Качество на изображението – EOS-1D X Mark II

Качество, детайли и динамичен диапазон

Разделителна способност, чувствителност и динамичен диапазон – вече не се изключват взаимно.

hero.jpg
sensor

20,2-мегапикселов CMOS сензор с пълен размер на кадъра

Благодарение на 20,2-мегапикселовия CMOS сензор с пълен размер на кадъра и голям динамичен диапазон, разработен и произведен от Canon, се намалява шума както при висока, така и при ниска ISO светлочувствителност. Този изключителен сензор разполага с микролещи без междина, с което се гарантира високото качество на изображението при всякакви снимачни условия. Липсата на междина между микролещите означава, че между отделните пиксели няма загуба, тъй като всичката попадаща върху сензора светлина се насочва върху пикселите. Това подобрява капацитета за улавяне на светлина и подобрява съотношението сигнал-шум.

С повече на брой заснемащи пиксели в сравнение с EOS-1D X 20,2-мегапикселовият EOS-1D X Mark II предоставя повече възможности за изрязване, като в същото време се запазва изключителното ниво на детайлност на снимките. Наред с това разширеният динамичен диапазон позволява композициите да бъдат преекспонирани и/или недоекспонирани без голяма загуба на детайлност.

high_iso.jpg

ISO 51 200

Висока ISO светлочувствителност

Светлочувствителността играе важна роля във всяка професионална ситуация, а по-широкият ISO диапазон е особено полезен при снимане при лошо светени или почти тъмни места. Максималната ISO светлочувствителност от 51 200 на EOS-1D X MARK II може да се разшири допълнително до ISO 409 600 за снимане на много тъмни места. Гъвкавостта не свършва с това. Дори в режим Auto ISO" са възможни скорости на затвора до 1/8000 s, както и компенсация на експонацията в ръчен режим.

eos-1d-x

Вградена корекция на изкривяванията на обектива

При пускането на пазара на оригиналния EOS-1D X той беше снабден с функции за корекция на винетирането и корекция на хроматичната аберация, докато EOS 7D Mark II включва и усъвършенствана корекция на изкривяванията. Развивайки тези вградени функции за обработка, EOS-1D X Mark II включва и новата функция за корекция на дифракцията, която се прилага към JPEG изображения по време на снимане. Тази функция позволява на фотографа да работи с по-малки отвори на диафрагмата, без това да засяга качеството на изображението вследствие на дифракцията.

Преди беше нужно да се запаметят данните за корекцията на обектива с помощта на софтуера EOS Utility1. При EOS-1D X Mark II данните за винетирането, корекцията на хроматичната аберация и корекцията на изкривяванията вече са предварително запаметени във фотоапарата2, премахвайки нуждата от корекция на изкривяванията за JPEG изображения чрез компютър. Тази функция приема също и данни от всички обективи с вградена корекция на изкривяванията, което премахва необходимостта от запаметяване на данните чрез EOS Utility.

1 За корекция на дифракцията не се изискват данни за корекция на обектива

2 Някои обективи не са снабдени с данни за корекция на изкривяванията

Вградена цифрова оптимизация на обектива

eos-1d-x

При EOS-1D X софтуерът Digital Photo Professional на Canon за пръв път предостави решения за коригиране на различните изкривявания, свързани с обектива и изображението. При EOS-1D X Mark II тези функции за коригиране са вградени във фотоапарата със специализираната функция "Цифрова оптимизация на обектива".

Функцията "Цифрова оптимизация на обектива" използва математически модели на работата на обектива, които точно пресъздават всеки етап от преминаването на светлината по оптичния път. С помощта на тази информация цифровата оптимизация на обектива може да коригира типичните оптични изкривявания и загубата на разделителна способност, причинена от нискочестотния филтър на фотоапарата, чрез прилагане на компенсираща функция към всяка снимка, за да се пресъздаде сцената така, както изглежда за невъоръжено око. Така се осигуряват детайлни и висококачествени изображения, а фотографите получават повече гъвкавост при работа с големи или малки отвори на диафрагмата, без да се притесняват за изкривяванията или дифракцията.

Докато корекциите на изкривяванията на обектива се прилагат към JPEG файлове при заснемането на изображенията, функцията за цифрова оптимизация на обектива се прилага по време на вътрешната обработка на RAW изображенията.

Стил на снимката "Фини детайли"

menu

menu

Стилът на снимката "Фини детайли", който е разработен първоначално за EOS 5DS и EOS 5DS R, е включен в EOS-1D X Mark II, за да се увеличи максимално количеството на детайлите, заснемани от 20,2-мегапикселовия сензор на фотоапарата. Тази настройка дава приоритет на градацията на тоновете и подчертава фините детайли. Стилът "Фини детайли" е предназначен за изображения, които ще бъдат използвани направо от фотоапарата без последваща обработка.

Стилът на снимката "Фини детайли" разполага с три регулируеми параметъра за рязкост, което предоставя по-голям контрол върху настройването на рязкостта на JPEG файлове, извършвано във фотоапарата. Параметрите са подобни на тези във филтъра Unsharp Mask в Adobe Photoshop и софтуера DPP на Canon.

Плъзгачът "Сила" регулира колко рязкост да се приложи върху контурите в изображението. С плъзгача "Финост" можете да определите размера на детайлите, към които да се приложи рязкост, като го придвижите наляво за по-резки малки детайли. Плъзгачът "Праг" задава колко контраст трябва да съществува в зона от снимката, за да се сметне за контур и да се приложи рязкост. При ниски настройки дори и към фините контури може да се приложи рязкост.

AWB: Приоритет на атмосферата/Приоритет на бялото

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

EOS-1D X Mark II разполага с набор от настройки за автоматичен баланс на бялото (AWB), които имат различен подход към изкуствената светлина. Настройката "Приоритет на атмосферата" се стреми да запази част от топлите цветове от източниците на изкуствена светлина с цел да съхрани известна част от атмосферата на дадена сцена, подобно на стандартната AWB настройка на други EOS фотоапарати, а настройката "Приоритет на бялото" елиминира повечето от топлите нюанси на осветлението от лампи с нажежаема жичка и се стреми да пресъздаде колкото е възможно по-неутрални цветове.