Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF е технология за базиран на сензор автофокус (AF) с фазова разлика и цели да предостави плавно и високоефективно проследяване на фокуса при запис на видео и бързо автоматично фокусиране при заснемане на снимки в режим Live View.

Това е уникална технология, разработена от Canon, идеална за създаване на професионални ефекти с "дърпане на фокуса" и прецизно фокусиране на обекти, които се движат към фотографа, докато фонът остава разфокусиран – определяща характеристика на видеото, заснето с EOS.

Благодарение на този революционен напредък, улавянето на обект и запазването на ясен фокус, дори в движение, никога не е било по-лесно.

Защо беше разработен Dual Pixel CMOS AF?

Възможността да се открои обекта чрез малка дълбочина на рязкост е свързана с необходимостта да се контролира фокусът, ако основният обект се движи или се променя точката на фокус. Dual Pixel CMOS AF беше разработен за по-лесно и по-плавно управление на фокуса при заснемане на видео – оборвайки общоприетото мнение, че видео режимът на DSLR фотоапаратите е използваем само за професионалистите. В допълнение, Dual Pixel CMOS AF беше разработен, за да подобри снимането в режим Live View – приближаване към същите резултатите, както тези при използване на визьора.

Как работи

Всички ефективни пиксели на заснемащия CMOS сензор се състоят от два фотодиода, сигналите от които се разчитат отделно за постигане на автофокус с фазова разлика и заедно за получаване на изображение. Технологията Dual Pixel CMOS AF е приложима за над 80 процента от височината и ширината на кадъра и предоставя висока точност без компромис с качеството на изображението.

За разлика от другите методи за автоматично фокусиране на базата на сензор, които използват отделни пиксели за функциите за фокусиране и за заснемане на изображения, пикселите на сензора с Dual Pixel CMOS AF технология могат да се използват както за заснемане на изображения, така и за автоматично фокусиране с фазова разлика. В резултат на това не е необходимо допълнително обработване на изображението около пикселите, предназначени за автоматично фокусиране, което осигурява както бързо фокусиране, така и максимално качество на изображението при заснемане на снимки и видео.

За определяне на фазовата разлика на фокусната равнина сигналът от левия и десния фотодиод се разчитат независимо един от друг и получените паралаксни изображения се използват за изчисляване на фазовата разлика.

С помощта на тази техника за автоматично фокусиране с фазова разлика може да се изчисли позицията на обектива, при която изображението е фокусирано.


За сравнение, по-често използваният метод за автоматично фокусиране с измерване на контраста търси положението на фокуса чрез движение на обектива напред и назад, затова скоростта на автоматичното фокусиране е по-ниска и то не е толкова плавно.

При включено проследяване на лица и обекти режимът "Следящ AF за видео" следи избран обект, докато той се движи или когато промените композицията на кадъра. Или можете просто да изберете друга зона за фокусиране само с едно докосване на сензорния екран при запис на видео.

При пускането й на пазара технологията Dual Pixel CMOS AF е съвместима със 103 обектива EF, включително EF и EF-S, обективи с фиксирано фокусно разстояние, широкоъгълни обективи и телеобективи. Системата отбелязва значителен напредък в ефективността на автоматичното фокусиране със значително подобрена AF скорост.