само една от интересните, необикновени и вълнуващи възможности, които светът ви предлага, ако сте готови да го изследвате отвъд общоприетото, да го погледнете от различен ъгъл – да свиете наляво, когато обикновено отивате надясно. Canon ви кани да ги откриете и заснемете в снимки или видео. Елате и вижте.