Може би си представяте елените като срамежливи и неуловими. Но не и тези.

В много нощи през годината жителите на местните квартали стават свидетели на удивителни, осветени от натриеви лампи, спектакли на дивата природа, които могат да съперничат на всичко, което ще видите по телевизията.

Това са елени лопатари от горите край Епинг в Есекс, Обединено кралство. Като тревопасни животни те са открили през последните няколко години, че тучните зелени площи по тротоарите, а понякога и някоя ливада, са доста по-вкусно похапване преди сън, отколкото обикновените клечки и листа.

Въпреки че изглеждат фотогенични, дори безсрамни, те са плахи същества. За щастие на фотографите те често застават неподвижни, за да се ослушват и оглеждат за опасности.

Най-големите мъжки могат да достигнат до 150 килограма. Женските, кошутите, тежат приблизително наполовина. Продължителността на живота им е от дванадесет до шестнадесет години.

След няколко последователни меки зими (и липсата на естествени хищници) числеността и на шестте вида елени в Обединеното кралство се увеличава, а популацията им, както виждаме, се разпростира на все по-голяма площ.

Тези градски елени са само една от спиращите дъха, емоционални и магически възможности, които светът ви предлага, ако сте готови да го изследвате отвъд общоприетото, да го погледнете от различен ъгъл – да свиете наляво, когато обикновено отивате надясно. Canon ви кани да ги откриете и заснемете в снимки или видео. Елате и вижте.

Техники

Снимане при слаба светлина